Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Zatvori li Njemačka granice, to bi mogli učiniti i ostali u EU...'

None Foto: HEINZ-PETER BADER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Najmanje 16 šefova država ili vlada razgovarat će o tom pitanju na neformalnom radnom sastanku u nedjelju u Bruxellesu na poziv predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera...

Austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache rekao je u subotu kako očekuje lančanu reakciju širom Europske unije ako Njemačka zatvori granice za izbjeglice.

"To je logična posljedica, spremni smo za to i slično ćemo zaštiti naše granice", rekao je Strache za austrijsku televiziju, dodajući da Italija poduzima slične mjere.

"Ne može se ponovno dopustiti novi migrantski val kao onaj koji smo doživjeli 2015.", rekao je.

Borna Filić/PIXSELL POJAČANE KONTROLE Stiže novi val? Zbog migranata naša policija nabavlja dronove

Najmanje 16 šefova država ili vlada razgovarat će o tom pitanju na neformalnom radnom sastanku u nedjelju u Bruxellesu na poziv predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera.

Nekoliko zemalja bojkotirat će sastanak, a neslaganje Rima i Berlina čini dogovor malo vjerojatnim.

Sastanak je organiziran uoči Europskog vijeća potkraj idućeg tjedna i u trenutku kada je njemačka kancelarka Angela Merkel pod velikim pritiskom bavarskog CSU-a da zauzme stroži pristup prema ilegalnoj imigraciji.

French President Emmanuel Macron greets German Chancellor Angela Merkel upon her arrival at the Elysee Palace in Paris MERKEL I MACRON: "Migrante treba vratiti u zemlje u kojima su ušli u EU"

Strache je rekao da se Europska unija mora usredotočiti na učinkovitu kontrolu vanjskih granica kako bi zaustavila ilegalnu imigraciju.

Strache se nedavno sastao s talijanskim ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem koji je isključio mogućnost da će Italija početi puštati migrante u EU a da ih prije ne registrira. 

Rim se protivi tome da se migrante vraća u države članice koje su ih prve registrirale.
 

Komentari (57)
  • Njemačka ih je pozvala. Njemačka je kritizirala Orbana zato što je zatvorio svoje granice (zar nisu rekli da je to nehumano?). Nehumano je od Njemačke da sad ne pusti "jadne izbjeglice", i da zatvore granice. Neka sad uživaju. "Jadne igbjeglice" žele u Njemačku. Neka sad prime pola Afrike, pola Iraka, Sirije, Pakistana itd (pola Turske su već primili).

    23. 6. 2018,   15:40
  • Prvo sve migrante treba parkirati u njemacku...ona ih je i zvala. Drugo...svi se trebaju ispricati orbanu jer su ga svakako nazivali, a sada ispada da je imao pravo.

    23. 6. 2018,   15:34
  • Evo propao Schengen i otvorene granice...Plenkoviću zatvaraj tamo na istoku sve u zid i žicu i postavi vojsku na granice dok još ima vremena !

    23. 6. 2018,   15:42