Obavijesti

News

Komentari 3

Zašto sam pristala da moj muž umre pred kamerom...

Zašto sam pristala da moj muž umre pred kamerom...
7

Želim da se ovo prekine dok još mogu pričati, dok mi se život ne pretvori u potpuni pakao, objasnio je paralizirani profesor svoju odluku da umre

VIDEO

Puno te volim, dušo. Sretan ti put i vidimo se ponovno jedanput, kazala je Mary Ewert (59) minutu prije nego no što ju je njezin teško bolesni suprug Craig (59) zauvijek napustio. Nakon mjeseci života u agoniji umirovljeni je profesor odlučio da je vrijeme da napustio ovaj svijet. Mary ga je prije smrti zamolila za još jedan veliki poljubac. Objašnjavajući zašto želi da njegove posljednje trenutke vidi čitav svijet, kazala je da su i ona i Craig željeli da film natjera ljude da razmišljaju o smrti i pričaju o njoj.
- Film je napravljen u čast mom suprugu. Nimalo ne žalim što sam se složila s tim da kamera bude upaljena dok umire. Oboje smo to željeli - kazala je u potresnom razgovoru za britanski Daily Mail. Pola sata nakon što je Craig izdahnuo, zamolila je snimateljsku ekipu da napusti prostoriju. Željela je biti sama s Craigom i plakati. Njihova kći Katrina (33) i sin Ivan (35) nisu bili uz oca u vrijeme dok je umirao. Craig se bojao da bi mu tada bilo preteško otići, znajući da ih nikad više neće vidjeti. Pred TV kamerama tih je dana Craig hrabro i lucidno govorio o svojoj velikoj odluci.
- Iako sam već umoran od bolesti, ne mogu reći da sam umoran od života. Ne radi se o tome da više ne želim živjeti, ali jednostavno više ne uživam u životu - objašnjavao je Craig, dodajući kako se već osjeća kao da je živ u grobu.
- Umjesto boli i patnje odlučujem se za prekid ovog putovanja i početak jednoga novog. Ne želim riskirati. Želim da se ovo prekine dok sam još sposoban pričati, dok mi se život ne pretvori u potpuni pakao - pričao je profesor, koji je patnju uzrokovanu teškom bolešću odlučio okončati u klinici za eutanaziju Dignitas u švicarskom Zurichu. Posljednji dani njegova života, kao i trenutak napuštanja ovog svijeta, zabilježila je kamera pod redateljskom palicom Kanađanina Johna Zaritskyja. Kontroverzni dokumentarac "Pravo na život" već je izazvo ljutnju među skupinama koje se protive eutanaziji. Film smatraju opasnim i grotesknim, navodeći da glorificira samoubojstvo. No Craig objašnjava:
- Ako si je netko odlučio oduzeti život, onda očito za to ima dobar razlog. I ostali ne moraju misliti da je taj razlog dobar. Moj je život bio jedna prilično dobra utrka, sad je vrijeme da se naklonim, napravio bih ovo opet - govorio je Craig pred ekipom kamermana, koja je ostala pod dubokim dojmom posljednjih dana života ovoga 59-godišnjeg profesora.
Čitavo je vrijeme uz njega bila i supruga Mary (59). On je tempirao svoj respirator da se isključi te je pred kamerama progutao smrtonosnu dozu sedativa.
Craigu Ewertu, ocu dvoje djece iz sjevernog Yorkshira, dijagnosticirali su teško oštećenje živčanog sustava. Bolest mu je u pet mjeseci uništila motoričke sposobnosti i paralizirala tijelo. Umirovljeni profesor nije htio živjeti kao biljka.
Redatelj dokumentarca "Pravo na život" za ovaj je ostvaraj, snimljen 26. rujna 2006. godina, kao i nekoliko dana prije ključnog datuma, dobio Oscara. Večeras će ga tisuće Britanaca gledati u svojim domovima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!