Obavijesti

News

Komentari 106

'Pitanje je dana kad će brod s migrantima doći do Hrvatske'

'Pitanje je dana kad će brod s migrantima doći do Hrvatske'
2

Otmi siromašnima i daj bogatima sve pod egidom spasimo hrvatsko zdravstvo. To je Superhik zdravstvena reforma ministra Kujundžića - kazao je Mrsić u Saboru...

VIDEO

Na početku rada, predsjednik Sabora Gordan Jandroković čestitao je nogometnoj reprezentaciji i izborniku Daliću na izvrsnim igrama i plasmanu u osminu final. 

- Želim im poželjeti još puno uspjeha i čini mi se još 4 pobjede koje nam trebaju. Tako da dečki sretno - poručio je Jandroković, a zastupnici su poruku vatrenima pozdravili pljeskom. 

Ines Strenja Linić (Most) odmah na početku zaradila je dvije opomene te danas više ne može govoriti. Strenja Linić  tražila je stanku od 10 minuta za konzultacije u klubu, iako po poslovniku je mogla govoriti o bilo kojoj temi, koju smatra važnom. Stanku je tražila kako upozorila da liječnici pripremaju prosvjed na Markovom trgu, a Vlada je navodi sazvala sjednicu u 8 sati kako bi izbjegla čuti što liječnici, koji su prevareni od ministra Milana Kujundžića, imaju za reći. 

- Zašto se Plenković boji svojih liječnika? Zbog čega ne želi čuti što imaju za reći. Ova Vlada je prevarila liječnike - upitala je Strenja Linić.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uzalud je predsjednik Sabora Gordan Jandroković upozoravao da krši poslovnik, ali nije odustajala. Udijelio joj je prvu pa ubrzo i drugu opomenu.

- Imate prostoriju gdje možete održati press konferencije i molim vas prestanite ovdje raditi cirkus. Ne možete dobiti stanku - poručio je Jandroković. 

Mrsić: Privatizirate primarnu zaštitu

Nezavisni Mirando Mrsić pravo govora o slobodnim temama iskoristio je kako bi progovorio o Zakonu o zdravstvenoj zaštiti koji je usvojen na sjednici Vlade. Iako se, kaže, bivši ministar zdravstva Andrija Hebrang i aktualni ministar Milan Kujundžić uglavnom susreću na sudu i razgovaraju o tome kome je što rekao, Marić je naveo i da ima je vizija zdravstva u Hrvatskoj zajednička. 

- Prvi je prije više od 20 godina zakopao prvu privatizacijsku lopatu u rastakanje primarne zdravstvene zaštite, a drugi je krenuo baciti zadnji grumen zemlje na to što je u Hrvatskoj bilo godinama dobro, što je javno dobro, što je nešto što građanima treba, a ne da imamo privatizaciju na mala vrata - kazao je Mrsić.

Upozorio je da se predloženim zakonom pokušava privatizirati primarna zdravstvena zaštita u trenutku kada i bogatije države od Hrvatske rade na utemeljenju domova zdravlja ne bi li zdravstvo bilo dostupnije, učinkovitije i u konačnici kvalitetnije.

- Šakom i kapom u Hrvatskoj se dijeli tuđe i tvrdi da je privatizacija jedini izlaz. Slično će nas vjerojatno snaći i novim Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju ne bi li se na mala vrata pokušalo objasniti građanima da nema druge nego povećati njihova izdvajanja za zdravstvo što skupljom policom dopunskog osiguranja. I ministar je već najavio cijenu od 100 ili 200 eura - upozorio je. 

Izjavu ministra Kujundžića da bi bogatiji mogli plaćati dodatno osiguranje i tako imati bolju zdravstvenu uslugu. Upozorio je da će time građani, koji plaćaju obvezno zdravstveno osiguranje prema zakonu, u punom iznosu na svoju plaću će biti  gadno zakinuti, jer će platiti više od bogataša prijavljenih na minimalac s policom dodatnog osiguranja, a imat će manja prava. 

- Otmi siromašnima i daj bogatima sve pod egidom spasimo hrvatsko zdravstvo. To je Superhik zdravstvena reforma ministra Kujundžića - kazao je Mrsić. 

Naveo je kako nemam ništa protiv privatnog zdravstva, ali ono, napominje, mora biti odvojeno od javnog koji je jedan od temelja socijalne države. Mrsić je poručio kako je zadatak ministra štititi i čuvati javno zdravstvo. 

- Nestankom solidarnosti u sustavu, oni koji imaju s onima koji su bolesni i koji nemaju, udara se u temelje socijalne države, udara se u temelje Hrvatske i zdravlje postaje privilegija bogatih. Zato smatram da treba reći ne privatizaciji zdravstva u Hrvatskoj - zaključio je Mrsić.

Ostojić: Ponavlja se izbjeglička 2015.

Ranko Ostojić (SDP) ukazao je na ozbiljnu krizu u EU, zbog koje se trese Vlada u Njemačkoj i Italiji vezano za migrantsku politiku. 

- Sabor mora progovoriti o tome, jer je vrlo opasno ono što se može zadesiti Hrvatsku u ovim promijenjenim okolnostima u odnosu na 2015. godinu i 2016. godinu kad je kroz Hrvatsku prošlo 682.000 migranata. Zatvaranje granica unutar EU dovodi do toga da Hrvatska riskira biti zemlja prvog ulaska. Svi koji su trenutno u BiH, Srbiji, Albaniji i Crnoj gori i koji se kreću prema Europi, moraju proć na kraju kuda? Na onaj prostor koji je bez žice, a to znači preko Hrvatske.

Taj rizik da budemo zemlja prvog ulaska u situaciji, govori da se ponavlja scenarij koji smo imali 2015. godine - upozorio je Ostojić. 

Naveo je kako Hrvatskoj treba migracijska politika, koju Vlada uporno odbija donijeti.  

- Ponavljam da se trese kompletna Europa od Francuske, Italije, Njemačke, pred Angelom Merkel je javni poziv za ostavkom jer ne može riješiti ovo pitanje. Ako mi nećemo o tome progovoriti u Saboru i pripremiti se za taj scenarij samo je pitanje dana kad će određeni broj doći u Hrvatske vode. Trenutno Hrvatska ne samo da nije spremna, nego riskira ozbiljnu situaciju, da migranti koje registrira na ovom području, ako mu se ne odobri azil u nekoj od zemalja EU, bude vraćen u RH. 

- Mi se ne znamo nositi s ovim relativno malim brojkama, a rizik će biti sve veći i veći. Iz tog razloga pozivam Sabor da o tome ozbiljno progovori, jer kada počne kriza onda situacija neće biti niti malo jednostavna - upozorio je Ostojić. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 106
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a