Obavijesti

News

Komentari 5

Zaljubljivi vladar: Za ženama je gubio glavu, imao čak 30 djece

Zaljubljivi vladar: Za ženama je gubio glavu, imao čak 30 djece
1

On je bio kralj sa najpoznatijim ljubavnicama u povijesti – markizom de Pompadour i madame du Barry. Imao je još cijeli niz drugih ljubavnica, među kojima i četiri sestre Mailly-Nesle...

VIDEO

Francuski kralj Luj XV. imao je mnoštvo ljubavnica i barem tridesetero djece, a od toga je desetero bilo sa suprugom, sedam godina starijom poljskom princezom Marijom Leszczyńskom. S njom se vjenčao kad mu je bilo 15 godina dok je na prijestolje stupio sa samo 5 godina.

Njegove dvije najpoznatije ljubavnice bile su glamurozne i zavodljive kurtizane Markiza Pompadur i Madam du Barry.

Potpuna dominacija nad kraljem

Kralja Luja XV. madam Pompadur je upoznala kao 24-godišnja udata žena na balu pod maskama koji se održavao u dvorcu Versailles. On je tada patio zbog smrti ljubavnice, ali ga je ova elegantna ljepotica toliko opčinila da je već sljedeći mjesec naredio da joj se u Versaillesu uredi apartman s tajnim stubištem, a koji se nalazi točno ispod njegovog.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Madam se ekspresno razvela, a da bi službeno mogla boraviti na dvoru, trebala joj je titula. Kralj je kupio markizat Pompadour, darovao joj taj posjed, čime je postala markiza de Pompadour. Kralj je doslovno 'izgubio glavu' za novom 11 godina mlađom ljubavnicom.

Karizmatična markiza osim što je bila zavodljiva i profinjena u povijesti je ostala upamćena kao prava spletkarošica. Morala je biti lukava i sposobna jer je dvorjani nisu prihvatili, između ostalog jer nije bila aristokratskog porijekla, ali ona je činila sve kako bi zadržala svoj položaj. Iako nije imala direktan utjecaj na politiku svaka odluka zapravo je bila njena.

S kraljem je ljubovala tek 6 godina od provedenih 20 na dvoru, a s njom su se oko političke situacije savjetovali čak i kraljevi ministri. Imala je toliko jak utjecaj na kralja pri donošenju važnih odluka da se čak smatra da je ona kriva za Sedmogodišnji rat. 

Bila je rastrošna, a mnogi smatraju da je upravo ona na odgovorna mjesta postavljala svoje miljenike koji su uglavnom bili nesposobni i tako uzrokovala krizu u državi. Njena moć nije splasnula ni kad je prestala održavati seksualne odnose s kraljem.

Do samog kraja ostala mu je bliska savjetnica, 'sigurna luka', osoba kojoj je vjerovao. Markiza je čak bila u dobrim odnosima i sa kraljevom suprugom. U to vrijeme bilo je normalno da kralj ima ljubavnice, ali niti jedna nije bila u dobrim odnosima sa kraljicom. Osim madam Pompadour.

Iako je za kralja tražila mlađe ljubavnice da je zamijene, kralj je svojoj madam Pompadour ostao, ne vjeran, ali odan do njezine smrti od tuberkuloze. 

'S njom sa otkrio nove užitke'

Madame du Barry, nezakonita kćer siromašne provincijske krojačice, bila je izrazito privlačna sa plavom kosom i bademastim plavim očima. Dok je nije primijetio svodnik Jean-Baptiste du Barry i učinio svojom ljubavnicom, radila je razne poslove. S 15 godina bila je ulična prodavačica, pa pomoćnica u frizerskom salonu, družbenica starijim damama, pomoćnica u klobučarskoj radionici..

Svodnik je uskoro od nje napravio skupu prostitutku, pronalazio joj je bogate ljubavnike i klijente i vrlo brzo ona je postala senzacionalno popularna u Parizu. K njoj su dolazili mnogi kraljevi ministri.

Svodnik du Barry primijetio je da bi ona mogla utjecati i na kralja, međutim, no nije mogla postati kraljevska ljubavnica sve dok nije imala titulu. Stoga je domišljati svodnik udao za svog brata grofa du Barryja. Ona je tako dobila titulu i pristupila kraljevskom dvoru.

Mlađa čak 33 godine od kralja postala mu je u to vrijeme omiljena ljubavnica koju je obasipao nevjerojatnim količinama nakita i skupim haljinama optočenim draguljima.

Ipak, za razliku od markize Pompadur povjesničari smatraju da ona nije bila loša osoba, da je imala dobru narav, nije se htjela petljati u politiku i pokušavala je pomoći ljudima u nevolji. Ona je najviše voljela svoje vrijeme provoditi u naručivanju raskošnih haljina i skupog nakita.

Sve četiri sestre su mu bile neodoljive..

Čak četiri sestre Mailly-Nesle bile su ljubavnice kralja. Kralj se najprije zaljubio u njenu najstariju sestru Louisu, svoju vršnjakinju. Louise je postala kraljeva ljubavnica kad su njoj i kralju bile 22 godine. Kralj se zatim zaljubio u sljedeću sestru, dvije godine mlađu Paulinu. Ona je s njim ostala trudna, a on ju je saznavši za trudnoću oženio za markiza de Vintimillea. No, ona nije još dugo poživjela, umrla je pri porodu.

Kraljev ministar Richelieu htio je pronaći kralju novu ljubavnicu pa je doveo najmlađu sestru, sedam godinu mlađu Marie-Anne, koja je bila najljepša od sestara, ali i najambicioznija. No, ona se isprva odupirala vezi s kraljem, jer je već imala ljubavnika, Richelieovog nećaka, mladog i naočitog vojvodu d’Agénois. 

Međutim, ministar Richelieu nije odustao od svog plana.Izabrao je prelijepu mladu djevojku i poslao je da zavede vojvodu. Kad je Marie-Anne doznala da joj je ljubavnik bio nevjeran, silno se uvrijedila i pristala je biti kraljeva ljubavnica. Naravno, zauzvrat je tražila vojvodsku titulu za sebe i godišnji prihod od 80.000 livri što je i dobila.

Kralj je na njezine uvjete pristao i učinio je vojvotkinjom od Chateaurouxa. Dodijelio joj je i tražene prihode. Navodno je ona znala kralja povremeno zadovoljavati zajedno s četvrtom sestrom Dianom u “ménage a trois” (ljubavnom trokutu).
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti