Obavijesti

News

Komentari 131

'Svako jutro se sjetim Kristine, život bih dao da vratim njezin'

'Svako jutro se sjetim Kristine, život bih dao da vratim njezin'
1

Vrhovni sud kroz mjesec ili dva će objaviti odluku o žalbu na presudu Davidu Komšiću. On je 88 puta nožem ubo i porezao bivšu djevojku. U trenutku napada bila je trudna s drugim muškarcem

VIDEO

Vrhovni sud raspravljao je danas o žalbi Davida Komšića na presudu kojom je dobio 30 godina zatvora zbog ubojstva Kristine Krupljan.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:26

Komšić se na raspravu o žalbama javio videolinkom iz kaznionice u Lepoglavi. Slušao je sat vremena dok je sutkinja obrazlagala presudu nepomično gledajući u pod, a nakon toga se on obratio sudskom vijeću. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Hoće li im smanjiti kazne? Sud o žalbama Komšića i Šunjerge
Hoće li im smanjiti kazne? Sud o žalbama Komšića i Šunjerge

- Poštovani sude, ja sam odmah kad sam došao sebi i shvatio što sam napravio zatražio oca da me vozi u policiju gdje sam sve priznao, a to sam i ponovio na Odvjetništvu i rekao da mi je žao i da se kajem zbog toga što sam učinio. Još kao dijete sam imao psihičkih teškoća koje su utvrđene. Zbog toga sam se liječio u BiH. Ja sam o tome govorio i sudskim vještacima, međutim sud tome nije pridao nikakvu važnost. U tom momentu kad sam to počinio, nisam imao ni 20 godina. Žao mi je, žao mi je obitelji pokojne Kristine, svoje obitelji koja također nosi posljedice. Žao mi je što sam Kristini i njezinom djetetu oduzeo pravo na život. S njom sam proveo pet najljepših godina svog života. Ne prođe ni dan da je se ne sjetim. Sjetim je se svakog jutra, svakog dana i svake večeri prije nego idem spavati. Kad god čujem pjesmu koju smo voljeli ili se sjetim filma koji smo gledali zajedno, dao bih svoj život da vratim njen - rekao je Komšić i dodao da bi i njoj htio poručiti koliko se srami i kaje zbog svega

Pogledajte razgovor s Kristininom majkom

Nakon Komšićeve izjave predsjednik sudskog vijeća pitao ga je ima li što dodati, na što je rekao da nema.

Na sjednici su uz peteročlano sudsko vijeće bili i Komšićev branitelj Veljko Miljević, njegova majka Olivera te Kristinina majka Vesna Krupljan, njena opunomoćenica Marieta Pavlović te mediji.

Žalbe na presudu uložilo je Županijsko državno odvjetništvo, odvjetnik Miljević, roditelji Davida Komšića, te osobno Ivo Komšić i David Komšić. O žalbama će raspravljati Vrhovni sud, a odluku će donijeti kroz mjesec-dva. 

Kristinu je ubo nožem 88 puta

Podsjetimo, David Komšić nepravomoćno je osuđen na 30 godina zatvora zbog teškog ubojstva. Djevojci Kristini Krupljan (18), koja je u to vrijeme bila trudna s drugim, nanio je 88 rana nožem. Pet rana bilo je smrtonosno, četiri ubodne rane u vrat te jedna u prsa, koja je Kristini ozlijedila srce i pluća. Osim toga, Kristina je imala i obrambene ozljede, iz kojih vještakinja zaključuje da smrt nije nastupila trenutno i da je žrtva patila. I tragovi njezinih tenisica na staklu automobila govore da se pokušavala poduprijeti nogama i oduprijeti napadu.

'Da se on kajao što ju je ubo 88 puta, odmah bi izrazio žaljenje'
'Da se on kajao što ju je ubo 88 puta, odmah bi izrazio žaljenje'

- Mogla je biti svjesna nekoliko minuta i tih je nekoliko minuta jako patila. Nakon toga se razvio šok i ona je ostala bez svijesti - govorila je sutkinja izvjestiteljica Ileana Vinja, čiji je zadatak upoznati sudsko vijeće sa svim relevantnim činjenicama.
Što se tiče ljubavne veze Davida i Kristine ona je bila vrlo intenzivna i burna. zajedno su od 8. razreda osnovne škole, sjedili su zajedno u klupi. Stalno su prekidali i mirili se. Prema riječima jednog svjedoka, nisu mogli jedan bez drugoga ni jedan s drugim. David je znao da je Kristina započela drugu vezu sa mnogo starijim muškarcem, njih dvoje ga u porukama nazivaju "deda" te da je Kristina trudna.

