Obavijesti

News

Komentari 82

‘Zaradim za režije, uz to mogu trošiti i još mi ostane novca...'

‘Zaradim za režije, uz to mogu trošiti i još mi ostane novca...'
2

Ivan Begić (19) iz Siska lani se odselio u Englesku kako bi studirao biznis. Tamo je našao sve što mu treba za život. Svima bi preporučio da odsele u inozemstvo, barem nakratko.

VIDEO

Hrvatska je predivna zemlja koja mladim i ambicioznim ljudima ne pruža ništa, smatra Ivan Begić (19).

Zbog toga se u rujnu prošle godine preselio iz Lijepe Naše u engleski Birmingham, grad koji, kako kaže, nudi sve što čovjek poželi. Ivan je u Bakru završio pomorsku školu, smjer za logistiku i špediciju. Dok je u Hrvatskoj skupio tek mjesec dana iskustva rada u tvornici za razvrstavanje otpada, otkako je došao u Englesku, u manje od godinu dana radio je čak nekoliko različitih poslova. 

- Studirao sam i radio na prikupljanju financijskih sredstava za istraživanje i borbu protiv raka. Uz to sam radio još neke manje sezonske poslove – kaže nam Ivan. 

Da je ostao u Hrvatskoj, priznaje, nikada ne bi mogao nahraniti svoj ambiciozni apetiti. U Hrvatskoj mu se ne sviđa ni obrazovni sustav, što je bio samo razlog više da se odluči napustiti domovinu. 

- Fakulteti su dugi i zahtjevni. Ni nakon godina i godina studiranja nitko mladima ne garantira siguran posao. Osobno volim avanture i odlučio sam se zaputiti u nepoznato i tamo negdje dalje od Hrvatske provesti jedan dio svoga života. Odluka je pala na Englesku jer mi se jako sviđaju prilike koje mi ta zemlja nudi - priznaje. 

U Engleskoj su, kaže Ivan, jako male socijalne razlike među ljudima. Svojom plaćom on uspije pokriti sve troškove koje ima, uz to troši na večere, izlaske i garderobu te mu na kraju još novaca i ostane. Najveći problem nakon odlaska iz Hrvatske bila mu je velika nostalgija za domom. 

- Teško je u drugoj državi biti sam kada su ti mama, sestra i najbolji prijatelji kilometrima daleko i vidiš ih svakih nekoliko mjeseci - priznaje. Unatoč tome, svima koji razmišljaju o odlasku iz Hrvatske preporučio bi da to naprave, barem kako bi vidjeli način života i mentalitet vani.

 

Više o ovoj temi pročitajte na iseljavanje.24sata.hr
https://iseljavanje.24sata.hr/

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik