Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zbog 'kupovanja' zastupnika može se u zatvor do 5 godina

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Neki su zastupnici javno rekli kako se boje da bi se moglo dogoditi svašta uoči glasovanja o Tomislavu Karamarku u Saboru. No kupovina glasova kazneno je djelo...

Kupovina glasova kazneno je djelo za koje je određena i kazna do pet godina zatvora.

Ovo je kazneno djelo regulirano 339. člankom Kaznenog zakona, koji navodi kako će »tko kao zastupnik u Hrvatskom saboru, Europskom parlamentu ili kao vijećnik u predstavničkom tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave zahtijeva ili primi mito ili prihvati ponudu ili obećanje mita kako bi u predstavničkom tijelu glasovao na određen način, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina«.

Neki su zastupnici javno rekli kako se boje da bi se moglo dogoditi svašta uoči glasovanja o Tomislavu Karamarku u Saboru.

- Karamarko nazvao Petrova "kamenom u cipeli" kojeg će se riješiti i nastaviti sa HDZ Vladom ali bez njega. Po pisanju medija HDZ je spreman na sve, trgovinu sa zastupnicima koji nemaju šanse na narednim izborima ući u Sabor, nuđenje tvtrki, obećavanje manjincima..sve samo da ostanu na vlasti. Mislim da bi USKOK trebao provjeriti navode iz današnjih dnevnih novina zbog potencijalne korupcije.Tome tko želi tako ostati na vlasti bez volje građana mogu samo poručiti: "No pasaran!" - napisao je nedavno Gordan Maras (SDP) na svojoj Facebook stranici.

Komentari (51)
  • Kako bi bilo lijepo da imamo zdravo sudstvo i policiju, oni bi sada imali priliku da nas oslobode kriminalne trgovine glasovima. Bili to stvorilo TRECU, zdravu i moralnu opciju, vjerojatno, jer bi se brzo maknuli svi ti "trgovci" politikantskim prljavim namjestaljkama. Remetinac bi bio premalen d bi se svi ti "casni politicari " smjestili.

    1. 6. 2016,   09:24
  • Koja smijurija, kupovanje zastupnika, 5 godina...????? Pa za krađu i za veleizdaju države ne možemo ni lopova smijeniti, kakav zatvor. To je samo Szabo išao u zatvor jer je premalo pšonudio sponzoruši, a nije imao ni dovolkjno da bi bio zanimljiv odvejtnicima. Čime se vi bavite neradnici u saboru i vladi?? Bože čuvaj Hrvatsku.

    1. 6. 2016,   08:28
  • Znaci kompletan HDZ i SDP u zatvor!? OK. Može.

    1. 6. 2016,   08:45