Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zarobljeni u snijegu: 'Ne znam hoćemo li se moći vratiti kući’

None Foto: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 9

Sve ceste su zatvorene. Samo danas napadalo je metar i pol snijega. Auto sam doslovno iskopao ispod snijega. Želim biti spreman da s obitelji odem odavde čim se ukaže prilika, izjavio je Marinko

Ovamo dolazimo na skijanje 25 godina. Nikad ovakvo vrijeme nije bilo. Snijeg pada 15 dana, priča nam Marinko Buzuk, koji se nalazi u austrijskome mjestu Warth.

Mnogi hrvatski turisti ostali su zarobljeni u austrijskim mjestima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Obilan snijeg u Austriji zatvorio je ceste, skijališta su blokirana zbog opasnosti od lavina. Struje nestaje svako malo, a trgovine su opustošene. Marinko kaže kako su im rekli da ne napuštaju mjesto.

SNJEŽNI KAOS U AUSTRIJI I NJEMAČKOJ Vapaj zametenih Hrvata: Strah nas je, molimo se da preživimo

- Sve ceste su zatvorene. Samo danas napadalo je metar i pol snijega. Auto sam doslovno iskopao ispod snijega. Želim biti spreman da s obitelji odem odavde čim se ukaže prilika. Za subotu su najavili još više snijega. Ne znam niti hoćemo li se moći vratiti kući - kaže Marinko, inače iz Vodica.

POGLEDAJTE VIDEO:

Dva metra snijega

Marija Miletić, koja je na skijanju u mjestu Filzmoos, kaže kako je do sada napadalo više od dva metra snijega, koji više nemaju kamo ni bacati prilikom čišćenja.

PRIJETI IM PRAVA KATAKLIZMA Snijeg ih je zatrpao i ne staje! 'Odsječeni, a police su prazne'

- Van ni ne idemo. Snijeg doslovno odvoze kamionima. Struja nestaje na mahove, a onda nemamo ni grijanja - kaže Marija.

'Nema dostave hrane, snijeg pada kao iz vreće'

Čitatelj nam se javio i iz Tirola, situacija je i tamo dramatična:

- Nalazim se u Austriji, Tirol, Fügenberg, na oko 1600 metara. Ceste su nam zatvorene od subote.. Nema niti dostave kruha i hrane, mada mi u našem hotelu za sada imamo dovoljno hrane za nas 25-ero koliko nas je u hotelu. Snijeg i dalje pada kao iz vreće, danas ga je napadalo novih 70 centimetara, a najave su i za sutra iste. Sveukupno ga ima oko dva i pol metra. Javljaju nam da su ceste do daljnjeg zatvorene.

Dvoje mrtvih u slovačkim planinama

Skijaški izleti pretvorili su se u srijedu u borbu za život u austrijskim Alpama i slovačkim planinama gdje je dvoje ljudi poginulo, a šestero učenika preživjelo lavinu u dva odvojena incidenta.

Na obje strane njemačko-austrijske granice škole su zatvorene, automobili zaglavili u snijegu, a stanovnici uspaničeni pod krovovima kuća koji bi se svakog trena mogli srušiti pod težinom snijega.

Njemački meteorološki zavod najavljuje da će snijeg bez prestanka padati do sredine idućega tjedna, prvenstveno u području Alpa.

Blizu austrijskog grada Mariazella, 62-godišnji učitelj poginuo je kada je ostao bez skije i pao sa strme litice u šumu gdje ga je zatrpao snijeg.

Njegovi učenici nisu ga mogli spasiti bez da i sami riskiraju smrt.

Četrdesetogodišnjeg skijaša poklopila je lavina na sjeveru Slovačke, objavila je spasilačka služba.

POGLEDAJTE VIDEO:

Tinejdžere odnijela lavina

U austrijskom zimovalištu Wildkogelu, šestero njemačkih tinejdžera spašeni su nakon što ih je odnijela lavina. Locirali su ih i spasili drugi skijaši.

Brojna sela u planinskim područjima Njemačke i Austrije odsječena su od svijeta. Snijeg i srušena stabla blokirali su prometnice i puteve do trgovina, pa se hrana i ostale potrepštine stanovnicima i turistima dopremaju manjim vozilima.

Zatvorene su ceste i prema austrijskim skijalištima Lech i Zuers na planini Arlbergu, a otkazana je i ženska utrka Svjetskog skijaškog kupa koja se trebala održati ovoga tjedna.

Lokalni poljoprivrednici dijele domaći kruh i jaja s blokiranim turistima. "Možda će zvučati smiješno, ali atmosfera je odlična", rekao je Gernot Jetz, načelnik mjesta u Štajerskoj.

Komentari (158)
  • dajte se uozbiljite pa niste pali u ruke džihadistima...

    9. 1. 2019,   22:21
  • Skijasi koji se boje sniga Hahah asti gospee.

    9. 1. 2019,   22:53
  • Meni je ovo malo smjesno, ovdje u Kanadi je znalo i gore bit pa kakva panika, meni su zime 2008 bili zatrpana vrata i prozori sa snijegom a auta su nestala pod istim, a ovi zvuce kao da stize snjezni super tornado koji ce sve unistit svasta.

    9. 1. 2019,   22:45