Obavijesti

News

Komentari 113

Divjak preživjela glasovanje: Protiv opoziva 77 zastupnika

Divjak preživjela glasovanje: Protiv opoziva 77 zastupnika
5

Premda su ovaj tjedan već imali sjednicu Kluba, prije samog glasanja HDZ je ponovno okupio svoje članove, no kako ističu, straha da će oporba uspjeti skupiti dovoljno ruku za rušenje ministrice, nema

VIDEO

Blaženka Divjak ostaje ministricom obrazovanja. Oporba ju nije uspjela smijeniti, vladajuća većina ipak je imala više ruku za njezin ostanak u Vladi. No, većina je ovog puta bila vrlo tanka. 

Naime, za njezin ostanak bila je potrebna natpolovična većina zastupnika, odnosno njih 76. Od toga su imali samo jedan glas više,. Protiv oporbenog prijedloga, odnosno za ostanak ministrice glasalo je 77 zastupnika dok ih je 55 bilo za opoziv, a jedan suzdržan.  S tim da je HDZ-ov Ivan Kirin glasao za opoziv pa rekao da je krivo stisnuo. Suzdržan je, pak, bio Željko Lacković, koji je u Sabor ušao kao zamjena Milanu Bandiću. Više nije u njegovu Klubu nego je sada nezavisni. Nakon glasanja je poručio kako i dalje podržava vladajuću većinu, ali je suzdržan bio jer ministrica nije dovoljno napravila za Sveučilište Sjever. Potporu Divjak su dali i bivši SDP-ovci, Bandićevi "žetončiči", kako ih on sam naziva - Milanka Opačić, Zdravko Ronko te Mario Habek.

HNS-ov Milorad Batinić nakon glasanja je poručio kako je i očekivao ovakav ishod. 

- Ljevica i ekstremna desnica ujedinila se u rušenju obrazovne reforme, htjeli su ukrasti djeci obrazovnu reformu i budućnost. Htjeli su napraviti da se Hrvatska vrati u prošlost, a ne da ide u budućnost - istaknuo je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić naglasio je kako je već i ranije govorio da će HDZ u ovom slučaju pokazati jedinstvo, iako su neki zastupnici najavljivali da će glasati po svojoj savjesti. Prijedlog oporbe za rušenjem ministrice Divjak nazvao je traljavim i politikantskim.

- Mislim da smo današnjim glasovanjem pokazali da je HDZ stabilan, siguran i najjači koalicijski partner.  A Klub HDZ-a pokazao je i jedinstvo u podršci Vladi - istaknuo je.

SDP-ova Sabina Glasovac poručuje da ovakav razvoj situacije nikoga tko poznaje zbivanja u politici nije previše iznenadio. 

- Ministrica je proizvod trgovačke koalicije, kako je došla, tako je danas i ostala. Dok je trgovačke koalicije, bit će i ministrice. Nema tu međusobnog povjerenja, kolegijalnosti, ni benefita za obrazovanje, ali postoji snažni interes da se očuva postojeća koalicija - istaknula je.

Pogledajte video

Oporba nije uspjela u rušenju ministrice Divjak Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Politiko on Friday, January 17, 2020

Oporba nije uspjela u rušenju ministrice obrazovanja Blaženke Divjak Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Politiko on Friday, January 17, 2020

SDP pokrenuo zahtjev za smjenu

Premda su ovaj tjedan već imali sjednicu Kluba, prije samog glasanja HDZ je ponovno okupio svoje članove. Naime, ovih dana su i neki HDZ-ovci najavili mogućnost glasanja za njezinu smjenu.

'Razumni će radije Divjak nego politikante Marasa ili Grmoju'
'Razumni će radije Divjak nego politikante Marasa ili Grmoju'

Primjerice, Lovro Kuščević je neki dan poručio kako će glasati po svojoj savjesti, a Goran Marić da će razmisliti do petka. Neki poput Mire Kovača ili Davora Ive Stiera javno su izrazili protivljenje koaliciji HDZ-a s HNS-om, no ipak će glasati protiv opoziva jer smatraju da nam za vrijeme predsjedanja Vijećem EU ne trebaju izvanredni izbori.  Kuščević se naposlijetku nakon sjednice Klube HDZ-a predomislio pa rekao kako je razmislio te da će glasati u ineteresu HDZ-a i Vlade.

