Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zastupnici u Big Brotheru: Kamere će nadzirati sve!

None Foto: Slavko Midžor 7

U Saboru se postavljaju kamere, no nitko ne zna tko je to naredio te je li raspisan javni natječaj. Iz proračuna je za to potrošeno 2,5 milijuna kuna

Od 26. rujna saborski zastupnici neće više po parlamentu raditi što hoće. Od sada će Veliki Brat nadgledati svaki njihov korak. Kamere će pokrivati ulaz u Sabor, Veliku vijećnicu, hodnike, pa čak i klubove zastupnika. Pažljivo će se pratiti svako njihovo napuštanje sabornice, kretanje, odlazak u kafiće, vidjet će se tko s kim priča, tko najčešće ide na zahod... Postavljanje kamera razjarilo je zastupnike.
- Nekad su im bile bube u glavi, a sada su kamere i bube stavili po zidovima. Kamere su postavljene ispred našega kluba da mogu kontrolirati tko nam dolazi. Ali, mi se ne bojimo građana kao oni - oštra je SDP-ovka Ingrid Antičević-Marinović. I HSP-ov Pero Kovačević nije sretan što je kamera osvanula i ispred njihova kluba zastupnika.
- Kamere u smislu nadzora zgrade su u redu, ali postavljati kamere u klubove je protivno zakonu. Osim toga, HDZ ne može kontrolirati ni sebe, a kako će onda nas - kazao je Kovačević. I šefica narodnjaka Vesna Pusić ne razumije zbog čega su videokamere postavljene u Sabor.
- Što se mene tiče, nek’ gledaju, jer sve što radim i s kim se sastajem radim javno. Ali, smatram taj potez neprimjerenim i jako glupim - misli Pusić. HSLS-ovu Đurđu Adlešić u cijeloj priči jedino zanima je li bilo javnog natječaja i koliko je novca u to utrošeno.
Vlada je iz državnog proračuna izdvojila 2,5 milijuna kuna za postavljanje sustava videonadzora. Na upit koliko će trajati radovi i tko je izvođač, iz Sabora smo dobili odgovor kako je zgrada Hrvatskog sabora štićeni objekt te ne možemo dobiti uvid u dokumentaciju. Iz izvora bliskih izvođaču radova doznali smo da javni natječaj uopće nije bio raspisan, da je posao direktnom pogodbom dobila tvrtka Securus d.o.o, čiji je vlasnik Stjepan Šarić, te da nije postojao predračun. Vlasnik tvrtke Securus d.o.o. Stjepan Šarić u telefonskom je razgovoru samo potvrdio da njegova tvrtka postavlja videonadzor u Sabor. Potom smo ponovno u Sabor poslali upit o postavljanju kamera, no jasnog odgovora nema.
- Radovi su u tijeku i sustav je u potpunosti kompatibilan sustavu videonadzora postavljenom u Demetrovoj ulici. Postupak nabave proveden je sukladno svim zakonima - šturo su poručili iz Sabora.

Komentari (14)
  • Ok,onda molim nadgledanje i kad ide na sranje. Fala bogu imali bumo svaki dan koga nominirat. Jedva čekam.

    23. 9. 2007,   11:13
  • nadam se samo da će veliki brat, tko god to bio, primjetiti koliko vremena zastupnici troše na cugu, a koliko moraju rintati konobari , čistačice i kuhari za mizeriju od plaće

    23. 9. 2007,   12:53
  • Ma, neka ih nadgledaju. Možda će ih barem neko vrijeme (dok se ne naviknu na kamere) manje biti u birtiji, a više u dvorani. Ali čini mi se da Vlada opet mulja s novcima i avnim natječajima. Mi smo, na kraju, iz svojih poreza platili uveđenje novog nadzornog sustava, a posao je, vjerojatno, dobio neki HDZ-ov ili Sanaderov prirepak i poslušnik

    23. 9. 2007,   10:06