Obavijesti

News

Komentari 100

Zastupnici si predložili mini godišnji prije 'velikog' odmora

Zastupnici si predložili mini godišnji prije 'velikog' odmora
1

To je razljutilo Mostovog Božu Petrova koji je otišao sa sjednice jer smatra da je to sramotno s obzirom na to da će zastupnici uskoro na jednomjesečni zimski odmor, a tek su se vratili s ljetnog odmora

VIDEO

Saborski zastupnici nakon što u srijedu rasprave lanjsko izvješće o radu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i odrade glasovanje, odlaze na mini odmor prije jednomjesečnog zimskog odmora koji im je propisan ustavom. Saborski zastupnici će nakon blagdana Svih Svetih odmarati 12 dana, uključujući i vikend do ponovnog okupljanja u klupama koje je zakazano za 14. studenog. To je razljutilo Božu Petrova (Most) koji je napustio Predsjedništvo. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Izjava predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića nakon sjednice Predsjedništva Sabora Reporter: Snježana Krnetić

Posted by 24sata Politiko on Tuesday, 30 October 2018

- Predsjednik Sabora je odlučio osloboditi saborske zastupnike osloboditi dolaska na posao. Za nas je to neprihvatljivo i sramoto, jer na dnevnom redu su 93 točke dnevnog reda koje se trebaju raspraviti. On se opravdavao da je na to upozorio prošli put i da na to nitko nije reagirao. Onda su falsificirali ili pokušavaju nametnuti svoje mišljenje - rekao je ljutito Petrov. 

Izvijestio je kako je Jandroković mini odmorom opravdavao željom da se zastupnicima omogući rad na terenu.

- Zastupnici mogu raditi na terenu ponedjeljak, utorak, subotu i nedjelju. Od sedam dana u tjednu četiri dana mogu raditi an terenu, a tri dana trebaju raditi u Saboru i ta tri dana su im problem. Po meni zastupnici trebaju biti u Saboru i dati svoj doprinos da bi zakonski prijedlozi bili kvalitetni i u interesu građana, a ne da bi bili sami dizači ruku za Vladu - poručio je Petrov. 

Čelnik Mosta naveo je kako je Sabor kao institucija srozan. 

- Nije Sabor nezavisno i neovisno institucionalno tijelo, nego očito je Sabor samo produžena ruka Andreja Plenkovića i to je sramota - zaključio je Petrov.
 
Gordan Jandroković (HDZ) tvrdi da nije bilo nikakve drame na sjednici. 

- Mislim da je ovo jedan uznapredovao način borbe za naklonost birača - kazao je. 

Jandroković je podsjetio kako je u ruju dao plan rada Sabora do kraja ove godine te da je tamo jasno rečeno da se radi do 31. studenog te da nastavljaju 14. studenog i rade do 14. prosinca. Kazao je kao je to praksa koja traje već godinama. 

- Radimo sad problem od nečeg što zaista nije problem. Ovdje se ne radi o odmoru. Mislim da je vrijeme da konačno definiramo da postoje zastupnici koji se odmaraju i kada je plenarna sjednica, možda ne dođu ili sjede i ništa ne govore, a postoje zastupnici koji rade kad je planarna i kad nije plenarna sjednica - ustvrdio je Jandroković. 

Napomenuo je kako je normalan posao saborskih zastupnika obilaziti teren,  međunarodna događanja. Uvjeren je da oni koji je rade za vrijeme plenarnog zasjedanja više neće biti izabrani u sabor. Napomenuo je kako je njegov raspored za idući tjedan, kada Sabor ne zasjeda, zgusnutiji nego kad traje sjednica. 

- Teško mi je prihvatiti tvrdnju da se ne radi, kada nema plenarnih sjednica - poručio je. 

Na tvrdnje čelnika Mosta da je falsificirao zapisnik, kazao je kako su ostali kolege zastupnici potvrdili da je ovakav tempo rada bio ranije najavljen. 

Milorad Pupovac (SDSS) nema spoznaja da će se idućih 12 dana odmarati. 

- Nitko mi nije rekao da imam bilo kakav odmor, štoviše znam da ću raditi jednako kao što sam radio svaki dan do sada. Ako mislite na one koji će natječu u tome tko će više kokodakati ili kukurikati, a ne na one koji će obilaziti teren i raditi sa svojim biračima, voditi računa o građanima, onda će njima Sabor nedostajati. Ima nas koji jedva čekamo da završi sjednica da možemo otići raditi druge stvari koje su naša zastupnička obveza  - rekao je Pupovac. 

Priznao je da mu je ponekad sjedenje u Saboru, uz dužno poštovanje, gubitak vremena.

- Uz ovu vrstu rasprava kakve imamo i ovu vrstu neplodnih verbalnih nadmetanja kakve imamo. Ali takvo je stanje. O nikakvom odmoru što se mene i mog kluba tiče ne možemo govoriti - zaključio je Pupovac. 
       
Za Miru Bulja (Most) sramotno je da toliko traje stanka u radu s obzirom na broj zakonskih prijedloga koji čekaju na dnevnom redu. Stava je da je Sabor idući tjedan trebao normalno zasjedati. 

- Nerazumno je zbog građana ovakvo ponašanje i nesazivanje sjednice idući tjedan - kazao je Bulj. 

Anka Mrak Taritaš (GLAS) kazala je kako ovo daje krivi sliku (ne)rada Sabora.

- Došlo je vrijeme da se sjednemo i sve razmotrimo način rada, jer je ovo nedopustivo. U Saboru je 151 zastupnik. Često moram nekako opravdavati i neke druge kolege.  Ja koja sjedim u Saboru se ponekad znam pitati tko su pojedini zastupnici, jer ih vidi uglavnom na glasanju - kazala je Mrak Taritaš kritizirajući tako i poluprazne saborske klupe tijekom koje su česta slika kad parlament zasjeda.      

Saborski zastupnici 19. rujna vratili su se na posao nakon dva mjeseca ljetnog odmora. Tijekom ove sjednice odradili su 21 dan na plenarnim zasjedanjima. Plaća zastupnika prosječno iznosi 15.000 kuna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"