Obavijesti

News

Komentari 15

'Zatvaranje dužnosnika samo će ojačati pokret za Kataloniju'

'Zatvaranje dužnosnika samo će ojačati pokret za Kataloniju'
4

Za sve osuđene odbačena je optužba za pobunu, najteža točka optužnice koja implicira korištenje nasilja. Na njoj je inzistiralo državno odvjetništvo, zbog čega je Oriol Junquerasu prijetila kazna od 25 godina zatvora

VIDEO

Bivši potpredsjednik katalonske vlade Oriol Junqueras, osuđen u ponedjeljak na 13 godina zatvora, rekao je u razgovoru za agenciju Reuters kako će zatvaranje zagovornika nezavisnosti samo ojačati pokret za odcjepljenje Katalonije od Španjolske.

Suci Vrhovnog suda u Madridu osudili su 50-godišnjeg Junquerasa zbog poticanja stanovništva na ustanak te korištenje javnog novca za referendum 2017. kojeg je bio zabranio Ustavni sud. Čelnik Katalonske republikanske ljevice (ERC) sudjelovao je prije dvije godine u posljedičnom proglašenju samostalne republike Katalonije koja međutim nije zaživjela.

Puigdemont se neće skrivati, doći će na sud, ako će ga zvati
Puigdemont se neće skrivati, doći će na sud, ako će ga zvati

- Samo demokracija i politika mogu riješiti ovaj sukob. Njegovo nerješavanje demokratskim putem sve će ga više i više produbljivati. Mi nećemo prestati misliti ono što mislimo...Presuda ovog tipa samo će učvrstiti naša uvjerenja - rekao je Junqueras u e-mailu poslanom preko svojih suradnika Reutersu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
FILE PHOTO: Former Catalan Vice President Junqueras testifies before judges in Madrid

On je u ponedjeljak dobio najvišu zatvorsku kaznu dok je preostalih osmero dužnosnika osuđeno na zatvorske kazne u trajanju od 9 do 12 godina, uz isto toliko razdoblje zabrane obnašanja javnih funkcija. Još troje dužnosnika osuđeno je na novčane kazne i zabranu obnašanja javnih funkcija.

- Izvršena je osveta, a ne pravda, pa zbog toga odgovaram na ova pitanja iz zatvora. No pokret za nezavisnost je snažan i konsolidiran. Uvjeren sam da ga ova presuda neće oslabiti nego upravo suprotno, ojačati - izjavio je.

Za sve osuđene odbačena je optužba za pobunu, najteža točka optužnice koja implicira korištenje nasilja. Na njoj je inzistiralo državno odvjetništvo, zbog čega mu je prijetila kazna od 25 godina zatvora, što je izazvalo ogorčenje u Kataloniji.

No Junqueras najavljuje žalbu pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Kaos u Barceloni: Prosvjednici su se sukobili s policajcima
Kaos u Barceloni: Prosvjednici su se sukobili s policajcima

- Nikada, nikada, nikada pokret za nezavisnost nije djelovao nasilno. Nikada. Ni kada nas je bilo malo koji smo izlazili na ulice niti sada kada nas je više od 2 milijuna - rekao je.

Pokret za nezavisnost je proteklih godina na ulice uspijevao izvući stotine tisuća osoba u nenasilnim okupljanjima u autonomnoj pokrajini Kataloniji sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske.

Presude su izazvale ogorčenje pa je u ponedjeljak u prosvjedima ozlijeđena 131 osoba, od čega najviše prilikom pokušaja blokade zračne luke pored Barcelone kada ih je zaustavila policija. U utorak navečer je došlo do sukoba prosvjednika i policije u više katalonskih gradova prilikom čega su ozlijeđene 74 osobe, a 25 ih je privedeno.

Protesters clash with police during a demonstration at Barcelona

- Uvjeren sam da će se ovaj sukob riješiti na biralištima. Mi Katalonci se ne bojimo biračkih mjesta. Štoviše, nalazimo se u zatvoru jer smo postavljali glasačke kutije i organizirali referendum. Uvjereni smo da će prije ili kasnije referendum biti neizbježan - izjavio je Junqueras.

U utorak je predsjednik katalonske vlade Quim Torra rekao kako će organizirati novi referendum, no nije spomenuo kako niti kada. Vrhovni sud je poručio kako referendum ne može biti zakonit prema španjolskom ustavu.

Na pitanje koju bi poruku poslao pokretu za nezavisnost, Junqueras je odgovorio:

"Mi ćemo izdržati i nećemo pokleknuti. Nikada se nismo predavali pa nećemo niti sada. Zatvor i egzil su nas učinili snažnijima te ojačali naša istinski demokratska uvjerenja".

Aerodrom se vraća u normalu, Španjolci očekuju još prosvjeda
Aerodrom se vraća u normalu, Španjolci očekuju još prosvjeda

SAD traži umjerenost od prosvjednika

Sjedinjene Države zatražile su u utorak od katalonskih prosvjednika „umjerenost“ u reakciji na sudsku presudu političarima koji su 2017. organizirali referendum o nezavisnosti podsjetivši kako predsjednik Donald Trump želi „snažnu i jedinstvenu Španjolsku“.

- Kako je predsjednik jasno dao do znanja, SAD podržava snažnu i jedinstvenu Španjolsku. To je unutarnja stvar Španjolske koja nastavlja biti važan saveznik u NATO-u te važan partner SAD-a - izvijestila je španjolska novinska agencija EFE navodeći neimenovanu glasnogovornicu američke vlade.

- Pozivamo na umjerenost one uključene u prosvjede te sve pozivamo na djelovanje u skladu sa španjolskim zakonom - dodala je glasnogovornica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.