Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zatočenicima vadili organe da bi izliječili ozlijeđene teroriste

None Foto:

Issam Abuanza (40) i Mohammad Anwar Miah (40) napustili su svoje obitelji te otputovali u Siriju gdje su se pridružili ISIL-u. Abuanza je postao ISIL-ov 'ministar zdravstva', a sad ih se tereti za stravične zločine.

Dvojica britanskih zdravstvenih radnika 2014. su godine napustili Veliku Britaniju gdje su se pridružili ISIL-u te, tvrde svjedoci, nad zatočenicima provodili monstruozne eksperimente poput onih koje su Nacisti radili tijekom Drugog svjetskog rata. 

Isaam Abuanza u Sheffieldu je radio kao liječnik. Nakon što je napustio suprugu i dvoje djece, u Siriji je imenovan svojevrsnim 'ministrom zdravstva' ISIL-a, vjeruju britanske vlasti. 

Abuanza se i danas najvjerojatnije skriva u planinama kod Baghouza, a svjedoci kažu da je nad zatočenicima provodio zahvate koji su prestravljivali čak i članove ISIL-a, piše Daily Mail

U tome mu je pomagao Anwar Miah, farmaceut iz Birminghama, a svjedoci kažu da su zajednički operirali zatočenike kojima su vadili organe kako bi ih transplantirali ozlijeđenim ISIL-ovim borcima ili prodavali na crnom tržištu kako bi financirali džihad. 

Abuanza je navodno predvodio tim od desetero ljudi koji su nad zatvorenicima provodili i kemijska testiranja. Miah, koji je dao intervju za Daily Mail prije samo nekoliko tjedana, sve je to opovrgavao. 

On naime tvrdi da nikad nije pristupio ISIL-u te da je u Siriju otišao zbog 'humanitarnog rada'. Tamo je, rekao je, živio u Mayadinu četiri godine gdje je radio kao asistent kirurgu. No, izvori britanskih vlasti tvrde sasvim drugačije - Miah je surađivao s Abuanzom s kojim se i osobno zbližio. 

Obojica su radila u lokalnoj bolnici gdje su i provodili operativne zahvate nad civilima. 

- ISIL je htio da ih se doživi kao državu pa su imenovali različite ministre. I tako je Abuanza postao ministrom zdravstva, tvrdi predsjednik organizacije 'Sound and Picture' čiji su članovi godinama živjeli na području kojim je vladao ISIL kako bi prenosili informacije zapadnjačkim saveznicima. 

- Abuanza je vrlo brzo postao poznat po svojim brutalnim metodama, a Miah je bio jedan od njegovih najbližih suradnika koji je bio najzaslužniji za transplantaciju organa i plasiranje istih na crno tržište. 

- Zatvorenike su brutalno mučili i nad njima eksperimentirali sa različitim kemikalijama, no još uvijek ne znamo s kojim ciljem, zaključio je predsjednik organizacije Sound and Picture.

I dok se Abuanza skriva, Miah se nalazi u zatočeništvu gdje ga drže Kurdi, uz još nekoliko Britanaca. 

Njegova je želja, kako je otkrio u razgovoru za Daily Mail, vratiti se u Britaniju. 

- U Siriju sam došao zbog humanitarnog rada i to sam i radio. Nikoga nisam ubio ili ozlijedio, kazao je Miah. 

Abuanzina supruga je pak s dvoje djece nastavila život u Britaniji. Pronašla je novog partnera i s njim dobila još jedno dijete. 

Komentari (14)
  • Hitler se okrece u grobu.

    29. 4. 2019,   21:23
  • Treba mu vjerovati, izgleda da je jako dobar i plemenit čovjek nešto kao dr mengele🤪

    29. 4. 2019,   21:38
  • Kurdi mu pišu diplomu🤮❌

    29. 4. 2019,   21:39