Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zasjedali više od sedam sati: Proračun Pule 411,8 mil. kuna

None Foto: Patrik Macek/Pixsell

Proračun za iduću godinu je realan, održiv, stabilan, racionalan, štedljiv i socijalno osjetljiv, ocijenio je pulski gradonačelnik Boris Miletić na sjednici Gradskog vijeća

Proračun Grada Pule za 2016. godinu u visini od 411,8 milijuna kuna prihvaćen je u srijedu na sjednici Gradskog vijeća koja je trajala duže od sedam sati. 

"Proračun za iduću godinu je realan, održiv, stabilan, racionalan, štedljiv i socijalno osjetljiv" - ocijenio je pulski gradonačelnik Boris Miletić dodavši kako "osim što su stvorene pretpostavke za privlačenje novih investicija, dvostruko je povećana naknada za novorođenčad s 500 na 1.000 kuna, smanjena je cijena autobusnih karata za učenike s 98 na 50 kuna te je povećana novčana pomoć studentima prema socijalnim kriterijima koji studiraju izvan Pule sa 600 na 800 kuna mjesečno". 

On je pritom iznio podatke koji pokazuju, kako je istaknuo, "da Pula za predškolski odgoj izdvaja petinu ukupnih nenamjenskih sredstava iz proračuna" i time odgovorio i na amandman gradskih vijećnika Danijela Ferića (SDP-HSU-SDSS-HSLS-SDA) i nezavisnog Mauricija Licula o preraspodjeli pojedinih stavki iz proračuna što bi, po njihovoj računici, smanjilo cijenu vrtića.

"Iako uporno i bezuspješno pokušavate od Pule napraviti grad slučaj, brojke vas demantiraju. Naime, Pula iz proračuna za predškolski odgoj izdvaja jednu petinu ukupnih sredstava iz proračuna. Ako usporedimo ostale gradove, Pula po stanovniku za predškolski odgoj izdvaja 829 kuna, Split 714 kuna, Rijeka 649 kuna, Zadar 733 kune, Osijek 508,00 kuna, a Varaždin 656,00 kuna. Osim toga, među deset smo najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj i to dovoljno govori o načinu na koji radimo i promišljamo budućnost našeg grada“ - poručio je Miletić.

Obrazlažući prijedlog proračuna, pročelnica za financije Vesna Sajić kazala je kako je proračun veći od rebalansa za 2015. godinu za 27,55 posto i to za dio namjenskih prihoda komunalnog doprinosa, prihoda od komunalne naknade privatnih investitora te prihoda od pomoći radi sanacije Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

"Moram ponovno naglasiti da je Grad Pula i ove godine Puljanima omogućio aktivno sudjelovanje u izradi proračuna i to putem javnog poziva svim zainteresiranim građanima za dostavu prijedloga za proračun, e-konzultacija, tribina po mjesnim odborima, projekta participativnog budžetiranja 'Građani odlučuju' i nove web aplikacije eProračun čime je ostvaren dodatni korak naprijed u postizanju transparentnosti proračunskog planiranja i izvršenja", istaknula je pročelnica Sajić.

Komentari (6)
  • Duplo povećana nagrada za novorođenčad,sa 500 na 1000 kuna? Jel IDS zna koliko su nagrade za novorođenčad u Zagrebu i drugim gradovima? Nije čudno da Pula drastično gubi stanovništvo i danas je grad sa najstarijim stanovništvom u Hrvatskoj,grad penzionera.

    10. 12. 2015,   01:58
  • Bit će Miletiću za bratju i za "otcjepljenje" ..., uvijek po onoj, para vrće di burgija neće...

    10. 12. 2015,   00:52
  • 411,8 milijuna kuna , kako gordo zvuci ova jedna prihvacena decimala , a za povisicu osobnog dohodka se ista razvukla .

    9. 12. 2015,   22:46