Obavijesti

News

Komentari 445

Napadač u Dallasu htio ubijati "samo policajce koji su bijelci"

Napadač u Dallasu htio ubijati "samo policajce koji su bijelci"
4

Najmanje jedan snajperist ubio je petero te ranio još sedmero policajaca u koordiniranom napadu koji je završio kad je policija bombom ubila napadača koji im je rekao da želi ubijati bijele policajce

VIDEO

Petorica policajaca ubijeni su u Teksasu tijekom prosvjeda u četvrtak. Na 12 policajaca i dvoje civila pucala su četvorica snajperista s povišenih pozicija u Belo Garden parku oko 20.45 sati po lokalnom vremenu. Policija je rekla da su na njihove službenike pucali iz zasjede i da su neki policajci pogođeni u leđa. 

Četvorica policajaca su preminula na mjestu događaja, a peti u bolnici. Jedan od ubijenih policajaca je Brent Thompson (43). 

Napad se dogodio pri kraju jednog od više prosvjeda diljem SAD-a protiv prošlotjednih ubojstava dvojice crnaca, posljednjih te vrste u nizu ubojstava koje su stvorile pokret Životi crnaca su važni. Pokret je osnovan u srpnju 2013., te vodi kampanje i prosvjede protiv nasilja nad crncima. 

Policija je zasjedu opisala kao pomno planiranu i izvršenu te je objavila da su pritvorili troje ljudi prije no što su, nakon dugog obračuna u garaži u centru grada, ubili četvrtog osumnjičenog. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Izmijenili smo vatru s osumnjičenim. Nismo vidjeli druge opcije, pa smo iskoristili našu bombu robota - rekao je šef policije Dallasa David Brown novinarima u gradskoj vijećnici. 

- Osumnjičeni je rekao da je ljut zbog pokreta Black Lives Matter - izjavio je Brown, koji je također crnac.

- Rekao je da je ljut zbog nedavnih policijskih pucnjava te da je ljut na bijele ljude. Izjavio je da želi ubijati bijele ljude, pogotovo policajce - dodao je Brown.

Troje snajperista svladano je brzo, ali satima je trajao lov na četvrtog koji se zabarikadirao u javnoj garaži.  Poručio je policiji da su po središtu grada postavljene bombe te da "kraj dolazi".

On se nakon žestokog obračuna s policijom ubio. 

Pucnjava je započela pri kraju prosvjeda, a sudionici su u panici bježali gradskim ulicama.

Bio je to najsmrtonosniji dan za američku policiju od napada na Washington i New York 9. rujna 2011. Napad se dogodio u prometnom dijelu Dallasa prepunom restorana, hotela i državnih institucija. 

Ukupno je upucano 12 policajaca i dva civila, rekao je gradonačelnik Dallasa Mike Rawlings. Među upucanim policajcima su tri žene, dodao je.

Rawling je CBS-u rekao kako pritvoreni ljudi, među kojima i jedna žena, ne surađuju s istražiteljima. Ubijenom napadaču uzimaju se otisci prstiju i provjerava identitet.

Policija još uvijek nije sigurna je li još pojedinaca uključeno u napad. Ne postoje dokazi za međunarodnu uključenost u incident.

Predsjednik Barack Obama je iz Varšave, gdje sudjeluje na summitu NATO-a, izrazio duboku sućut gradonačelniku Dallasa. 

"Mislim da govorim u ime svakog pojedinog Amerikanca kad kažem da smo užasnuti ovim događajima i ujedinjeni s ljudima i policijskim odjelom u Dallasu", rekao je Obama o napadu kojeg je nazvao "divljačkim, proračunatim i vrijednim prezira". 

Do pucnjave je došlo tijekom prosvjeda koji su se održali u Dallasu zbog ubojstava Afroamerikanaca. Navodno je na mjestu pucnjave pronađen i sumnjiv paket kojeg pretražuju pirotehničari. 

Podsjetimo, u utorak je policija ubila Altona Sterlinga (37) u Baton Rougeu u američkoj saveznoj državi Louisiani. Policija je dobila dojavu da on nekome prijeti pištoljem. Na snimci se vidi kako su policajci srušili Altona i svladali ga, a onda su pucali u njega. Snimka je izazvala bijes javnosti.

Dan kasnije, policajac je ubio Philanda Castilea u Minnesoti koji je u automobilu bio sa svojom djevojkom i djetetom. Ona je na Facebooku uživo prenosila kako njezin dečko umire i kako policajac upire pištoljem u auto. Par je policajac zaustavio zbog razbijenog svjetla. Djevojka tvrdi da je Philando htio izvaditi vozačku dozvolu, a onda je policajac pucao u njega. Philando je policajcu rekao da ima oružje i da ima dozvolu za njega pa je policajac vjerojatno pucao u strahu da će mladić na njega povući oružje.

Njegova djevojka tvrdi da Philando to nije htio učiniti već da je samo htio izvaditi dokumente.  

Zbog ta dva ubojstva bijesni prosvjednici okupili su se u u New Yorku, Dallasu i ostalim gradovima u SAD-u. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 445
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović