Obavijesti

News

Komentari 100

Izabrali šeficu Povjerenstva, nitko od oporbe nije glasovao

Izabrali šeficu Povjerenstva, nitko od oporbe nije glasovao
8

Predsjednica je s 81 glasom postala Dalija Orešković, a njezina protukandidatkinja Tatijana Vučetić dobila je tri glasa. Ona je pak izabrana za članicu sa 78 glasova

VIDEO

Za predsjednika i članove Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa glasovala su 84 zastupnika. Što se tiče glasovanja za predsjednicu, nevažećih listića nije bilo. Predsjednica je s 81 glasom postala Dalija Orešković, koju javnost najviše pamti kao odvjetnicu Simone Gotovac, a njezina protukandidatkinja Tatijana Vučetić dobila je tri glasa. Ona je pak izabrana za članicu, jer je na tom glasovanju dobila 78 glasova. 

Članovi su još Davorin Ivanjek, koji je dobio 80 glasova, Boris Spudić, koji je dobio 78 glasova te Branka Lukačević-Gregić, koja je dobila 77 glasova. Ostali su dobili najviše tri glasa. Nitko od oporbe nije glasovao.

Ujedinila se oporba: 'Mogli ste barem odglumiti demokraciju'

Na početku rasprave o odabiru predsjednika i članova Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Laburist Dragutin Lesar ljutito je rekao kako u dvije godine Povjerenstvo nije steklo nikakav ugled, značaj i respekt.

- Je li ijedna politička odgovornost bila predmet propitivanja, ostavke, smjene ili bilo čega drugog? - zapitao je Lesar te nastavio kako se smisao Povjerenstva obezvrijedio. Još ga je više razljutilo što je predsjednik Odbora za imenovanja Šime Lučin u četvrtak na sjednicu Odbora donio listu deset ljudi, između kojih će saborski zastupnici birati.

- Predsjednik Odbora dođe s popisom od deset imena i kaže 'to je naš prijedlog'. Uzmite ili ostavite. Čiji prijedlog? Naš - vikao je Lesar sa saborske govornice. rekao je da Laburisti neće za nikoga glasati. 

Na to je reagirao Šime Lučin.

- Došao sam s prijedlogom. No, kolege nisu htjeli o tome raspravljati. Kolega Lesar, da ne padate u zabludu i da ne obmanjujete hrvatsku javnost, malo se raspitajte bolje. Molio bih vas da se ne služite obmanama o tome što je bilo na odborima - rekao je Lučin, a Lesar mu je poručio da bira riječi kad mu se obraća.

- Nisam rekao da ste vi rekli 'uzmi ili ostavi', ali to je poruka - zaključio je Lesar.

Dinko Burić (HDSSB) rekao je kako je dan ranije bio na sjednici Odbora pa da mu Lučin neće moći reći da se raspita kod kolega, kao što je rekao Lesaru. Burić je potom krenuo detaljno prepričavati kako je još od rujna tekao odabir predsjednika i članova za Povjerenstvo i redom opisivao jučerašnju sjednicu.

- Trebali smo provesti raspravu i utvrditi kandidate za akt, a vi ste nama donijeli gotov akt, koji je donesen ili na Iblerovom trgu ili u Banskim dvorima ili u Klubu SDP-a - rekao je Burić te se zapitao zašto vladajući nisu omogućili ostalim članovima Odbora da u još jedan dan dođu sa svojim prijedlozima.

- Mogli ste barem odglumiti demokraciju. Tako bi svatko imao pravo predložiti jednog ili dvojicu kandidata. Da je svatko od nas 13 odabrao po dva, vi biste s obzirom na to da imate sedam članova, vjerojatno došli na onih svojih deset - rekao je.

Davorin Mlakar u ime HDZ kritizirao je imenovanje.

- Govorili su neki da je ovo sada druga i drugačija vlast. Ali događaj i prijedlog Odbora za izbor imenovanja je jedna mala sličica kakva je ova druga i drugačija vlast. Podsjetit ću vas o problemu i povijesti koja prati povjerenstvo o sukobu interesa. Tako su u povjerenstvu za sukob interesa sudjelovali uz vladajuće i oporbeni političari. A sada smo dobili deset imena o čemu se oporbeni članovi odbora nisu izjašnjavali. Dakle, ovo nisu jednoglasno izabrani kandidati, već su izabrani samo i isključivo vašim glasovima. To je velika razlika. I ovo je primjer kako je vladajuća većina shvatila demokraciju. Demokracija je vladavina naroda, a ne vladavina na silu - poručio je Mlakar te dodao kako će HDZ glasovati protiv imenovanja.

- Niti ste pošteni nit ste demokratični - poručio je Gordan Jandroković (HDZ) vladajućima, a dodao je i da se u Europskom parlamentu smiju njihovoj nesposobnosti.

Javio se Igor Dragovan (SDP).

- Moram reći da mi je, kao čovjeku i građaninu Hrvatske, izuzetno žao što je jedna velika stranka, kao što je HDZ, danas na sudu. Kad već govorite o moralu, poštenju i sposobnosti. Neki su bili sposobni, pa se danas pokazuje kako su bili sposobni - zaključio je Dragovan.

Jandroković je rekao kako ni HDZ-ovci neće glasovati o ovome te da će napustiti sabornicu.

Uskoro je dobio i opomenu i to nakon što je prozvao vladajuće za banditizam. 

- Uveli ste novi termin u Sabor. Banditizam, koji je nedopušten pa dobivate opomenu - rekao je Leko, a Jandroković mu je savjetovao da opomenu da svom premijeru, koji je koristio i gore izraze. Nastavio je pričati, ali ga se nije čulo, jer su ga drugi zastupnici neprestano isključivali. Na kraju mu je Leko rekao da poštuje njegovo mišljenje, ali naravno da ne misli jednako.

U uži izbor za predsjednika, odnosno predsjednicu Povjerenstva ušle su dvije pravnice Tatjana Vučetić i Dalija Orešković. Uz njih dvije Sabor će članove Povjerenstva imenovati među kriminalistom Borisom Spudićem, inženjerkom elektrotehnike Zrinkom Tukić, politologom Željkom Rupićem, pravnikom Markom Gotovcem te Davorinom Ivanjekom, politologinjom Sandrom Pernar, ekonomisticom Brankom Lukačević-Gregić i novinarkom Anom Raić-Knežević.

O užem krugu kandidata odlučio je saborski Odbor za izbor i imenovanja, čiju su sjednicu oporbeni članovi demonstrativno napustili, nezadovoljni jer su listu kandidata vladajući sastavili sami, bez dogovora s oporbom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"