Obavijesti

News

Komentari 101

Škola: Djeca su razočarana; Sabor: Svi su ušli na galeriju

Škola: Djeca su razočarana; Sabor: Svi su ušli na galeriju
1

Zastupnik IDS-a tražio odgovore zašto je srednjoškolcima iz Buzeta zabranjen ulazak na saborsku galeriju u ružičastim majicama, simbolu Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

VIDEO

Zastupnik Emil Daus (IDS) tijekom rasprave o izvješću Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave za 2017. tražio je stanku zbog, kako kaže, incidenta u Saboru i od predsjednika Sabora zatražio očitovanje, jer je srednjoškolcima iz Buzeta zabranjen ulazak na saborsku galeriju u ružičastim majicama, simbolu Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:47

- Kakva se poruka takvim postupanjem šalje mladima - upitao je Daus navodeći da su mladi ogorčeni tim postupkom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Zabrana da nose majice, čime su htjeli izraziti svoj stav, može biti jedan od odgovora zašto mladi ne vide perspektivu u ovoj državi i odlaze iz Hrvatske - kazao je Daus.  

I Hrvatska nosi ružičasto: Svi su protiv vršnjačkog nasilja
I Hrvatska nosi ružičasto: Svi su protiv vršnjačkog nasilja

Objasnio je kako se obilježava Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, kako su mladi htjeli na simboličan način poslati poruku, odjenuli su prepoznatljive ružičaste majice, no tako odjevenima zabranjen im je ulaz na galeriju.

- Upit protokolirajte prema Tajništvu Sabora, uvjeren sam da će vam dati mjerodavan odgovor - poručio je predsjedavajući Milijan Brkić. 

Ravnateljica Srednje škole Buzet Margareta Gumilar povjerila mi je da su djeca razočarana, jer su samo željela poslati pozitivnu poruku kako osuđuju vršnjačko nasilje.

- Pripremali smo se za Sabor i kada smo shvatili da Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja pada baš na dan posjete, i profesori i 39 učenika odjenulo je te majice i došlo u Sabor. Prije samog ulaska saborska straža rekla im je da na galeriju neće moći ako ostanu u tim majicama. Skinuli su ih i raspravu pratili s galerije. Ni njima, niti meni kao ravnateljici nije jasno zbog čega im je zabranjeno ući s tim majicama, kada su je nosili i neki saborski zastupnici, a i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović upravo je u toj majici poslala poruku kako se vršnjačko, niti bilo koje drugo nasilje ne smije tolerirati - izjavila je ravnateljica Gumilar dodajući da od toga ne želi raditi dramu.

Sabor: Svi spomenuti učenici ušli su u galeriju

Hrvatski sabor je o cijelom slučaju posalo priopćenje.

- Prema uobičajenoj proceduri, saborska Straža upozorila je učenike i nastavnike iz Buzeta kako sukladno Pravilniku o javnosti rada Hrvatskoga sabora na posjetiteljskoj galeriji nije dopušteno remećenje rada plenarne sjednice isticanjem transparenata i bilo kakvih poruka. No, svi spomenuti učenici i nastavnici, bilo da su nosili majice ili ne, ušli su na galeriju odakle su mogli pratiti tijek sjednice, što je vidljivo i na videosnimci plenarne sjednice - kažu.

Škole bi trebale biti svetinja

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, koji se svake godine obilježava posljednje srijede u veljači, saborski zastupnici Marija Puh (Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti i nezavisnih zastupnika) i nezavisni Tomislav Žagar upozorili su kako se taj problem minorizira, a nasilje opravdava te zatražili nadležne institucije da učine sve kako bi se razina nasilja smanjila na najmanju moguću mjeru.

Puh je upozorila da je više od 3/4 djece doživjelo vršnjačko nasilje, a samo 16 posto ih je potražilo pomoć i bilo spremno govoriti o tome što im se dogodilo.

Naglasila je da treba ojačati službe koje su dužne zaštiti djecu izložene nasilju, a treba i vlastitim djelovanjem dati dobar primjer.

- Moramo priznati da nasilje postoji svuda oko nas. Prema istraživanjima, a takvih je malo, velika većina djece i mladih doživljavaju nasilje ili su bili sami žrtve nasilja, rekao je Žagar.

Veliki se broj učenika, tvrdi Žagar, ne obraća nastavnicima, a nastavnici nisu dovoljno educirani. Porazno je, kaže, što u školama nedostaju stručni suradnici koji bi se s tim problemom mogli sustavnije baviti.

- Naše bi škole trebale biti 'svetišta' u koja bi djeca rado odlazila i tamo se osjećati sigurno, poručio je Žagar.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina