Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zbog birokratskog nemara, za HZZO Gunja više ne postoji

None Foto: Pixsell 6

Sve obavijesti državni Zavod za zdravstveno osiguranje šalje u susjedne Drenovce na pogrešne adrese i time je razljutio mještane

Ulica Vladimira Nazora, Ulica braće Radić, Ulica dr. Ante Starčevića..., samo su neke koje postoje u dvije susjedne općine, Gunji i Drenovcima.

A kad Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nekome pošalje obavijest, velika je mogućnost da će poštar otići prvo na pogrešnu adresu. Pa onda voziti u susjedno mjesto te tako gubiti i vrijeme i novac. I još će dodatno naljutiti mještane Gunje kad vide da ih je ta državna institucija smjestila u Drenovce.

- Eto, nije nas obrisala s lica zemlje niti katastrofalna poplava, ali državni HZZO jeste - kaže Anto Gutić, načelnik Gunje.

PUCANJE NASIPA 2014. Dobili presudu protiv države: 'Odštetu ću uložiti u Gunju...'

Prebacivanje loptice

Davor Javorović/Pixsell | Autor: Davor Javorović/Pixsell Foto: Davor Javorović/Pixsell

HZZO je jedina institucija za koju Gunja ne postoji, nego se sve adrese na koje šalju obavijesti za njih nalaze u susjednim Drenovcima, priča nam Gutić.

Kaže da to traje već mjesecima, a poslao nam je i dopis u kojem HZZO moli da ispravi svoju pogrešku.

- Mještane jednostavno vrijeđa to što ih je državna institucija smjestila u susjednu općinu, a zbog toga pošta stiže i na potpuno pogrešne adrese jer imamo ulice istih imena. Ali iako sam službeno slao dopis u siječnju, baš nikakvog odgovora nema niti je pogreška ispravljena - priča načelnik.

Što je uzrokovalo ovu lako ispravljivu pogrešku? Gunja još ima svoj poštanski broj, ima i svoj mali poštanski ured, ali glavna zgrada pošte uništena je u poplavi i ta državna tvrtka je nikad nije obnovila. I sad je ruglo mjesta. Zbog toga Gunja nema tzv. dostavni ured, gdje pošta dolazi direktno. Prvo dolazi u Drenovce, tamo se razvrstava, a zatim ide u Gunju.

- Zvao sam i Hrvatsku poštu. Oni su mi rekli da HZZO, kao i na kraju, ostale institucije, može i dalje ispravno pisati da šalje poštu u Gunju. Kažu da samo u HZZO-u trebaju podesiti svoj računalni program. To je pola sata posla, a mi se već mjesecima moramo dopisivati i zivkati kako bi se riješio tako banalan problem - prepričava nam načelnik.

HZZO: Pitali smo Poštu

Foto: Pixsell/Matija Habljak

No u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje prebacili su lopticu i odgovornost upravo na Hrvatsku poštu.

- Mi koristimo javno dostupne registre, među ostalim i onaj Hrvatske pošte u kojima su mjesta s pripadajućim poštanskim brojem. Za naselje Gunju, Hrvatska pošta za dostavu pošiljki navodi Drenovce - odgovorili su nam iz HZZO-a i poslali čak i primjer iz registra Pošte koji dokazuje da je dostavno odredište za Gunju susjedna općina.

Ipak, nakon našeg upita, iz HZZO-a su poručili da su zatražili od Hrvatske pošte informaciju o tome koji poštanski broj trebaju voditi za Gunju kako bi obavijesti koje se tiču osnovnog ili dopunskog osiguranja bile ispravno adresirane.

- Bolje ikad neko nikad - zaključuje Gutić.

Tema: Hrvatska

Komentari (23)
  • Taritaš je možda isto kriva?Najpoštenija osoba u HR!🤮🤮

    14. 3. 2019,   20:27
  • HZZO je uvjerljivo najlošiji institucija Republike Hrvatske ali ga nijedna Vlada nije mijenjala. Krše zakone, krše demokraciju ali sve pet.

    14. 3. 2019,   20:32
  • Nije ni čudo da Gunja ne postoji više kada je novac za obnovu netko "Zamračio".Nasip je i tako namjerno dignut u zrak da se ne bi potopila tvornica sa opasnim kemikalijama malo istočnije.

    14. 3. 2019,   20:43