Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zaraženo 1716 doktora: SAD tvrdi da Kina lažira podatke

None Foto: Reuters

Kina je prvi put javno objavila broj zaraženih i preminulih liječnika od korone i to u trenutku kada su američka diplomacija i Svjetska zdravstvena organizacija izrazili sumnje da Kina taji informacije

Čak 1716 liječnika u Kini zaraženo je korona virusa, od toga ih je šest umrlo, otkrile su u petak kineske vlasti, a gotovo 90 posto zaraženih dolazi iz provincije Hubei, gdje je Wuhan glavni grad.

Rizik da se zaraze postoji otkako se korona virus počeo sve brže širiti, a liječnici su posebno izloženi u bolnicama, jer u mnogima nedostaje zaštitnih maski i odijela, pa su prisiljeni ista nositi puno duže nego što bi trebali. Samo u Wuhanu zaraženo je 1102 liječnika.

POGLEDAJTE VIDEO

Wuhan inače ima 398 bolnica, devet ih trenutno prima isključivo pacijente s korona virusom, a 61 bolnica prima sve sa sumnjivim simptomima.

Ovaj prvi javno objavljeni podatak o broju zaraženih i preminulih liječnika došao je u trenutku kada su američka diplomacija i Svjetska zdravstvena organizacija izrazili velike sumnje da Kina ne objavljuje točne informacije o korona virusu, broju zaraženih, načinu karantene i kako se s njom bori.

NAJVIŠE ZARAŽENIH U NJEMAČKOJ Pogledajte kako se korona širi: Sve više zaraženih i u Europi

Sumnje su se pobudile nakon što već par dana uzastopno dramatično raste broj dnevno zaraženih ljudi korona virusom u Kini. Svjetska zdravstvena organizacija je prema tim novim brojkama zaključila da nemaju točne informacije o tome na koje načine se kontrolira širenje korona virusa.

Uočeno je da se neki slučajevi za koje se samo sumnja da su zaraženi pacijenti ne prijavljuju kao zaraženi, dok se u drugim situacijama prijavljuju kao zaraženi, zbog čega dolazi do kaosa.

Foto: Reuters Bijela kuća je zatražila veću transparentnost oko informacija i brojki zaraženih, jer je uočeno da u nekim izvještajima kinesko Ministarstvo zdravstva briše starije slučajeve zaraženih pacijenata, što su pravdali tvrdnjom da ih miču ih evidencije da se ne bi duplicirali, ali nisu objasnili što pod time misle, piše Guardian.

Komentari (87)
  • tko zna koliko ih je tisuća zaraženih i umrlih u Kini,,sve lažu,,lažu cijeli svijet,,i sve će nas zaraziti,a mi i dalje kineske turiste u zemlju dovodimo,samo jedanput kad krene kod nas,poznavajući naše zdravstvo,slabu opremljenost zdravstva,nedovoljan broj lječnika biti će veselja,

    14. 2. 2020,   13:07
  • Ovoliko raširena zaraza među liječnicima, je ono što najviše brine. Ako se ne mogu zaštititi oni koji znaju kako i čime to činiti, što će biti s laicima? A cjepivo se očekuje za godinu i pol. Ovo bi stvarno moglo na vraga izaći.

    14. 2. 2020,   13:05
  • Situacija je ozbiljna i tako se treba pripremiti i (za sada) pridržavati osnovnih mjera higijene te izbjegavati putovanja i kontakte sa rizičnim područjem i ljudima.

    14. 2. 2020,   13:16