Obavijesti

News

Komentari 2

Žalit će se sudu: 'Od pro­daje Ane posadi samo pola iznosa'

Žalit će se sudu: 'Od pro­daje Ane posadi  samo pola iznosa'
1

NAPLATA TROŠKOVA Nakon prodaje broda ‘Ane’ za oko 2,2 milijuna kuna, polovica iznosa odlazi splitskim lučkim tvrtkama. Pomorci će dobiti samo 51 %

VIDEO

Od oko 2,2 milijuna za koliko je prodan brod “Ane”, koji je bio blokiran zbog dugova remonta Viktoru Lencu u Sjevernoj luci u Splitu od siječnja 2014. do prosinca 2015. godine, samo 51 posto iznosa dobit će 38 pomoraca na ime neisplaćenih plaća.

Tako je odlučio Trgovački sud u Splitu. Od prodaje broda slovačkom Vintage Tradeu 425.000 kuna ide Lučkoj upravi za naknade i pristojbe. Tvrtka Luka Split, koja je koncesionar Sjeverne luke, za iskrcaj 5000 tona građevinskog željeza s broda dobit će 307.000 kuna. Mornar Savo Škoro (65), koji je cijelo vrijeme blokade bio na brodu, kao i njegova posada, razočaran je odlukom suda, pa Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH) najavljuje žalbu.

- Potraživao sam 16 plaća, negdje oko 30.000 dolara bez kamata, a dobit ću upola manje jer je brod prodan ispod cijene i moraju se drugi naplatiti. Da su stari vlasnik Nikša Giovanelli i njegova tvrtka Fractal Shipping Company plaćali svoje dugove i nama plaće, brod ‘Ane’ još bi plovio - kazao je Škoro, koji treba dobiti i novac iz sudskih troškova jer je čuvao blokirani brod. Nenad Melvan iz SPH najavio je žalbu na to da se iskrcaj tereta naplaćuje iz sudskih troškova jer je tih 307.000 kuna moglo ići posadi.

- Očekujemo da će naša žalba donijeti koji postotak više pomorcima, a tražimo da im se do okončanja postupka uplati barem ovih 51 posto kako bi imali od čega živjeti – rekao je. Brod “Ane” i dalje je privezan u Sjevernoj luci u Splitu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"