Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Oprezno zbog ledene kiše, MUP upozorava: Prilagodite vožnju!

None Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Pri temperaturama ispod nula stupnjeva na određenim mjestima (usjeci, mostovi, vijadukti, nadvožnjaci), dolazi do pojave „ledene zasjede“, zbog toga na tim mjestima budite još oprezniji, upozorava MUP

Ledena kiša, koja se ponegdje zadržava na kolnicima, usporava promet. Ekipe zimske službe na prioritetnim su prometnicama i u brdskim predjelima, objavio je ZET. 

Od reda vožnje mogu odstupati autobusne linije:
 
109 (Črnomerec - Dugave)

206 (Dubrava - Miroševac)

226 (Kaptol - Remete - Svetice)

268 (Glavni kolodvor - Velika Gorica)

Sljemenska cesta otvorena je za promet.

MUP apelira na vozače: Obvezna je zimska oprema

Iz MUP-a vozače upozoravaju na zimske uvjete na cestama i ističu da su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Napominju da je za zimskih uvjeta na cestama zabranjen promet motornim vozilima bez zimske opreme kao i teretnim vozilima s prikolicama. Ponavljaju da je vozač dužan, prije uključivanja u promet, s vozila ukloniti snijeg i očistiti zaleđena vjetrobranska stakla. 

MUP podsjeća i na odredbe iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama te dodaje da policija može, ako zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, narediti vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.

Vozaču se u tom slučaju odzimaju registarske pločice, a ukoliko se pokuša upravljati vozilom koje je policija isključila iz prometa, vozač dobiva tri kaznena boda te mu se izriče mjera zabrane upravljanja motornim vozilom na rok od jednog mjeseca do dvije godine.

Savjeti vozačima i drugim sudionicima u prometu

Za odlazak na posao i druge obaveze u gradu, za vrijeme većih snježnih padavina, koristite vozila javnog gradskog prijevoza.

Bez obzira na korištenje zimskih guma, lance za snijeg i lopatu (manju) uvijek držite u vozilu.

Prije polaska na put obavezno vozilo očistite od naslaga snijega i leda na svim staklima (nečista i zaleđena stakla povećavaju "mrtve kutove"), provjerite ispravnost svjetala i ostale signalizacije, vanjska i unutarnja vozačka zrcala (retrovizore), gume i opremu vozila, promijenite istrošene metlice brisača.

Prilikom polaska na duži put, gorivom potpuno napunite rezervoar, a tijekom putovanja, kada kazaljka na pokazivaču goriva pokazuje razinu ispod pola, dopunite rezervoar te  izbjegavajte vožnje na rezervi.

Prilikom opremanja vozila zimskim pneumaticima (oznaka M + S), naglašavamo zakonsku obavezu korištenja takvih pneumatika na svim kotačima vozila, a ne samo na pogonskim. Zimski pneumatici samo na pogonskim kotačima i prednjim pogonom omogućuju uspon uzbrdicom, no kod spuštanja nizbrdicom, stražnji dio vozila nije stabilan.

Koristite pneumatike koje propisuje, odnosno preporuča, proizvođač vozila.

Vodite računa da se lanci za snijeg proizvode prema veličinama (dimenzijama) pneumatika. Predlažemo da i prije polaska na put barem jedanput osobno obavite probu postavljanja lanaca za snijeg za vaše vozilo.

Brzinu kretanja vozila prilagodite stanju na cesti i uvjetima vidljivosti.

Poštujte ograničenje brzine (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom).

Pri vožnji u kolonama povećajte razmak između vašeg i vozila ispred vas imajući na umu duži zaustavni put.

Izbjegavajte nagla kočenja, nagla okretanja kotača upravljača te pretjecanja.

Pri temperaturama ispod nula stupnjeva na određenim mjestima (usjeci, mostovi, vijadukti, nadvožnjaci), dolazi do pojave „ledene zasjede“, zbog toga na tim mjestima budite još oprezniji.

Ukoliko ipak dođe do prometne nesreće, mjesto događaja odmah osigurajte na način kako bi otklonili nove opasnosti, te žurno obavijestite policiju.

Kada se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno koristite svjetliju odjeću,

Koristite bicikle s ispravnom signalizacijom uređajima i opremom jer je vrlo bitno da vas ostali vozači na vrijeme uoče. Noću i danju za vrijeme smanjene vidljivosti, prilikom vožnje biciklom koristite reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću.

Vozači traktora i radnih strojeva provjerite tehničku ispravnost vašeg vozila, kao i ispravnost svjetla i ostale signalizacije priključnih vozila.

Ostala upozorenja Ministarstva unutarnjih poslova pročitajte na linku

Komentari (70)
  • Kaj tu treba upozoravat svaki pametan mora znat da treba polako vozit i pazit kako vozit po ovakvom vremenu .Problem je što mnogi vozači poima nemaju vozit po ovakvim uvjetima.Zato treba vozački ić polagat po zimi kad je ovakvo vreme a ne poljeti kad je sunčeko i ceste suhe .

    2. 3. 2018,   23:51
  • Prodali rođe pijesak na crno pa ostala sol da začini Bandićevo jedenje snijega.

    2. 3. 2018,   20:29
  • Vozite strogo desnom stranom i polako.

    3. 3. 2018,   15:03