Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zašto je franak 'eksplodirao': Velika potražnja, pad eura...

None Foto: Reuters 4

Švicarska je prestala fiksirati franak prema euru, a nakon najave da će u eurozonu 'ući' velike količine eura, investitori su se počeli rješavati eura i kupovati franke

Tečaj švicarskog franka je doslovce 'eksplodirao' u četvrtak. Preko noći porastao je s 6,39 kuna na 7,4 kune, dakle za 15,8 posto. Tijekom dana čak je u jednom trenutku bio i jači od eura, no onda se stanje ipak donekle stabiliziralo te se 'usidrio' na 7,4 kune.

Strah investitora glavni 'okidač'

Sve ovo rezultat je poteza Švicarske središnje banke koja je neočekivano odustala od fiksiranja vrijednosti franka prema euru. Nakon toga, Središnja europska banka najavila je da će u eurozonu pustiti veliku količinu eura i - franak je naglo 'skočio'.  To je, kažu stručnjaci, dovelo do straha investitora koji su se rješavali eura i kupovali sigurnije valute, u ovom slučaju franak

Švicarski franak inače je, uz zlato, jedna od najtraženijih roba kada dolazi do poremećaja.

Reuters

Švicarska nacionalna banka: Više nije opravdano održavanje minimalnog tečaja prema franku

Švicarska nacionalna banka objasnila je razloge prestanka fiksiranja franka prema euru.

Reuters /Thomas Jordan, šef Švicarske središnje banke

Minimalni tečaj bio je uveden u razdoblju iznimne precijenjenosti švicarskog franka i ekstremno visoke nestabilnosti financijskih tržišta. Takva izvanredna i privremena mjera štitila je švicarsko gospodarstvo od ozbiljnih problema. Iako je švicarski franak i dalje visok, precijenjenost se generalno smanjila. Gospodarstvo je uspješno iskorištavalo tu fazu prilagodbe na novu situaciju. U zadnje vrijeme razlike u monetarnim politikama glavnih valuta strašno su se povećale, a to je trend koji će vjerojatno biti još izraženiji. Euro je dosta pao u odnosu na američki dolar, a to je prouzročilo da švicarski franak oslabi u odnosu na američki dolar. U takvim uvjetima Švicarska nacionalna banka je zaključila da nije opravdano daljnje zadržavanje i održavanje minimalnog tečaja franka prema euru - rekao je medijima Thomas Jordan, predsjednik uprave Švicarske središnje banke.

I slabljenje ruskog rublja imalo utjecaj 

No, neki smatraju kako je veliku ulogu u snažnom jačanju franka imalo i naglo slabljenje ruske rublje prije mjesec dana. 

Reuters

- Mnogi ruski bogataši i tvrtke pokušali su izvući novac iz Rusije i prebaciti ga na sigurnije mjesto. A upravo su švicarske banke za njih bile idealno financijsko utočište. Tako je i ruska potražnja za frankom dovela do još većeg pritiska – poručuju financijski analitičari iz Admiral Marketsa.

Komentari (97)
  • Kad su čuli da će Hrvatska biti najbogatija zemlja svijeta požurili ljudi da se osiguraju bar za drugo mijesto..

    15. 1. 2015,   17:51
  • Deviznu klauzulu bi trebalo i ustavom ako treba zabraniti.

    15. 1. 2015,   17:20
  • Zato sto se u svicarskoj nagomilalo Eura sto su kupovali da sacuvaju kurs. Dolar je ponovo ojacao i Svicarska se nemoze samo koncentrisat na Eurozonu nego na citav svijet.

    15. 1. 2015,   16:53