Obavijesti

News

Zašto su nasilnici zaštićeni? Položaj žena je lošiji nego prije

Zašto su nasilnici zaštićeni? Položaj žena je lošiji nego prije
1

Na svako prijavljeno seksualno nasilje još je 20 neprijavljenih - najviše unutar obitelji i veze. Prosvjed su sa svojim mamama došle podržati i djevojčice. Sve žene trebaju podršku sustava

VIDEO

Ljudima je prekipjelo, zato ovi i ovoliki prosvjedi protiv seksualnog, ali i svakog drugog nasilja. Imamo slučajeve političara i poduzetnika obiteljskih nasilnika, koje sustav kažnjava guljenjem krumpira. Svima je dozlogrdilo.

Tako sve češće i sve veće prosvjede protiv nasilja, pa tako i nad ženama, komentira Neva Tolle, jedna od dugogodišnjih aktivistica za ženska prava. Ta su prava, kaže ona, manja nego nekad, s čim se slaže i Nela Pamuković, jedna od pokretačica prvog SOS telefona za zlostavljane žene, još davne 1987. godine.Napominje da žene danas puno teže ostvaruju pravo na pobačaj, kontracepcija je skuplja nego nekad i slično.

'I mene su silovali, imala sam 9 godina, bila sam djevojčica...'
'I mene su silovali, imala sam 9 godina, bila sam djevojčica...'

Obje aktivistice potvrđuju da na svako prijavljeno seksualno nasilje ima još njih 20 neprijavljenih.

- Žena koja ga prijavi prolazi višestruku viktimizaciju - na policiji, u sudnici. Poboljšanje je samo to što žrtve sad svjedoče preko videoveze. A najgora je situacija kod silovanja od strane partnera jer sustav ženu još doživljava kao da je vlasništvo muškarca - kaže Tolle. Silovanje u vezi najčešće se tretira kao nasilje u obitelji, dodaje Pamuković, dok je najmanje procesuiranih slučajeva silovanja iz rata.

Prosvjedi u Hrvatskoj: 'Tu smo jer vas pravosuđe nije zaštitilo'
Prosvjedi u Hrvatskoj: 'Tu smo jer vas pravosuđe nije zaštitilo'

U Austriji i drugim uređenim državama ženama i njihovoj djeci se nakon izlaska iz sigurnih kuća omogućuje besplatan smještaj.

Kod nas se žene moraju snalaziti same. Psihologinja i koordinatorica Ženske sobe, Maja Mamula, kaže da zakone pišu ljudi koji nemaju nikakvog doticaja sa žrtvama. Počinitelje silovanja blago se kažnjava zbog “spolnog odnošaja bez pristanka”, čak i onda kad je jasno da se žena mužu nije opirala samo zato da je djeca u susjednoj sobi ne čuju i da ne budu dodatno traumatizirana. Ili, navodi primjer, silovana žena s invaliditetom, koja se nije opirala silovatelju samo kako bi spriječila da joj nanese još teže tjelesne ozljede. I taj će počinitelj, jer nije bilo uporabe sile, biti kažnjen sa šest mjeseci do najviše pet godina.

Prosvjed “Pravda za djevojčice” ovaj je vikend u 15 hrvatskih gradova okupio tisuće građana željnih pravde.

Zbog zaštite identiteta žrtve nismo omogućili komentare pod tekstovima o ovom slučaju. Hvala vam na razumijevanju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca