Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zar je i to moguće: Svjetlost s nebodera topi dijelove auta?!

None Foto: 24sataTV 2

London: Moderna nova zgrada zbog svog dizajna reflektira sunčeve zrake i koncentrira ih u jednu točku. Otopila je plastične dijelove u parkiranom Jaguaru

Financijsku četvrt u Londonu potresa skandal oko jedne nove moderne zgrade koja svojim ostakljenim dijelom, zbog svog dizajna, reflektira sunčeve zrake i koncentrira ih na jednu točku te zbog toga predstavlja opasnost. I to kakvu - topi plastiku u automobilima. 

Problem je u konkavnom obliku zgrade

Naime, cijela strana zgrade, koja je zbog svog oblika popularno prozvana Walkie-Talkie, i koja se još gradi u Ulici Fenchurch ostakljena je velikim prozorima koji zbog konkavnog oblika zgrade odbijaju sunčeve zrake i koncentriraju ih u jednu točku na kojoj nastaju velike vrućine. 

Plastiku u Jaguaru otopila temperatura viša od 70 stupnjeva

Navodno je svjetlost šest puta jača od svjetlosti Sunca. Tako je nedavno vrućina tih zraka istopila plastiku na parkiranom automobilu u ulici. Na žarišnoj točki, na kojoj je bio Jaguar izmjereno je i više od 70 stupnjeva Celzijusa. Kako prenose britanski mediji, dijelovi Jaguara XJ jednostavno su se otopili, tvrdi vlasnik, a investitori koji grade zgradu vrijednu 200 milijuna funti su priznali krivnju. Vlasniku Jaguara pristali si platiti troškove popravka, prenose britanski mediji. 

Stručnjaci: Zabrana parkiranja na tom području nije rješenje

Dok se cijela stvar ne istraži, gradske  vlasti odlučile su zabraniti parkiranje na 'ugroženom području'. Ipak, stručnjaci smatraju da zabrana parkiranja na jednom mjestu neće riješiti problem jer  tvrde da će se mijenjanjem godišnjih doba mijenjati i kut pod kojim će sunce 'udarati' u staklene površine na toj zgradi pa će se mijenjati i žarišna točka.

<div> <iframe width="504" height="321" src="//www.youtube.com/embed/hlRNO8xcrgU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> </div>
Komentari (42)
  • "Zar je i to moguće: Svjetlost s nebodera topi dijelove autiju?!"....nisam lingvist niti gramatičar,ali ,ljudi moji kakav je ovo naslov!Pa zbog naslova nisam dalje ni čitao tekst!..."autiju"...svašta.Novinarčiću,sjedi,JEDAN!

    3. 9. 2013,   16:47
  • autiju! ! ! ! !

    3. 9. 2013,   16:46
  • 70 stupnjeva ne može istopiti plastiku u autu bilo da se radi o Jaguru, BMW-u, Kia, Yugu jer da je tako onda bi svi automobili koji stoje na sunci bili istopljene unutrašnjosti.

    3. 9. 2013,   17:30