Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zašto bih ja bio odgovoran za kriminal u svom ministarstvu?

None Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL 6

Tko bi sve to mogao pratiti. Da sam znao za izvlačenje novca, prvi bih to prijavio, odgovorio je Kalmeta na upit sutkinje kako je moguće da kao resorni ministar ne zna plaćanje troškova za nepostojeće radove

Ispitivanjem Božidara Kalmete i Zdravka Livakovića koji su zanijekali svu odgovornost za izvlačenje 20 milijuna kuna iz HAC-a, u srijedu je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje bivšem ministru mora, prometa i infrastrukture i njegovim suradnicima za izvlačenje novca iz cestarskih poduzeća i štetu ministarstvu prometa naručivanjem promotivnog filma ''Prometna renesansa Hrvatske''.

Zagreb: Božidar Kalmeta dovršio je svoju obranu u predmetu HAC- Remorker | Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Odgovarajući na pitanja sutkinje Gordane Mihele Grahovac, Kalmeta je izjavio kako nije znao ništa o kooperantskim tvrtkama koje su radile na izgradnji prometnica ni zašto su se pojedini poslovi dobivali javnim natječajem, a neki izravnom pogodbom.

- Tko bi sve to mogao pratiti. Da sam znao za izvlačenje novca, prvi bih to prijavio - odgovorio je Kalmeta na upit sutkinje kako je moguće da kao resorni ministar ne zna plaćanje troškova za nepostojeće radove.

Zagreb: Drago Tadić svjedočio na suđenju sudu o aferi HGK - remorker AFERE REMORKER I PROMETNA RENESANSA Dosad ispitali 90 ljudi: Kalmeta uskoro na sudu iznosi obranu...

Sutkinju je zanimalo i kako nije znao što mu rade najbliži suradnici te je su li do njega došle glasine o malverzacijama. Kalmeta je izjavio da je za "sve doznao nakon što je pukla afera oko Hrvatske gospodarske komore".

Upitan je li kontaktirao Livakovića nakon što se doznalo za izvlačenje novca, Kalmeta je kazao: "Nisam, što ću ga zvati".

Zagreb: Božidar Kalmeta dovršio je svoju obranu u predmetu HAC- Remorker | Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

- Što ja imam s tim? Ne želim preuzimati odgovornost za nešto sa čim nemam veze. Pa i u drugim se ministarstvima kralo pa ministre u to nisu uvlačili. Zašto bih ja trebao biti odgovoran za kriminal u svom ministarstvu? Ako je netko krao, neka odgovara - izjavio je Kalmeta.

Zagreb: Drago Tadić svjedočio na suđenju sudu o aferi HGK - remorker AFERA HAC-REMORKER Kalmetina obrana: 'Nema tih para zbog kojih bih se šporkao'

Drugooptuženi Zdravko Livaković, bivši državni tajnik i Kalmetina desna ruka, tijekom ispitivanja je izjavio da nije primio nikakav novac te da ga "time nije mogao ni dati". Pritom je ustvrdio da je žrtva "Poglavlja 23." jer je "Hrvatska tijekom pregovora za ulazak u Europsku uniju morala voditi borbu protiv korupcijskih kapitalaca".

Kazao je i da ga je nekadašnji financijski direktor HAC-a Josip Sapunar lažno tereti jer je "pogodbom kupio slobodu". "Optužnica je iskonstruirana kako bi se naštetilo hrvatskoj cestogradnji", a Uskok je optužnicu "prepisao iz medija", kazao je Livaković koji će s ispitivanjem nakon iznošenja obrane nastaviti u četvrtak.

Kalmeta od početka odbacuje optužbe za korupciju i ističe da je žrtva političkog progona. Prvu je optužnicu, tvrdio je tada Kalmeta, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan protiv njega podigao "po nalogu Zorana Milanovića", a drugu "kako bi se dodvorio Mostu", koji je s HDZ-om tada bio u vladajućoj koaliciji.

ODABRALI GA NA NATJEČAJU Novi posao: Kalmetin sin Ante radit će u Zračnoj luci Zadar

Uz Kalmetu su optužnicom obuhvaćeni i njegovi najbliži suradnici iz ministarstva - bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković te državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a. U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezele, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić. Oni će svoje obrane iznijeti nakon prvooptuženog Kalmete.  

Nekadašnji financijski direktor HAC-a Josip Sapunar još je u istrazi Livakovića i Mikulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca koji je poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi, sporazumno osuđen na povrat novca i rad za opće dobro. Nagodbu s tužiteljstvom, nakon priznanja optužbi, postigao je i bivši direktor u Viaduktu Ivan Berket. 

Drugi krak afere Remorker proširio se na Hrvatsku gospodarsku komoru i njenog dugogodišnjeg čelnika Nadana Vidoševića.

Komentari (56)
  • Mamu vam j.... lopovsku,sve ste pokrali šta se dalo pokrasti i naravno niko ništa ne zna samo laprdate neka institucije rade svoj posao koje su isto tako u vašim usr...m rukama.SRAMOTA

    6. 2. 2019,   17:26
  • sram te bilo, hadezejčino! sram te bilo i tebe i sve tvoje sudrugove i pope koji vas podržavaju! sram vas svih skupa bilo! i sram bilo nas narod koji smo si vas izabrali!

    6. 2. 2019,   17:17
  • anemični je kalmetu imenovao pomoćnikom glavnog tajnika(njonjo) - vjerodostojno

    6. 2. 2019,   17:17