Prije ubojstva bili su na večeri u restoranu u Skalinskoj gdje su razgovarali u mirnoj i prijateljskoj atmosferi.
- Što se dogodilo kasnije vjerojatno nikad nećemo znati jer svjedoka nema, David šuti, a Kristina je mrtva - nastavila je sutkinja. O tome da je David i ranije bio nasilan prema Kristini govore ne samo svjedoci, nego i njezine prijave policiji. Pa je tako policiji u svibnju 2015. godine prijavila da joj je David ukrao mobitel i sat. Prijava je povučena nakon što je njegov otac Ivo predmete vratio. Sljedeća prijava bila je za prijetnju i nanošenje tjelesne ozljede u razdoblju između prosinca 2014. i svibnja 2015. godine. Postupak je obustavljen nakon što je Kristina rekla da je u izvanbračnoj vezi s Davidom, da čekaju dijete te je iskoristila blagodat i odbila svjedočiti protiv izvanbračnog druga.

Pokretanje videa...

00:22

Posljednja prijava bila je u studenom 2016. godine zbog događaja na Bukovačkoj cesti. tad joj je David s troje prijatelja automobilom prepriječio put, oštetio joj auto te njezinom glavom udarao o volan. Za to je nedavno nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu godinu i pol dana zatvora. 

Osuđen je i za prometnu nesreću u kojoj je poginuo. U Lepoglavi zbog toga izdržava 14-mjesečnu kaznu. Dva-tri dana prije smrti Kristina i david vrlo su intenzivno komunicirali putem Vibera i Whatsappa.

- On joj izjavljuje ljubav. Ona se ljuti, ali to prihvaća i odgovara da i ona njega voli. na dan ubojstva davala je iskaz u odvjetništvu, a on je stalno pita gdje je sada, što radi i kad će se vidjeti. Vidljiva je i njezina posesivnost prema Davidu te mu prigovara radi neke djevojke koja je lajkala njegovu fotografiju na Instagramu - kazala je sutkinja. Osvrnula se i na psihijatrijsko i psihologijsko vještačenje koje je utvrdilo da je David u trenutku ubojstva bio bitno smanjeno ubrojiv. U njegovoj ličnosti dominiraju narcistička obilježja, no nema naznaka psihičke bolesti. I njegovo ponašanje nakon ubojsta, povraćanje, plakanje, vrištanje da zovu Hitnu govori o snazi njegova afekta u vrijeme događaja.

Komšić dobio još godinu i pol: Kazne mu rastu, a on se ne kaje
Komšić dobio još godinu i pol: Kazne mu rastu, a on se ne kaje

Zamjenica županijskog državnog odvjetnika kazala je kako oni i dalje smatraju da je riječ o bezobzirnoj osveti što je prvostupanjski sud odbacio te zatražila strožu osudu.

Komšićev branitelj Veljko Miljević žalbu je podijelio na sedam segmenata u kojima ističe teške povrede odredaba Zakona o kaznenom postupku i Kaznenog zakona. Žali se i na visinu kazne. Ističe da je odvjetništvo 5-6 dana prija objave izmijenilo činjenični opis optužnice bez da je na sudu ispitao vještakinju na okolnosti na koje je optužnica promijenjena.

- Sud je odluku o primjeni materijalnog prava temeljio na mišljenju sudske savjetnice, socijalne pedagoginje, koja je napisala pismeno izvješće bez ikakve odluke suda. To se radi u sklopu pripremnog postupka na zahtjev odvjetništva, a od stručne savjetnice može se zatražiti mišljenje o sankciji - istaknuo je Miljević. 

Smatra i da prvostupanjski sud nije dovoljno cijenio olakotne okolnosti o kojima, kaže MIljević, govori u četiri retka, dok na dvije stranice razglaba o štetnim posljedicama na Kristininu obitelj, Davidovu obitelj, društvo...

Komšićevi roditelji smatraju da sud nije smio otklanjati njihove iskaze vezano uz Davidovo psihijatrijsko liječenje u BiH. Objašnjavaju da to nisu spomenuli u istrazi na zato da bi lagali, nego iz srama, a o svemu su iskazivali tek nakon što ih je odvjetnica upozorila da su dužni reći sve relevantne činjenice. Smatraju da su Davidu u bolnici Vrapče trebali napraviti EEG, MR i druge pretrage mozga kako bi  isključilo eventualno organsko oštećenje.

Traže da se Davidu drastično smanji kazna te da se primijene odredbe sudova za mladež.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 131
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti