Obavijesti

News

Komentari 18

Zarobljen u jedrilici na krošnji: 'Ovo nisam vidio u 30 godina!'

Zarobljen u jedrilici na krošnji: 'Ovo nisam vidio u 30 godina!'
4

Jedrilica je završila na stablu, na nekih pet do osam metara visine, svega nekoliko stotina metara od sletne staze aerodroma u Slavonskom Brodu. Pilota (48) su morali spašavati vatrogasci

VIDEO

Muškarac (48) imao je u ponedjeljak oko 17 sati pravu sreću kada je jedrilica GA-610 kojom je upravljao nenadano 'završila' u krošnji 8-metarskog stabla na prostoru vodocrpilišta na brodskome Jelasu umjesto na tek nekoliko stotina metara udaljenoj sletnoj pisti slavonskobrodskog aerodroma. 

U pomoć jedriličaru po zaprimljenoj dojavi vrlo brzo pristigli su s pripadajućim vozilima pripadnici gradske Javne vatrogasne postrojbe Slavonskog Broda i izvukli jedriličara na sigurno koji je u kabini jedrilice ostao zaglavljen na drvetu.

'Ovo radim 30 godina, ali ovakvu intervenciju nikad do sada nismo imali'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Dobili smo poziv o padu jedrilice, odmah smo izašli na teren sa dva vozila i pet djelatnika. Po dolasku na mjesto vidjeli smo aviojedrilicu koja se zaglavila u krošnji drveta, jedriličar je bio u njoj doslovce zarobljen na nekih pet do osam metara visine. Prvo smo morali učvrstiti jedrilicu uz deblo stabla da se ne bi slučajno sama srušila, a potom smo jedriličara uspjeli izvući na sigurno. Ovaj posao radim 30 godina ali ovakvu intervenciju nikad do sada nismo imali - rekao je za 24sata zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Ivan Vuleta.

Muškarac koji je pilotirao jedrilicom na svu sreću, osim pretrpljenog straha, prošao je bez ozljeda, čak je u utorak ujutro pripomagao pri utovaru uništene jedrilice u posebno vozilo i odvozu na jelaski aerodrom. Nije nam htio reći što se i kako dogodilo.

'Obuka s letačem bila je ok, ali dogodi se...'

- Statistika kaže da se jednom na 1200 letova dogodi nešto ovakvo ili slično, mi ovdje u Brodu godišnje radimo 1200 letova i za očekivati, statistički, da se ovako nešto dogodi jednom godišnje, a kod nas se nije dogodilo godinama, znači da smo sigurniji od statistike. Uzrok? Obuka s letačem bila je ok, ali dogodi se. Najvjerojatniji uzrok je da je u startu došlo do ranijeg otkačivanja vitla, potom pogrešne procjene da ima za okrenuti se i vratiti otkuda je poletio. U suštini, mala pogreška učenika, i to je to. Bogu hvala da je sve dobro prošlo - kazao nam je Zvonimir Blašković, predsjednik slavonskobrodskog Aerokluba.

Šteta na jedrilici je poprilična, ali je najvažnije da nitko nije stradao. Očevid su obavili su istražitelji za zrakoplovne nesreće iz Zagreba i nakon svih prikupljenih detalja utvrdit će zašto se jedrilica srušila.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...