Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Žalosno je da postoje spodobe kojima smetaju spomen ploče'

None Foto: Davor Javorovic/PIXSELL 5

Oskvrnuće spomen obilježja: Nepoznati vandali razbili su spomen ploču Velimiru Đereku Sokolu, junaku Domovinskog rata. Njegove sestre i branitelji su ogorčeni

U Vukovaru na najkrvavijoj bivšoj crti obrane grada, na Sajmištu, razbijena je spomen ploča poginulom pukovniku Hrvatske vojske Velimiru Đereku Sokolu, jednom od zapovjednika Sajmišta.

Spomen ploča nalazi se u blizini logora Velepromet, gdje su je 2011. godine na 20. obljetnicu pogibije hrabrog Imoćanina postavili UDVDR Imotska krajina i Grad Imotski. Đerekove sestre Rajka i Senka kao i njegovi suborci ogorčeni su na ovaj vandalski čin.

- Ožalošćena sam spoznajom kako po svetom hrvatskom tlu hodaju spodobe kojima smeta kameni spomen na žrtvu hrvatskoga branitelja koji je život položio za bolji i pravedniji svijet - priopćila je Rajka Mikulić.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Damir Markuš Kutina, bivši pripadnik HOS-a, kojem je Velimir Đerek bio jedan od zapovjednika, također je ogorčen oskvrnućem spomen ploče heroju.

- Taj čin je sramotan i za svaku osudu. Sjećam se kad sam došao u Vukovar 1991., Đerek je već bio tamo. Došao je u Vukovar iz Zagreba, gdje je radio u hotelu Esplanade. Bio je fantastičan čovjek i ratnik koji je uvijek bio prvi na liniji. Njegovu rečenicu ću uvijek pamtiti: ‘Hrvatska se ne brani na Trgu bana Josipa Jelačića nego tamo gdje krvari, a to je Vukovar’ - kazao je Markuš. Dodao je da je Đerek uvijek nosio šljem koji nitko od HOS-ovaca nije htio nositi jer ga je nosio neprijatelj. No Đerek ga je nosio jer mu je čuvao glavu.

- Nadimak Sokol bio je za sve zapovjednike Sajmišta, pa tako i za Đereka. Kad je jedan zapovjednik poginuo, nadimak bi preuzeo drugi, tako da bi neprijatelj uvijek mislio da je Sokol živ - rekao je Markuš. Predsjednik vukovarske Hvidre, Stipo Šeremet, koji je ratovao s Đerekom, revoltiran je razbijanjem spomen ploče hrvatskom branitelju.

Foto: Privatni album/Pixsell/Tomislav Miletić

- S Đerekom sam ratovao rame uz rame. Branili smo Sajmište, koje je bilo najteže napadano.Tu smo vodili ulične borbe, bili stalno granatirani i zbog toga smo izgubili nekoliko zapovjednika. Đerek, kojeg smo mi zvali Švicarac, bio je jedan od njih - priča Šeremet dodajući kako je Sajmište branila bojna od oko 400 ljudi. Među njima je bilo najviše HOS-ovaca. Đerekov spomenik nalazi se na prvoj crti obrane Vukovara od strane Negoslavaca, a ne na mjestu njegove pogibije. Uskoro će i Đerek i još nekoliko zapovjednika dobiti i službene spomenike, postavljene upravo na mjestima na kojima su poginuli. Inače Velimir Đerek rođen je u Vinjanima Gornjim kod Imotskog. Djetinjstvo i mladost je proveo u rodnom kraju, a sudbina ga je odvela u razrušeni Vukovar. Bio je zapovjednik I. bojne 204. brigade.

Promaknut je u čin pukovnika Hrvatske vojske, a odlikovan je Redom Petra Zriskog i Frana Krste Frankopana, Spomenicom Domovinskog rata te Ordenom bana Jelačića. Poginuo je na Sajmištu 12. listopada 1991. od minobacačke granate u Ulici tri ruže. Pokopan je uz vojne počasti u Vinjanima 23. svibnja 1998. godine.  

Čekićem razbili spomen ploču?

Spomen ploču postavili su UDVDR Imotska krajina i Grad Imotski na 20. obljetnicu pogibije junaka Domovinskog rata. Počinitelji još nisu poznati, no poduzimaju se sve kako bi što prije otkrili krivce.     

Njegovo djelo živjet će vječno  

Rajka Mikulić, sestra Velimira Đereka Sokola, ožalošćena je razbijanjem spomen ploče, a počiniteljima je poručila: ‘Ne možete vi srušiti toliko spomenika braniteljima koliko ih mi iznova i opet možemo podići u beskrajnoj ljubavi prema njima i njihovoj žrtvi’.     

Foto: Privatni album/Pixsell/Tomislav Miletić

HOS-ovci su ratovali na najgorem dijelu bojišta

Pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) nadljudskim naporima branili su Sajmište i ginuli jedan za drugim.

Sajmište je branila bojna od oko 400 ljudi, a među njima je bilo najviše HOS-ovaca. Na fotografiji lijevo su pripadnici HOS-a Duško Smek Bosanac, čiji posmrtni ostaci još nisu pronađeni, Željko Delić Švico, koji je poginuo na Sajmištu, gardist Ivica Arbanas, koji je danas predsjednik HVIDRA-e u Zadru, Tihomir Tomašić Tihica, koji je ubijen na Ovčari, i Velimir Đerek Sokol, jedan od zapovjednika Sajmišta, čiju su spomen ploču razbili nepoznati počinitelji. Kao organizacija HOS je prestao postojati 1993. godine.     

Komentari (85)
  • Ako je ošetčen kao što se govori, angažirati se i nači počinitelje i odmah na maximalne kazne zatvora sa prisilnim radom a ne guljenje krumpira kao do sad.. i naravno platiti novu spomen ploču.

    17. 3. 2016,   10:50
  • žalosno ako je to neko napravio u političke svrhe...

    17. 3. 2016,   10:49
  • itekako jim smeta Hrvatski heroj a smeta mnogima spodobama i Hrvatska i Hrvati u Hrvatskoj al neče proči pročitani su

    17. 3. 2016,   10:52