Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zamrznula jajašca da neplodna kći može roditi ako to poželi

None Foto: Facebook

Mackenzie Stephens rodila se s Turnerovim sindromom, poremećajem zbog kojeg nema jajnike. Njena majka zamrznula je jajašca da bi Mackenzie mogla imati djecu

Penny Jarvis (25) iz Velike Britanije planira zamrznuti svoja jajašca kako bi njena kćer mogla roditi umjetnom oplodnjom ako se na to odluči. Njena kćer Mackenzie Stephens rodila se s Turnerovim sindromom, poremećajem koji pogađa samo djevojčice, zbog kojeg Mackenzie nema jajnike.

Penny je bila shrvana nakon što su joj liječnici priopćili da njena kćer nikada neće moći imati djecu. Odlučila je ipak kćeri dati priliku. Ukoliko se Mackenzie odluči na umjetnu oplodnju tijekom života te 'iskoristi' majčina jajašca, znači da će roditi sina ili kćer koji će joj ujedno biti brat ili sestra. 

- Liječnik je cijelo vrijeme spominjao kromosome i nisam ni shvatila o kakvoj bolesti on govori. Između svega sam samo čula riječ 'neplodnost' što mi se urezalo u pamćenje. To je ono što većina žena sanja, majčinstvo - rekla je Penny. Dodala je kako se o bolesti informirala i na internetu te je otkrila kako to pogađa jednu od 2500 djevojčica. Curice koje imaju Turnerov sindrom imaju uglavnom i psihičkih problema, piše Daily Mail. Penny i njen suprug Karl Stephens (42) inače imaju još četvero djece, a Penny kaže kako bi svaka majka napravila sve za svoje dijete.

Komentari (27)
  • malo bolesno na prvi pogled ali svi bi mi pomogli svom djetetu na bilo koji način,, u krajnjem slučaju razlog postojanja čovjeka je reprodukcija!

    10. 1. 2011,   13:51
  • Svaka majka će pomoći svome djetetu kako zna i umije o čemu god da se radi i ja bi to učinila za svoju kćer!

    10. 1. 2011,   14:11
  • jajne stanice tako i tako propadaju, zamrznuti koju nije grijeh. U budućnosti kad će se moći ispravljati neki nasljedni nedostaci takve stvari će se moći izbjeći.

    10. 1. 2011,   14:16