- Nije na saborskom zastupniku Kuščeviću da bira suradnike, to bira predsjednik Vlade Andrej Plenković, on je izabrao svoju suradnicu - istaknuo je.  

Rasprava o Divjak trajala do 3 sata ujutro: Glasanje je u petak
Rasprava o Divjak trajala do 3 sata ujutro: Glasanje je u petak

Podsjetimo, zahtjev za opoziv ministrice obrazovanja nakon najdugotrajnijeg štrajka nastavnika u školama pokrenuo je SDP, a potpisao ga je 31 oporbeni zastupnik. Osim što ju smatraju krivom za štrajk nastavnika, spočitavaju joj i manjkavost obrazovne reforme za koju naglašavaju da se svela samo na tabletizaciju. Do tri sata poslije ponoći u četvrtak je oporba navodila zašto bi Divjak trebala otići s čela Ministarstva obrazovanja, no Vlada, kao i sama ministrica je sve te navode odbila. Divjak poručuje kako se radi o jeftinom politikanstvu. 

Prije samog glasanja, SDP-ov Davor Bernardić, Mostov Marko Sladoljev, čelnik Suverenista Hrvoje Zekanović, HNS-ov Milorad Batinić te HSS-ov Krešo Beljak zatražili su stanku. Bernardić je još jednom ponovio kako reforma ne postoji i da se svela na nabavu tableta, od kojih pola ne radi.

- Odustalo se od brojnih stvari, od rada s darovitom djecom, djecom s invaliditetom, devetogodišnjeg obrazovanja... Odustalo se od djece i njihove budućnosti i to je razlog zašto su učitelji bili demotivirani, roditelji ogorčeni, a djeca nisu išla u školu - istaknuo je. 

Sladoljev je poručio kako se ovdje ne radi o glasanju o opozivu ministrice nego za fotelje u državnim poduzećima, prije svega HEP-u.

Zekanović je vladajuću koaliciju nazvao "hrvatsko-srpskom trgovačkom koalicijom", a čelnik HSS-a Krešo Beljak apelirao je na HNS da ne čekaju glasovanje nego da sami odu iz vladajuće koalicije i sruše ovu Vladu.

- Progutani ste i iskorišteni kada je HDZ-u to trebalo. Napravili ste veliku pogrešku što ste ušli u koaliciju i sad imate priliku da sami odete, da pokažete da imate imalo časti i da vam nije stalo do fotelja - poručio je Beljak.

HNS-ov Milorad Batinić poručio je kako zastupnici danas imaju izbor:

- Da li želimo povjeriti budućnost obrazovanja ministrici Divjak koja je nakon 25 godina uvela reformu u škole ili je želimo prepustiti jeftinom politikanstvu - istaknuo je.

Inače, ovo je bio osmi propali pokušaj oporbe za rušenjem ministara u Vladi Andreja Plenkovića. Pokrenuli su opoziv bivšeg ministra obrazovanja Pave Barišića, čak dva puta ministra zdravstva Milana Kujundžića, ministra financija Zdravka Marića, bivše ministrice gospodarstva Martine Dalić, također i bivše ministrice demografije Nade Murganić, čak i cijele Vlade, a sada i ministrice Divjak. U proceduru su uputili i zahtjev za opoziv ministra uprave Lovre Kuščevića, ali do te rasprave u Saboru ipak nije došlo jer je Kuščević sam podnio prije toga podnio ostavku. Iako to oporbi nije uspjelo, Plenković je naposlijetku sve ove bivše smijenio.


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 113
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Tko su ujak i nećak u oklopnom vozilu od 241.000 €: Zbog njih su duge cijevi u centru Zagreba
HRVATSKI SPECIJALAC - NARKOBOSS?!

Tko su ujak i nećak u oklopnom vozilu od 241.000 €: Zbog njih su duge cijevi u centru Zagreba

Plus+ Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu je u predmetu Petar Ćosić i ostali odbilo prijedlog obrane pa su svi podaci pribavljeni s "kriptirane" Sky aplikacije zakonit dokaz na sudu