Obavijesti

News

Komentari 12

Zrakoplov zamijetio objekt, je li to izgubljena podmornica?

Zrakoplov zamijetio objekt, je li to izgubljena podmornica?
3

Posada je rekla da se objekt nije mogao identificirati te da se ne zna je li povezan s podmornicom ARA San Juan, koja je nestala prije tjedan dana. U podmornici je 44 ljudi

VIDEO

Zrakoplov američke mornarice tijekom leta nad južnim Atlantikom otkrio je objekt pored područja odakle je posljednji put stigao signal s nestale argentinske mornarice, rekao je svjedok u četvrtak nakon leta. 

Posada je rekla da se objekt nije mogao identificirati te da se ne zna je li povezan s podmornicom ARA San Juan, koja je nestala prije tjedan dana. U podmornici je 44 ljudi.

Zrakoplov, P-8A Poseidon, vratio se u svoju bazu u Bahia Blanci u Argentini u srijedu navečer.   

Desetci zrakoplova i brodova tragaju za ARA San Juan čije rezultate sa strepnjom čeka rodbina mornara i cijela Argentina.

Ako je podmornica izgrađena u Njemačkoj i u službi već više od tri desetljeća potonula ili nije u stanju izroniti otkako je poslala svoju posljednju lokaciju 15. studenoga ona bi sada koristila posljednje od svojih sedmodnevnih zaliha kisika.

Plovilo je vjerojatno na morskom dnu jer je mehanizam za izranjanje ili pokvaren ili ga nije aktivirao član posade, rekao je pomorski istražitelj Fernando Morales Reutersu u telefonskom intervjuu.

Podmornica je bila na putu iz Ushuaia, najjužnijeg grada na svijetu, prema obalnom gradu Mar del Plati, nekih 400 km južno od Buenos Airesa, kada je izvijestila o električnom kvaru nakon čega je ubrzo nestala prošli tjedan. Podmornica je započela plovidbu 1983. a podvrgnuta je održavanju 2008. u Argentini.

Još je prerano odrediti uzrok nestanka ARA San Juan, ali je argentinska podmornička flota bila među vojnim oblastima najviše pogođenih nedostatkom financija.

U 2014. flota je provela ukupno 19 sati zaronjena u odnosu na potrebnih 190 dana "za ispunjavanje operacionalnih i potreba za obukom", prema izvješću u svibnju 2016. specijalističke publikacije Jane's Sentinel.

Kratko prije nego je poslala svoju posljednju lokaciju 15. studenoga podmornica je izvijestila o nestanku električne energije.

Zabrinutost stanjem plovila isplivala je na površinu kada je list Perfil objavio video snimku napetog sastanka između Macrija i rodbine nekih od 44 člana posade.

"Treba li netko umrijeti da bi se stvari promijenile? Zar niste mogli uložiti u ovo ranije?", rekla je žena jednog od mornara Macriju.

Macri je rekao kako je važna razina održavanja podmornice, ne njezina starost i da su vlasti uvjerene kako je plovilo u dobrom stanju.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"