Obavijesti

News

Komentari 12

Zaustavili buseve na 10 minuta u Splitu: Kolega im je ozlijeđen

Povjerenik  Sindikata hrvatskog vozača  Ivan Barišić je rekao kako od uprave Prometa traže da se osiguraju zaštićene kabine i nadzor u svim autobusima, pogotovo u novima koji stižu ove godine

VIDEO

Sindikalisti splitskoga javnog gradskog prijevoza Prometa, potaknuti prošlotjednim razbojstvom u kojem je ispred autobusa na gradskom groblju Lovrincu opljačkan i ozlijeđen njihov kolega, okupili su se u ponedjeljak ispred zgrade policije kako bi poručili da je to za njih bio pokušaj ubojstva iz koristoljublja, a točno u podne vozači su na deset minuta zaustavili autobuse.

Sindikalisti očekuju da policija razbojnike brzo privede pravdi.

Napali vozača busa: Udarili su ga palicom i ukrali mu novac
Napali vozača busa: Udarili su ga palicom i ukrali mu novac

Povjerenik  Sindikata hrvatskog vozača  Ivan Barišić je rekao kako od uprave Prometa traže da se osiguraju zaštićene kabine protiv vandala i videonadzor u svim autobusima, pogotovo u novima koji stižu ove godine. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Zahtijevamo i promjene u zakonu koje bi omogućile da se napadi na vozače u javnome gradskom prijevozu primjerenije sankcioniraju", rekao je Barišić i dodao kako i bez fizičkih napada imaju dovoljno stresan posao.

"Ako u razumnom roku ne bude reakcija institucija, sindikati će sa svojim središnjicama organizirati prosvjedno zaustavljanje u cijeloj Hrvatskoj", najavio je Barišić.  Podsjetio je da su u Splitu posljednjih godina česti napadi na vozače i kontrolore javnoga gradskog prijevoza od kojih je većina završila s teškim posljedicama za napadnute i za Promet. Također je ustvrdio kako nijedan napad dosad nije završio ozbiljnom presudom koja bi napadačima "jasno dala do znanja da je to teško nedjelo". Napadači se, po Barišićevim riječima, uglavnom izvuku s prekršajnim prijavama i nekoliko stotina kuna kazne.

"U petak navečer su dva razbojnika napala našeg kolegu, pretukli ga, pokrali, te ga onesviještenog, razbijene i okrvavljene glave ostavili na pločniku ispred autobusa", podsjetio je Barišić.

 Da su napadi na vozače sve češći i da ih je mnogo, upozorio je i dopredsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske Hrvoje Mlikota, koji je rekao da od visokih institucija očekuju brzu reakciju jer već imaju spremne mjere ako se nešto ne poduzme. 

Rekao je kako traže da se napad na vozača "tretira kao kazneno djelo", a ako se nešto ne učini, promet će zaustaviti u cijeloj zemlji kako bi upozorili da na tome neće ostati.

"Kolegama poručujem da ćemo učiniti sve što je u našoj moći, angažirali smo se sa svih strana, ovo se više ne smije dogoditi", rekao je Mlikota.

Zagrebački odvjetnik Boženko Lozo, koji zastupa Udrugu sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, rekao je za Hinu kako je se predlagalo da se kazneni zakon promijeni kao što se promijenio za napade na liječnike, no nije se otišlo daleko.  Radnici i dalje trebati rješavati svoje sporove pojedinačno, u sporu s poslodavcem. Problem napada na zagrebačke vozače pokušava se riješiti u pregovorima s gradonačelnikom tako da radnici ZET- a, ako budu fizički napadnuti, automatski dobivaju materijalnu odštetu.  

 U splitskoj policiji odgovorili su na upit novinare Hine kako su u vezi s kaznenim djelom razbojstva koje se dogodilo u petak, 11. siječnja oko 23 sata u autobusu javnoga gradskog prijevoza, odmah nakon primljene dojave, poduzeli sve mjere i radnje za koje su ovlašteni te da je kriminalističko istraživanje u tijeku.

Kako se doznaje od glasnogovornice splitske policije Antonele Lolić, ​prošle​ godine dogodila su se tri verbalna i fizička napada na službenike gradskoga javnog prijevoza.

"U dva slučaja dovršili smo kriminalistička istraživanja. Jedna osoba je prijavljena zbog počinjenog prekršaja, a u drugom slučaju počinitelj je prijavljen prekršajno,a protiv njega je podnesena kaznena prijava", rekla je Lolić i dodala da je u tim napadima jedna osoba teško ozlijeđena.​ 

Policijski službenici na svaku dojavu o verbalnome ili fizičkom napadu ili oštećenju odmah izlaze na teren i poduzimaju sve radnje za koje su ovlašteni, rekla je Lolić​.

Vozač javnoga gradskog prijevoznika napadnut je u petak oko 23,30 sati na okretištu kod Lovrinca. Nakon što su iz autobusa izašli putnici, dvojica maskiranih muškaraca od vozača su tražili da im preda torbicu s utrškom, a kad je on to odbio, počeli su ga tući palicom. Vozač je pao, a oni su ga nastavili tući, nakon čega su mu uzeli torbicu s novcem i pobjegli.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji