Obavijesti

News

Komentari 9

Vidović: 'Najamnine će porasti 120 % zbog Zakona o najmu'

Vidović: 'Najamnine će porasti 120 % zbog Zakona o najmu'
2

Maras je ustvrdio kako su Andrej Plenković i Milan Bandić "dečki koji upravljaju Hrvatskom", a ponovno je upitao Plenkovića je li ponosan na svog strateškog partnera Bandića

VIDEO

Bujanje Kluba Milana Bandića, za Branka Bačića (HDZ) puno govori o političkim strankama i klubovima iz kojih dolaze zastupnici koji "pojačavaju klub Milana Bandića". 

- To što se tiče odnosa u vladajućoj koaliciji ne znači ništa. Mi trenutno o rekonstrukciji Vlade ne razgovaramo i ta tema nije na stolu - ustvrdio je Bačić. 

Što će odgovoriti Bandiću ako on ipak zatraži mjesto u Vladu, kazao je kako na hipotetska pitanje ne može odgovarati. 

- Još su dvije godine mandata ove Vlade. Hoće li biti i ako bude rekonstrukcije ja tu ne mogu nagađati, ali trenutno nema riječi niprijedloga o rekonstrukciju Vlade. Nema rekonstrukcije Vlade. Nije tema, niti se o tome raspravlja niti je Bandić tražio razgovore na tu temu niti mi o tome razmišljamo niti za to ima potrebe - poručio je.

Vidović: 'Najamnine će porasti 120 % zbog Zakona o najmu'

Učinke Zakona o najmu stanova kritizirao je u ponedjeljak u Saboru SDP-ov Franko Vidović koji je upozorio kako se za 10 tisuća hrvatskih građana najamnine povećavaju do 120 posto, pitajući se kako će oni to platiti.

- Radi se o 10 tisuća hrvatskih građana, 2500 obitelji, ljudi koji su dobrim dijelom u starijim godinama, većinom umirovljenika i po izračunima im se od 1.rujna ove godine stanarina uvećava za 20-ak posto, a nakon toga za 120 posto - kazao je Vidović upitavši odakle da oni izvuku novac i plate 4 ili 5 tisuća kuna za stanarine.

- Država je problem koji je sama uzrokovala prebacila na leđa građana - ustvrdio je Vidović i pozvao vladajuće da promisle o situaciji koju su uzrokovali.

Dodao je kako zakonom nije riješen ni ključni problem podstanara u Hrvatskoj, a to je tko plaća pričuvu.

- To nije riješio, ali riješio je to da umirovljenike izbacujemo na ulicu - rekao je Vidović.

Milorad Pupovac (SDSS) i Ivan Vilibor Sinčić osvrnuli su se tijekom slobodnog iznošenja stajališta na nekontroliranu sječu šuma.

- U toku je raširena i nesankcionirana pljačka šuma - upozorio je Pupovac dodavši kako se u Hrvatskoj ilegalno posiječe godišnje oko 300 tisuća kubika trupaca. Ustvrdio je da nikoga za to nije briga jer mnogi misle da su to srpske šume, odnosno da se te šume nalaze na području sa srpskim stanovništvom.

- To nisu srpske šume, to su naše šume - naglasio je.

- Pustoše se Medvednica, Banovina , Gorski kotar, Žumberak - rekao je Sinčić dodavši kako takav kaos dovodi u pitanje održivost hrvatskih šuma.

Tijekom slobodnog iznošenja stajališta Marko Sladoljev iz Mosta upozorio je na komunalne probleme u zagrebačkom naselju Brestje Sesvete odnosno dugotrajne radove na vodovodnim, plinskim i kanalizacijskim instalacijama zbog kojih stanovnici "žive u prašini".

Mladen Madjer (HSS) založio se za što skoriju izgradnju dvotračne brze ceste od Križevaca do Koprivnice, dok je Anka Mrak Taritaš (GLAS) upozorila na nerazvrstavanje otpada u većini hrvatskih općina i gradova zbog čega Hrvatskoj prijeti plaćanje penala.

'Neka Plenkoviću Bandić bude savjetnik za pitanja korupcije' 

Gordan Maras (SDP) očekuje od premijera Plenkovića da ide u preslagivanje većine.  

- Predložio bih mu da posebnim savjetnikom za pitanja korupcije i transparentnosti u javnoj upravi imenuje upravo zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. To bi bilo logičan slijed. Mislim da bi to sigurno pokazalo pravo lice vladajuće koalicije i europske politike koju zastupa Andrej Plenković - rekao je Maras u ponedjeljak u Saboru.  

Maras je ustvrdio kako su Andrej Plenković i Milan Bandić "dečki koji upravljaju Hrvatskom", a ponovno je upitao Plenkovića je li ponosan na svog strateškog partnera Bandića. Kazao je kako Plenković i Bandić vjerojatno negdje skrivećki dogovaraju: "ja tebi političkom trgovinom zastupnike, a ti meni mir da se osjećam sigurno bez obzira na to što svi vide kako upravljam javnom novcem". 

- Nakon Ivana Vrdoljaka mislio sam da ne može izabrati goreg strateškog partnera, ali Plenković svakim potezom iznenadi - poručio je Maras.  

