Obavijesti

News

Komentari 8

Zbog ljubavnice kojoj je poslije odrubio glavu odrekao se Crkve

Zbog ljubavnice kojoj je poslije odrubio glavu odrekao se Crkve
1

Na današnji dan 1538. Papa je ekskomunicirao Henrika VIII.koji drži rekord kao kralj koji se najviše puta ženio. Od dvije žene se razveo, dvjema je odrubio glavu, jedna je umrla, a zadnja ga je nadživjela

VIDEO

Na današnji je dan papa Pavao III. ekskomunicirao engleskog kralja Henrika VIII., šest godina nakon što su počeli prvi njegovi sukobi s Katoličkom crkvom. Razloga za to je bilo mnogo. Najprije se Henrik nezakonito vjenčao sa ljubavnicom Anne Boleyn i ostavio dotadašnju kraljicu, španjolsku princezu Katarinu Aragonsku. Zatim se proglasio glavom Crkve u Engleskoj (Božjim poslanikom na zemlji) negirajući papinski primat. Ukinuo je engleske samostane i prisvojio veliki dio njihove imovine. Na kraju je Henrik naredio pljačku svetišta sv. Thomasa Becketa. A to je bilo svetogrđe koje Papa više nije mogao tolerirati čak  ni "Branitelju vjere"(titula koju je Henrik dobio od pape Lava x. 17 godina ranije) pa je proglasio ekskomunikaciju (izopćenje).

Henrik VIII.

Henrik VIII. ostao je do danas poznat kao najokrutniji britanski vladar. Ujedno je i najpoznatiji zbog svog burnog ljubavnog života. Žena zbog koje je i došao u sukob s Crkvom i odrekao se svoje dugogodišnje supruge Katarine Aragonske, omiljene u narodu, bila je Anne Boleyn koju je samo nakon nekoliko godina braka dao pogubiti. Krvnik joj je odsjekao glavu. 
Ni jedna ni druga nisu uspjele roditi nasljednika i to im je bio najveći krimen.

Potjerana zbog ljubavnice

Katarina Aragonska je bila španjolska princeza koja se najprije udala za Atrhura, Henrikova starijeg brata koji je trebao postati kralj. No taj brak je trajao samo godinu dana jer je mladoženja umro. Katarina se potom udala za šest godina mlađeg  Henrika jer engleski kralj nije želio izgubiti posjede koje je Katarina donijela u miraz. Iz istih razloga je inzistirao da se njen kratki brak poništi tj. smatra nekonzumiranim zbog toga što bi Katarina, ukoliko bi ju se smatralo Arturovom udovicom naslijedila Arturovu imovinu koja nije bila mala jer je on bio zakoniti nasljednik engleske krune.

Njihov brak je dugo godina bio sretan jer Katarina je bila lijepa i zavodljiva pa se mladi Henrik zaljubio u nju. Dugo su djelovali kao privržen par, a ona mu je bila dobar savjetnik i u političkim problemima.  No kralj se s godinama počeo udaljavati od svoje lijepe, pametne i elegantne supruge jer nikako nisu uspjeli dobiti zdravog muškog nasljednika. Katarina je bila sedam puta trudna. Imala je spontane pobačaje, dva sina su im umrla( jedan unutar tjedan dana od rođenja a drugi je poživio tek 52 dana) a samo um je kći Mary preživjela. 

Katarina je bila izuzetno obrazovana, govorila je pet jezika, narod ju je obožavao. Nakon 24 godine braka Henrik ju je ostavio radi Anne Boleyn. Brak je proglašen ništavim, a Katarina je istjerana sa dvora. Njezina kći Mary izgubila je nasljedstvo krune, a Katarini je zabranjeno da viđa kćer. Umrla je tri godine kasnije, u 50-oj godini života od raka. Ipak, može se smatrati sretnom jer je poživjela daleko više od Henrikovih sljedećih supruga.

Strpao je u Tower i odrubio glavu

Anne Boleyn, engleska plemkinja, u trenutku vjenčanja za Henrika 1533. nosila je njihovo jedino dijete, buduću kraljicu Elizabetu I. S kraljem je počela vezu osam godina ranije dok je bila dvorska dama. Henrik ju je obožavao. Bio je lud za njom iako mu je prije toga njezina sestra Mary bila je ljubavnica. Anna je nakon rođenja kćeri Elizabete, a nakon toga i mrtvorođenog sina strašno razočarala Henrika da je suprug  strpao u londonski Tower i u montiranom procesu optužio  za vještičarenje, višestruki preljub i incest. Iako su dokazi protiv nje bili slabi ona je osuđena na smrt.

Nakon samo tri godine braka naredio je da joj odrube glavu. Za to je zadužio poznatog krvnika koji je koristio mač jer Henrik nije htio da njezin vrat bude prerezan običnom sjekirom. Imala je 35 godina.

Umrla na porodu sina

Jane Seymour oženio je nepuna 24 sata nakon pogubljenja druge supruge Anne. Ona je bila kraljčina sluškinja i s njom je počeo vezu dok je bio u braku. Jane mu je rodila dugo očekivanog sina Edwarda. No samo devet dana kasnije umrla je zbog komplikacija koje je izazvao teški porođaj. Henrik je smrću svoje 29-godišnje supruge bio duboko pogođen i do kraja života smatrao je svojom 'jedinom istinskom ženom' koja mu je dala očajnički željenog sina i nasljednika.

Bila mu je ružna i neprivlačna

Četvrti brak sklopio je iz pragmatičnih političkih razloga. Oženio je njemačku plemkinju Anu od Klevea, koja je bila sestra  vojvode od Clevesa, njegova saveznika iz sukoba s papom. Anne je, priča se, bila “ružna”, nije znala niti jedne jedine riječi engleskoga, te je osim toga bila prilično dosadna. Henryju VIII. nije se uopće svidjela, pa je odbio konzumirati brak koji je trajao tek šest mjeseci. S obzirom da nikakvi bračni odnosi s Anom nisu uspostavljeni, brak je poništen te je ona dobila titulu 'kraljeve sestre'. Umrla je prirodnom smrću u 41. godini života.

Varala ga s dvorjaninom pa je smaknuta

Catherine Howard, rođakinja Anne Boleyn, postala je sljedeća kraljeva supruga. Udala se za kralja samo dvadesetak dana nakon što je on napustio Ane od Klevea. U početku je 50-godišnji Henrik bio fasciniran i opčinjen mladom i vrckavom 20-godišnjom suprugom. Njihov brak započeo je sretno. Mrzovoljni kralj borio se doduše sa viškom kilograma i bolnom nogom, a novu ženu koja mu je pružila ponovnu želju za životom zasipao jedarovima. Nazivao ju je “ružom bez trnja”.
No doznavši da ga je nakon godinu i pol braka prevarila s njegovim omiljenim dvorjaninom Thomasom Culpeperom nije imao milosti. Odrubljena joj je glava. Smaknut je i njezin ljubavnik.

Odrubljivanje glave petoj žena

Jedina ga je nadživjela

U šesti, ujedno i posljednji brak, Henrik je ušao s Catherinom Parr. Prema kralju, ona je bila savršena prijateljica i njegovateljica, a prema njegovoj djeci bila je nježna maćeha. Bila je i strastvena protestantica te glavna zaslužna za vraćanje Henrikovih kćeri Mary i Elizabete u nasljednu liniju za krunu. Henrik ih je, naime, isključio nakon poništavanja brakova sa njihovim majkama. I Catharine je bila udata tri puta prije udaje za kralja. Ona je preživjela, ali možda zato što je sam kralj umro godinu dana prije nje.

U braku su proveli tri i pol godine. Ona se nakon toga preudala za Thomasa Seymoura (brata pokojne kraljice Jane) u kojeg je bila zaljubljena i prije ulaska u brak s kraljem. Dobili su kćer, ali je nesretna Catherine pet dana nakon poroda dobila sepsu i umrla u 36. godini života.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti