Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 61

Zašto radimo 8, a ne 6 sati dnevno i tko je to izmislio?

Powered by UMFO

Zašto radimo 8, a ne 6 sati dnevno i tko je to izmislio?
1

Priznajte i sami da svaki tjedan barem dvaput pomislite koliko bi vam bilo bolje da radite 6, umjesto 8 sati. No, iako je šestosatno radno vrijeme želja mnogih zaposlenika, većina tvrtki drži se starog principa

Jeste li znali da je osmosatno radno vrijeme nekada bilo pravi spas za radnike? Naime, u 18. stoljeću društveni se pokret radničkog sloja odlučio usprotiviti vladajućem sistemu. To je zapravo bio odgovor radnika na teške uvjete rada, izrabljivanje djece i radno vrijeme koje je variralo između 10 i 16 sati. Nevjerojatno dugi radni dani nisu bili održivi te je uskoro jedan hrabri čovjek, Robert Owen, započeo kampanju kako bi uspostavio osmosatno radno vrijeme. Njegov slogan bio je "osam sati rada, osam sati rekreacije, osam sati odmora'' te su ubrzo države, jedna po jedna, počele primjenjivati nove uvjete rada. Jedna od prvih tvrtki koja je to napravila bila je Ford Motor Company 1914. godine.

Koliko je to korisno?

No, danas mnogi uviđaju da je i osmosatno radno vrijeme previše te tvrde da bismo najbolje funkcionirali sa 6 sati rada. Najpoznatiji primjer države koja je uvela ovakvo radno vrijeme svakako je Švedska. Tijekom prvih 18 mjeseci eksperimenta medicinske sestre koje su radile 6 sati izvijestile su da su se cijelo to vrijeme osjećale zdravije i produktivnije, prenosi BBC. To je utjecalo i na njihov rad pa se tako drastično smanjio broj onih koje su prijavljivale bolovanje. Nakon povratka na osmosatno radno vrijeme, jedna je medicinska sestra izjavila kako se sada osjeća iscrpljeno te da joj je povratak na staro radno vrijeme također oduzeo dragocjene sate provedene sa sinom.

Jason Fried, suosnivač Basecampa i autor knjige „Ne mora biti ludnica na poslu“, za podcast „Future Squared“ rekao je da za kreativne poslove poput programiranja i pisanja ljudima treba dati vremena da istinski razmisle o svom poslu.

- Da ste ih pitali kada su posljednji put imali priliku stvarno razmišljati o svom radu, većina bi vam rekla da nisu imali priliku razmišljati već dugo, što je zaista žalosno - kaže Fried, koji podržava šestosatno radno vrijeme.

Stiže li se sve obaviti u 8 sati?

Budući da se sve više razglaba o ovoj temi, pitali smo milenijalce kako bi novo radno vrijeme utjecalo na njih te što misle o svemu.

- Činjenica da bih imala više vremena za sebe svaki dan dodatno bi me motivirala da odradim sve zadatke u tih 6 sati - kaže naša sugovornica Lea (26) te smatra da rijetko tko može biti jednako produktivan tijekom svih 8 sati. Slično mišljenje dijeli i Veronika (24).

- Mislim da to hoće li netko stići obaviti posao u 6 sati ovisi o vrsti posla. Ali isto tako, kada bi šestosatno vrijeme postalo standard, i priroda posla bi se prilagodila i vjerujem da bismo "stigli". U osmosatnom radnom vremenu ionako smo produktivni maksimalno 6 sati - kaže Veronika te dodaje da su neka istraživanja pokazala kako je to vrijeme često i manje te da smo zaista korisni samo 4 sata.

- Vjerujem da je za kvalitetu obavljenog posla bolje imati 4 koncentrirana sata nego 8 umornih i isprekidanih - zaključuje Veronika. Iako šestosatno radno vrijeme iza sebe ima čvrste argumente, neki se ipak ne slažu s time da se ovaj oblik rada primjenjuje u svim poslovima.

- Zbog obujma posla, odgovaralo bi mi prva dva kvartala raditi po 6 sati, a druga dva, kada ima više posla, po 8 sati. Nažalost, u blagdansko vrijeme čak mi ni 8 sati nije dovoljno da obavim sve dnevne zadatke, tako da posao svakodnevno dovršavam kod kuće ili vikendom. Uz prekovremene sate koje odradim u ovom blagdanskom razdoblju, bilo bi sasvim logično da ostatak godine radim kraće i time kompenziram prekovremene s više slobodnog vremena - kaže Tomislav (29).

A što vi mislite?

 
Sada radimo 8 sati, u budućnosti ćemo možda raditi 6 sati, a kada dođemo u mirovinu - naš rad prestaje. Time se smanjuju i financije te je upravo zato važno osigurati se na vrijeme. To već sada možete učiniti štednjom u dobrovoljnom mirovinskom stupu, a sve njegove benefite pogledajte ovdje.
Moja mirovina powered by UMFO: Sadržaj članaka dio je projekta Financijska pismenost, a nastao je u suradnji Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava te native studija 24ContentHaus. 

Powered by UMFO

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 61
VIDEO

Štednja u 3. stupu: Pogodnost za poslodavce i zaposlenike
OLAKŠICE POSLODAVCIMA

Štednja u 3. stupu: Pogodnost za poslodavce i zaposlenike

Dobrovoljna štednja u trećem stupu sve je češći izbor među osiguranicima zbog mnogih pogodnosti koje donosi, no jeste li znali da i poslodavac može dobiti porezne olakšice ako se odluči uplaćivati u ovaj stup za svoje zaposlenike?

Kako štede i ulažu građani? Dobrovoljni fondovi pri vrhu
REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Kako štede i ulažu građani? Dobrovoljni fondovi pri vrhu

Jeste li znali da ne morate biti zaposleni kako biste počeli štednju u dobrovoljnome mirovinskom fondu? Što o štednji i ulaganju unutar dobrovoljnih mirovinskih fondova znaju naši građani, provjerili smo u istraživanju
Ridzak: Mirovinski fondovi mogu podnijeti kratkoročne tržišne šokove
SAD JE PRAVI TRENUTAK

Ridzak: Mirovinski fondovi mogu podnijeti kratkoročne tržišne šokove

Današnji položaj umirovljenika u Hrvatskoj nije blistav - mirovine su male, a budućnost neizvjesna. Jedan od načina osiguravanja kvalitetne starosti i ugodnog života u trećoj dobi jest pravodobna odluka o dodatnoj štednji