Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zaposlenost žena u EU raste: Velike razlike još uvijek postoje

None Foto: AKHMAD EL-KATIB

Žene u EU dostižu muškarce kada je riječ o zaposlenosti. Razlika između udjela žena i muškaraca u zaposlenosti dramatično se smanjila u zadnjem desetljeću, uključujući tradicionalnije zemlje.

Međunarodni dan žena, koji se obilježava u petak, prilika je da se istaknu područja u kojima rodna ravnopravnost još nije ostvarena. Ali mogu se istaknuti i pozitivni primjeri, a jedan od najboljih je zapošljavanje.

Razlika između udjela odraslih muškaraca i žena u Europskoj uniji koji su zaposleni jako se smanjila od 2005., prve godine za koju su dostupni puni podaci, po podacima Eurostata.

Štoviše, to se dogodilo u gotovo svim državama članicama, iako u Uniji postoje velike razlike kada je riječ o rodnim normama, gospodarskom rastu i socijalnim politikama.

Objašnjavajući ovaj trend mnogi stručnjaci ukazuju na dugoročne promjene kao što su bolja obrazovanost žena i gospodarska tranzicija s proizvodnje na usluge. Bitnu ulogu igraju i rodiljski dopust te organizirana skrb za djecu.

Barbara Petrongolo, ekonomistica sa Sveučilišta kraljice Mary i suradnica Centra za gospodarske rezultate iz Londona, kaže da je riječ o nastavku trendova koji su započeli nakon Drugog svjetskog rata, posebice kada je riječ o obrazovanju, zdravstvenoj skrbi i deindustrializaciji.

"Puno čimbenika koji dovode žene među radnu snagu započelo je prije više desetljeća", rekla je. "A kada je riječ o obrazovanju, jaz među spolovima se preokrenuo."

Brojke pokazuju da se od sredine 2000-ih radna snaga brzo mijenja. 

Razlika između muškaraca i žena koji su zaposleni u 28 država članica EU-a smanjila se s 15,9 posto 2005. na 11,5 posto 2017., a u 19 članica eurozone još i više - sa 17,3 posto na 11,2 posto.

Unatoč tome, među državama članicama postoje velike razlike. 

Razlika najmanja u Skandinaviji

Razlika između spolova u tom pogledu puno je manja u Skandinaviji i u baltičkim zemljama i kreće se između četiri i šest posto, dok u Grčkoj i Italiji iznosi gotovo 20 posto.

No južne države članice također bilježe najveći napredak, u nekim slučajevima 10 postotnih bodova i više. Jaz u Irskoj smanjio se isto tako za više od osam postotnih bodova.

Mađarska je s druge strane jedina država članica u kojoj se smanjio udio žena koje rade u odnosu na muškarce. Razlika se povećala s 13,6 posto na 15,3 posto.

Petrongolo trend objašnjava sve boljom obrazovanošću žena te prelaskom razvijenih gospodarstava s proizvodnje na usluge, kao i tehnološkim napretkom, primjerice kućanskim uređajima koji štede vrijeme.

S druge strane, evolucija muških i ženskih uloga puno je sporija od toga i njihovo poimanje u Europi jako se razlikuje, napominje.

Financijska križa možda je također odigrala ulogu, kaže Emma Tominey, ekonomistica sa Sveučilišta u Yorku.

Mnogi muškarci ostali su bez posla, što je smanjilo njihov udio u radnoj snazi.

Taj je pad po podacima OECD-a puno izraženiji među muškarcima nego ženama. Nakon krize, žene su imale veći udio u radnoj snazi.

Petrongolo i ekonomistica Clauda Olivetti s Bostonskog koledža istraživale su utjecaj vladinih politika za potporu obiteljima i utvrdile da javna potrošnja na organiziranu skrb za djecu i predškolsko obrazovanje daje bolje rezultate od plaćenih dopusta kada je riječ o povećanju zaposlenosti žena.

Istraživanje OECD-a provedeno u 18 zemalja također je utvrdilo da je subvencionirana skrb za djecu jedan od nekoliko čimbenika koji pridonose povećanju zaposlenosti žena.

Mnoga istraživanja pokazala su s druge strane da je plaćeni dopust manje učinkovit. No Tominey napominje da ima veći potencijal kada ga koriste očevi.

Komentari (5)
  • "žene su stvarni kreatori društva" sretan vam dan žena

    8. 3. 2019,   08:35
  • Svi politikusi cvile kak bumo izumrli, ne tako davno muškarac je mogel dovoljno zarađivati da žena i majka može biti kod kuće i brinuti se za djecu, ali to nije bilo dobro pa se je moralo ženu "emancipirat" (jer je takva bila obespravljena kaj nije morala na posel i kaj je imala sve kaj joj je trebalo, i odgajala djecu ona majka, a ne ulica) i reči joj da joj je bolje da radi i da još dojde doma i opet rinta i da je rastrgana. I sad kad mlade žene ne žele (biti robovi) i imati veliku obitelj, nego imaju karijeru mnogo njih i supruga pa imaju MODERNU "obitelj" sa tri pesa eto to ste napravili i sad aj odhebite dvoličnjaci i aj bok

    8. 3. 2019,   10:03
  • Tradicionalni model nije bio pravedan prema zenama, moderni model je pravedan ali nije dao adekvatan odgovor na obiteljske probleme koji se pojavljuju kad obje osobe rade... Posljedica je smanjenje izvorno europskog stanovnistva i povecanje udjela arapskog i africkog stanovnistva u europi... Za mnoge sam vec fasist, ali objektivno ove demografske promjene imaju potencijal da stvore vrlo intenzivne drustvene probleme u buducnosti... Naravno, ne tvrdim da ce se to dogoditi, ali rizik postoji i cista laz je tvrditi suprotno i upravljanje ovim rizikom je u sustini vrlo jednostavno - vise europske djece kako bi se demografska struktura zadrzala na danasnjoj razini - ovaj pak dogadaj ne nosi nikakve svoje rizike pa je stoga logicno ponasati se u tom smjeru, steta je sto europljane, pa posljedicno i europske politicare naprosto nije briga...

    8. 3. 2019,   10:34