Obavijesti

News

Komentari 26

Zaštitili smo ličku janjetinu i istarsko maslinovo ulje u EU

Zaštitili smo ličku janjetinu i istarsko maslinovo ulje u EU
7

Prezentacija "ličke janjetine" u restoranu La Brasserie de Bruxelles priredili su u ponedjeljak, a odazvali su se ministri poljoprivrede Finske, Cipra, Litve i Bugarske, diplomati i europski zastupnici...

VIDEO

Europski povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan uručio je hrvatskom ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću potvrdu o upisu "ličke janjetine" i maslinova ulja "Istra" u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije.  

Tom prigodom u ponedjeljak navečer priređena je prezentacija "ličke janjetine" u restoranu La Brasserie de Bruxelles na koju su se odazvali ministri poljoprivrede Finske, Cipra, Litve i Bugarske, brojni diplomati i europski zastupnici.

Povjerenik Hogan je izrazio zadovoljstvo što rast broj hrvatskih proizvoda sa zaštićenim oznakama EU-a, koji je sada već 21.
"Hrvatska je ne samo dobra turistička destinacija, nego i odredište s vrlo kvalitetnim prehrambenim proizvodima", rekao je Hogan, dodajući da su te oznake dokaz kvalitete i opravdanje za cijenu koju farmer dobiva za svoj proizvod.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodao je da kvalitetu europske hrane dokazuje činjenica što je u zadnje tri godine ostvaren višak izvoza hrane u vrijednosti od 19 milijardi eura. "To je naš uspjeh koji pokazuje da rastuća srednja klasa u svijetu traži i spremna je platiti visokokvalitetne proizvode", kaže Hogan.

"Hrvatski poljoprivredni proizvodi definitivno imaju kvalitetu i u segmentu voća i povrća, a također i u segmentu mesa i mesnih prerađevina, a jedan od tih proizvoda je i lička janjetina, koji je 20. hrvatski zaštićeni proizvod, dok je maslinovo ulje Istra 21. Te su oznake još uvijek malo više prepoznate u drugim europskim zemljama, mi smo još relativno nova članica koja je zadnja ušla u EU, ali kupac u EU ili stranac koji dođe u Hrvatsku kada vidi tu oznaku zna da kupuje nešto što je autohtono, što je originalno i što ime veze s tom državom iz koje proizvod dolazi i spreman je za to platiti više. Moramo raditi svi zajedno da takve proizvode još više isprezentiramo, da povučemo što više proizvođača u sam sustav označavanja i da oni za to imaju puno veće koristi od svog rada i svojih proizvoda", rekao je ministar Tolušić.

Zaštita naziva „lička janjetina“ temelji se na ugledu kojeg je ovaj proizvod stekao zahvaljujući kvaliteti mesa te dugoj tradiciji i specifičnom načinu uzgoja ovaca. „lička janjetina“ je svježe janjeće meso hrvatske izvorne pasmine ovce, lička pramenka. 
"Istra" je ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima. Ekstra djevičansko maslinovo ulje "Istra" (ZOI) sadrži najmanje 80 posto udjela ulja dobivenog od određenih sorti maslina koje u ulju mogu biti zastupljene pojedinačno ili u različitim omjerima. Područje proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja "Istra" ograničeno je na dio hrvatskog i slovenskog područja istarskog poluotoka.

Europski znak koji se nalazi na ambalaži neposredno uz naziv proizvoda jamstvo je originalnog proizvoda.

Taj znak potrošaču jamči da kupuje autentičan i kontroliran proizvod, priznate kvalitete i lokalnog podrijetla. Kroz zaštitu, proizvođačima se pružaju brojne mogućnosti u promidžbi kao i povećanje proizvodnje i potražnje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1