Obavijesti

News

Komentari 0

'Zbog digitalizacije će nestati poslovi u turizmu i trgovini’

'Zbog digitalizacije će nestati poslovi u turizmu i trgovini’
1

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak s gostima je na okruglom stolu "Obrazovanje i tržište rada u digitalnom dobu' govorila je o izazovima digitalizacije te važnosti obrazovanja kroz cijeli život

VIDEO

Činjenice koje se lako uče se lako i digitaliziraju. U budućnosti će nestati mnoštvo starih poslova, no isto tako otvorit će se brojne prilike u liječničkoj i učiteljskoj struci, kao i u onim strukama i poslovima koji su prilagodljivi sustavu, rekla je u ponedjeljak ministrica obrazovanja Blaženka Divjak moderirajući raspravu okruglog stola naziva "Obrazovanje i tržište rada u digitalnom dobu" u prostorijama resornog ministarstva. 

U raspravi su sudjelovali inovator i poduzetnik Nenad Bakić, ravnateljica Ekonomskog instituta Maruška Vizek te Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca. Ministrica je na početku rekla kako postoji dvojba o tome utječe li digitalna transformacija gospodarstva i društva na škole i visko školstvo ili obrnuto. Istaknula je i kako postoji nekritički otpor prema digitalnoj transformaciji u školama. Ipak, naglasila je ministrica, naglasak u obrazovanju treba biti na STEM području. 

- Digitalizaciji ne možemo pobjeći, već sada je ona sveprisutna i promjene su sveobuhvatne. Odlična stvar je što su građani jako motivirani i zanima ih digitalni svijet. Zbog digitalizacije će prvo nastradati predvidljivi, manualni poslovi poput procesuiranja podataka, ugostiteljstva, turizma, prijevoza, logistike i trgovine. Dobar dio zanimanja iz proizvodnog sektora će propasti jer je upravo te poslove najlakše automatizirati - istaknula je Vizek. Dodala je i kako je Hrvatska 22. od 28 članica Europske Unije po ukupnom stadiju digitalizacije društa. 

- Jako iskačemo po pokazateljima ljudskog kapitala - istaknula je. 

Poduzetnik i inovator Nenad Bakić pohvalio je inicijativu ministrice Divjak , no naglasio da kod digitalizacije treba krenuti od pojedinca. 

- Digitalna pismenost danas ulazi u osnove pismenosti, kao i STEM kompetencije. Nekada prije učenici su učili činjenice, a danas im se pokušava približiti drugi koncept koji uključuje numeričku, financijsku, a u konačnici i društvenu pismenost - rekao je Bakić. 

Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca naglasio je da će se u budućnosti tržište rada automatizirati gdje god može. Ljudi će, naveo je, morati puno učiti, a tržište rada kakvo danas poznajemo, potpuno će nestati. 

- Ljudski potencijal je ključan, a obrazovanje je najbolja dugoročna investicija. No to se ne događa preko noći, ono se mijenja na duge pruge i treba puno raditi - zaključila je ministrica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa