Obavijesti

News

Komentari 1

Zašto kupovati novo? 5 ideja za kreativno recikliranje

Zašto kupovati novo? 5 ideja za kreativno recikliranje
6

Neke stvari u kućanstvu jednostavno ne možemo napraviti, no isto tako, postoji nekoliko ideja koje su odlični mali projekti koje možete napraviti sami i reciklirati materijale koje već imate

VIDEO

Imate mnoštvo boca, papira, plastičnih vrećica i sl.? Ne morate ih odmah požuriti baciti te napuniti smetlište jednim novim materijalom koji se teško raspada i onečišćuje. Umjesto toga, razmislite što bi mogli napraviti od njih. Da, dobro ste čuli, budite kreativni i napravite nešto za svoj dom. To ne mora biti nešto revolucionarno, niti estetski zadovoljavati neke kriterije univerzalne ljepote no činjenica da ste to sami napravili, a ujedno i na određeni način ponovno upotrijebili neke od materijala koje bi ionako bacili je izuzetno pohvalna.

Znate li da uzgoj jednog kilograma pamuka koristi čak 20 000 litara vode! Reciklirajte!

Ovo je naših 5 prijedloga, a ako imate neki prijedlog za koji smatrate kako bi ga morali uvrstiti javite nam se putem naše Facebook stranice!

1. Plastična metla

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ideja je jednostavna, koristimo plastične boce kao materijal za izradu metle. Potrebno nam je desetak boca, naravno to može biti i više ovisno o tome kakvu metlu trebate. Bocama ćemo prvo maknuti odnosno odrezati dno (običnim škarama i pazite da se ne porežete, odrezana plastika može biti oštra!), a gornji dio nasjeckajte na resice.  7

Na kraju ovog dijela jednoj boci ostavite grlo (gdje ide čep) dok ga kod svih drugih možete ukloniti. Boce s resicama složite jednu na drugu te na kraju na dno stavite bocu s dnom, ona će fiksirati sve ostale boce. Kako bi ih učvrstili spojite ih sa žicom. Kroz grlo provucite drvenu dršku i pričvrstite je malim čavlićem za grlo. Jednostavno zar ne? Prilažemo i video koji više manje na istom principu radi naš tip metlice.

2. Plastični podmetači

Zašto kupovati plastične podmetače, koje ćemo tako i tako brzo morati mijenjati? Odaberite boje koje se vama sviđaju, napravite uzorke i napravite svoje podmetače. Kako? Od plastičnih vrećica!

Postupak je jednostavan: Uzmite tri plastične vrećice približno jednake veličine te ih izravnajte i složite jednu preko druge. Te vrećice smjestite između 2 sloja papira ili kartona koji može podnijeti višu temperaturu, primjerice papir za pečenje. Glačalo staviti na srednju jakost i svakako (!!) prvo provjeriti može li uopće peglati naše vrećice bez da ih otopi. Nakon toga, prijeći vrećice pokrivene papirom. Skinuti papir, provjeriti jesu li vrećice čvrsto spojene i izrezati oblik podmetača po želji. Baciti pogled na video broj 2 u galeriji.

3. Novčanik od kartona

Priznajemo, ovo nije za svakoga, ako strahujete da bi se vaš novac mogao smočiti, onda ovaj projekt možete preskočiti. No, novac se može smočiti i u običnom novčaniku, zar ne?

Ključan detalj je veliki i lijepi komad tvrđeg papir, ili kartona koji nije pretvrd kako bi se mogao savijati. Nakon toga možete ga složiti prema uputama koje ćete naći pogledom na video broj 3. 

Također, razmislite i o plastificiranju papira kako bi dobili čim otporniji novčanik, a naknadno možete i nalijepiti neki manji pretinac za recimo kovanice ili neke druge sitnice koje nosite.

4. Hranilica za ptice

Ovo je zapravo jedna plemenita ideja jer omogućuje hranjenje ptica koje možda, posebno po zimi, teže dolaze do hrane te reciklira stare plastične boce. Načina na koji ovo možete napraviti je mnogo, detalji su također poželjni kako bi hranilica izgledala što bolje, no princip je jednostavan. Potrebna vam je boca koja služi kao spremište hrane za ptice te jedan ili dva plastična tanjura (čvrsti, no ne prečvrsti) kao podloga na koji će se ptice oslanjati i zobati svoje omiljeno sjemenje. Drugi korak je postavljanje rupe na samoj boci koja mora biti smještena čim niže kako bi gravitacija i glad naših pernatih prijatelja učinila svoje. Naime, kako ptice jedu sjemenke, položaj rupe na boci koji mora biti čim niži, potiče pad sjemenki na podlogu čime se koristi sva hrana i ništa ne ostaje na dnu boce van dohvata ptica. Video broj 4 je dobra referenca.

5. Vrećica od stare platnene majice

Ideja je jednostavna da ne može biti jednostavnija. Kod kuće sigurno imate starih pamućnih majici koje će svoj životni vijek završiti ili kao krpe za brisanje prašine ili u smeću. No, zašto ih bacati kad možete od njih napraviti platnenu vrećicu za odlazak na tržnicu ili u kupovinu? Osim što reciklirate sprječavate kupovanje i proizvodnju novih plastičnih vrećica (i jedna vrećica manje je velika stvar!) te pametno koristite pamuk, resurs za čiji uzgoj je potrebno jako puno sredstava. Zapamtite ovu činjenicu. Iako uzgoj pamuka čini samo 2,4% cjelokupnog svjetskog poljoprivrednog uzgoja, on troši čak 24% količine pesticida koji se koriste u svijetu. Spojite tu činjenicu s činjenicom kako uzgoj jednog kilograma pamuka koristi čak 20 000 litara vode možete razumijeti zašto je potrebno biti čim racionalniji s kupovinom i korištenjem pamuka, koji očito ima i svoj udjel u zagađivanju svjetskih voda. Detalje o platnenoj vrećici možete naći u videu broj 5. Uživajte i budite kreativni! 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.