Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zastupnica Ninčević Lesandrić ipak dobila lokalnu anesteziju?

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Navodno da inspekcija na splitskoj ginekologiji nije našla nikakve nepravilnosti u slučaju zastupnice Mosta, a do istog zaključka došlo je i bolničko povjerenstvo koje je formirano unutar KBC-a Split

Inspekcija Ministarstva zdravstva je zaključila da je na splitskoj ginekologiji u slučaju Ivane Ninčević-Lesandrić (MOST) sve obavljeno po pravilima struke. Kako je potvrđeno Slobodnoj Dalmaciji, zastupnici Ninčević-Lesandrić nije rađena kiretaža već vakuum aspiracija i da je za to dobila lokalnu anesteziju, odnosno cijeli postupak joj je rađen u lokalnoj anesteziji.

BAUK: TO BI BIO SKANDALOZAN ČIN! KBC Split: Nije istina da ćemo tužiti Ivanu Ninčević Lesandrić

Drugim riječima, inspekcija na splitskoj ginekologiji, u slučaju koji je u jednom trenutku postao najvažnija javna tema, nije našla nikakve nepravilnosti, a do istog zaključka došlo je i bolničko povjerenstvo koje je formirano unutar KBC-a Split kako bi ispitalo slučaj.

Ivana Ninčević-Lesandrić nije htjela komentirati zaključak inspekcije dok ono ne bude službeno objavljeno.

KIRETAŽA BEZ ANESTEZIJE 'Ministar me nije kontaktirao, a šefa splitskog KBC-a ću tužiti'

Podsjetimo, Ninčević-Lesandrić je prije mjesec dana u Saboru podijelila svoje traumatično iskustvo. 

- Nedavno sam završila na Hitnoj, imala sam spontani pobačaj u trećem mjesecu trudnoće, a tamo sam otišla kao i svaki građanin koji plaća zdravstveno ovoj državi, s punim povjerenjem. Dočekalo me je 15. stoljeće, a mislim da je i tada bilo puno bolje. Svezali su mi ruke i noge, počeli su proces kiretaže naživo, bez anestezije. Dakle, struganje maternice, unutarnjeg organa, naživo, bez anestezije. To je bilo najmučnijih 30 minuta u mom životu, svaku sekundu bih vam mogla opisati jer mi je trajala vječnost, to je bilo 30 minuta ponižavanja svake žene - kazala je tada saborska zastupnica MOST-a.

Zagreb: Odabir modne kombinacije Ivane Ninčević Lesardić za danaÅ¡nju sjednicu VIDEO: ZASTUPNICA ODGOVORILA BOLNICI 'Ako je bilo bezbolno, zašto su mi onda svezali ruke i noge?'

Ove su riječi izazvale pravu lančanu reakciju, te su se masovno počele javljati žene koje su, prema svojim tvrdnjama, u gotovo svim bolnicama - na ginekološkim odjelima - doživjela slična mučna iskustva. 

Zagreb: Aktivistice udruge RODA javno čitale potresna svjedočanstva žena SVJEDOČANSTAVA IZ BOLNICA 'Doktor mi je rekao: Kada si se seksala nisi plakala, pa začepi'

Dan nakon istupa saborske zastupnice Mosta, oglasio se i prof. dr. Deni Karelović, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split, koji je ustvrdio da Ivani Ninčević-Lesandrić nije rađena kiretaža i da je dobila lokalnu anesteziju. 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić je pod pritiskom javosti naložio da se na splitsku ginekologiju uputi inspekcija ministarstva zdravstva, odnosno inspekcijski nadzor koji je trebao ispitati navode Ivane Ninčević-Lesandrić. 

Istovremeno je uputio i inspekciju Ministarstva zdravstva i u ostale bolnice (ginekologije) gdje je bilo prigovora žena, koje su u njima doživjele navodne neugodnosti. 

Rezultati svih inspekcisjkih nadzora predstavljeni su Povjerenstvu Ministarstva zdravstva, a navodno će u petak biti dostupni i javnosti.

Tema: Hrvatska

Komentari (126)
  • a koja bi se to inspekcija usudila "pišati uz vjetar"? i kako uopće povjerovati nalazu inspekcije koju je poslao ministar, a on je prije toga zaključio kako pritužbe pacijentica nisu istinite?

    8. 11. 2018,   11:20
  • Nalaz je pokazao da je manjak 1 anestetika iz zalihe uredno popečatiran. Je li isti upotrijebljen za pacijenta ili za štrojenje pajceka kod dide na selu, možda i nikada nećemo saznati...

    8. 11. 2018,   11:08
  • Sad to dovodi do drugih pitanja. Da li je ta anestezija završila negdje drugdje kao što kaže Stevo ili ju je stvarno dobila, ali je toliko loša kvaliteta da nije služila namjeni?

    8. 11. 2018,   11:16