Na pitanje očekuje li da će nakon još jednog neuspjelog rušenja Davora Bernardića na Glavnom odboru SDP-a biti još SDP-ovaca koji će otići Bandiću, Maras je uzvratio:  'Ne očekujem da bilo koji SDP-ovac ide bilo gdje nego da ostane u SDP-u i bori se unutar stranke. Nelogično mi je da oni koji očekuju raspravu o stranci u stranci tu raspravi onemogućuju. Ako se želi raspravu u stranci treba se svaka točka dnevnog reda staviti na raspravu'.  

Kosor: S Bandićem ne želimo ni u Gradu niti u Vladi

I dok Klub Milana Bandića u Saboru buja, već neko vrijeme traju priče da bi moglo doći do preslagivanja u Vladi. Darinko Kosor (HSLS) naveo je kako je njegova stranka za razliku od ostalih, koalicijski partner HDZ-a prije izbora.

Naveo je kako je s Plenkovićem radio koaliciju, za koju kaže, nitko nije vjerovao da će pobijediti na izborima, kada je dogovoreno da će raditi poštenu Hrvatsku. 

- Kada bi sada dozvolili da je Vlad mijenja temeljem političke korupcije to ne bi više bio naš dogovor. Vjerujem da se to neće desiti i da prvenstveno to Andrej Plenković neće napraviti radi sebe. Ako bi se to slučajno desilo mi više nećemo biti dio vladajuće koalicije - poručio je.  

Kazao je kako s Plenkovićem o slučaju Bandić razgovara zadnje dvije godine. Podsjetio je i da je u zagrebačkoj Skupštini bilo ponuda da budu dio većine, jer imaju osam zastupnika, te podsjeća da na to nisu pristali. 

- Želimo biti principijelni. Ne želimo suradnju niti u Gradu Zagrebu niti u Vladi - kazao je Kosor.

'Hrvatska je zadnja linija obrane EU-a od ilegalnih migranata'

Saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović kazao je u ponedjeljka u Hrvatskom saboru, tijekom slobodnog iznošenja stajališta na problem migranata u susjednoj Bosni i Hercegovini, da je Hrvatska postala zadnja linije obrane Europske unije od ilegalnih migranata.

- Danima slušamo kako je granični prijelaz Maljevac zatvoren, danas već 6. dan, slušamo kako se u Velikoj Kladuši nalaze tisuće migranata - kazao je Zekanović, istaknuvši kako Hrvatska nije u prostoru Schengenu dok Slovenija i Mađarska koje su podigle bodljikavu žicu jesu.

- Hrvatska je zadnja linija obrane, europski stražar, kao što jer nekoć bila 'predziđe kršćanstva', danas također brani EU od migranata koji nezakonito pokušavaju ući u europski prostor. Oni kažu migrirati a ja ću reći kolonizirati - rekao je Zekanović.

Zato je pozvao predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović da u prosincu u Maroku ne potpiše UN-ov Globalni sporazum za sigurnu i urednu migraciju jer ga smatra 'dodatnim vjetrom u leđa novim migracijama".

- Velika Kladuša nije u Bangladešu ili Pakistanu, ali su Bangladeš i Pakisatn u Velikoj Kladuši - rekao je Zekanović i ocijenio kako nitko ne zna što nas čeka jer će ta migrantska ruta i dalje biti aktivna. 

Od povjerenstva do Agrokor do lovstva

Dan prije, u utorak, Sabor će raspraviti prijedlog 16 oporbenih zastupnika da se osnuje Istražno povjerenstvo za Agrokor. Taj je prijedlog iniciran prije ljeta, nakon informacija objavljenih u okviru tzv. afere Hotmail i drugih objava, posebno kopije elektroničke pošte sudionika procesa pripreme i donošenja Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu, odnosno lex. Agrokor.

Zagovornici Povjerenstva ističu da ono mora utvrditi sve okolnosti vezane za utvrđivanje stanja u koncernu Agrokor te pripremu i donošenje lex. Agrokor, posebno tko je, kada, kako i zašto donio odluku o modelu rješavanja problema u Agrokoru, okolnosti  formiranja grupe Borg u tzv. aferi Hotmail i ulogu državnih dužnosnika u tome, kako je ta grupa izradila zakon itd.

Radni tjedan Sabor će, pak, započeti raspravom o konačnim prijedlozima zakona o probaciji i o lovstvu. Taj zakon, tumači Ministarstvo poljoprivrede, utemeljuje pretpostavke za jači razvoj lovnog turizma, oživljavanje lovačkih običaja i tradicije, te djelotvornije uključenje lovaca i njihovih udruženja u razvoj i unapređenje lovstva kao značajne gospodarske grane.

Novost koju donosi je mogućnost osnivanja privatnih lovišta površine od 500 hektara neprekinutog zemljišta jednog vlasnika.

Zakon uređuje koncesije u području lovstva, a po pitanju šteta koje nastaju  naletom vozila na divljač, predviđa dvije moguće situacije: odgovornost vozača za štetu na divljači i na vozilu ako je vozio suprotno propisima, te odgovornost lovoovlaštenika kada se utvrdi da je šteta nastala kao posljedica lova.

Zakonom se vrsta veliki vranac uvrštava na popis onih koje se smatraju divljači, dok se s tog popisa briše mali indijski mungos. Cilj je tu vrstu potpuno iskorijeniti s područja na kojem obitava u Hrvatskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa