Obavijesti

News

Komentari 204

Zbog naci pozdrava u pritvoru čeka ročište već pedeset dana

Zbog naci pozdrava u pritvoru čeka ročište već pedeset dana

RIGOROZNI Austrija je od 1. ožujka zabranila isticanje grba i zastave ustaškog pokreta. Muškarac (48) iz Vinice kraj Varaždina može dobiti od jedne do čak 10 godina zatvora

VIDEO

Ovisno o presudi, otkrili su nam na tamošnjem sudu u Klagenfurtu, muškarac (48) iz Vinice kraj Varaždina može dobiti od jedne do čak 10 godina zatvora. Austrijski policajci uhitili su ga 18. svibnja na komemoraciji u Bleiburgu. Od tada je u pritvoru u Klagenfurtu, a prvo mu je ročište zakazano tek za 1. kolovoza. U pritvoru je završio zbog podignute desnice, a kako smo doznali sa suda, može očekivati i prekršajnu kaznu u iznosu do 5000 eura. Uz sve to, kad jednom napusti Austriju, ponovni ulazak u tu državu bit će mu zabranjen na neograničeno vrijeme. Uhićeni Viničanin je, doznali smo, radnik u jednom tvorničkom pogonu, a u Klagenfurtu ga zastupa odvjetnik po službenoj dužnosti.

Podsjetimo, muškarac je po izlasku iz autobusa na putu prema Loibacher polju, mjestu komemoracije, podignuo desnicu u nacistički pozdrav. To je uočila policajka sa strane pa su čovjeka uhitili i pritvorili.

Iako su ga prijatelji kasnije opravdavali da je to učinio iz zafrkancije, Austrija je bila oštra. Ova država zabranjuje nošenje bilo koje odore vojnog znakovlja Sile osovine i isticanje simbola nacističkog režima. Od 1. ožujka ove godine uvela je i zabranu isticanja grba i zastave Ustaškog pokreta te je za prekršitelje predvidjela kazne od više tisuća eura, do višegodišnjih zatvorskih kazni.

On je bio jedini koji je priveden ove godine jer su sudionici koji su komemorirali ubijene vojnike poražene NDH, ali i civile, dobili striktne upute da se ne pojavljuju s bilo kakvim obilježjima na komemoraciji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ove godine je su se austrijske vlasti posebno istaknule u zabranama, a lokalna biskupija je zabranila služenje mise lokalnim biskupima. Misa je ipak održana. Komemoracija na bleiburškom polju svake godine izaziva podjele, pa ove godine nije sudjevao niti itko iz državnog vrha, ali jesu desniji političari. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 204
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1