Obavijesti

News

Komentari 4

Zbog odlagališta otpada izvori pitke vode u Istri su zagađeni!

Zbog odlagališta otpada izvori pitke vode u Istri su zagađeni!
1

S prirodne strane devastirana je fauna što se tiče spiljskih žaba i puževa, oni su definitivno s ovim muljem prekriveni ili pak smećem ili većim otpadom, rekla je Lana Penzić iz Hrvatskog speleološkog saveza

VIDEO

Ekološka katastrofa koja je pogodila zaštićeno područje rijeke Pazinčice zbog urušavanja odlagališta kamenog otpada Lakota nije, čini se, nimalo zabrinula odgovorne iako se kroz krški teren vode ponornice spajaju s izvorima pitke vode iz kojih se snabdijeva istočna i južna Istra.

Sve što je dosad učinjeno pokrenuli su - sami građani. U jamu su se u ponedjeljak spustili speleolozi. Pratila ih je ekipa RTL-a, a glavni cilj bio otkriti stupanj onečišćenja vode.

Speleolozi Hrvatskog speleološkog saveza u Pazinskoj jami su prikupili uzorke vode i mulja nakon poplave rijeke Pazinčice početkom veljače. Prizori unutar jame koju je opjevao slavni Jules Verne u romanu Mathias Sandorf ostavljaju bez daha. No za razliku od njegovih vremena danas uglavnom zbog razine zagađenosti. Kroz krški teren vode ponornice se spajaju a dio njih izvire u izvorima pitke vode iz kojih se snabdijeva istočna i južna Istra. Do danas nije poznato jesu li započete analize vode koju pije veliki dio lokalnog stanovništva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ima jako puno sedimenta, voda je jako mutna no ono što je problem je da s područja Lakote dolazi jako puno otpada, najčešće smo vidjeli plastiku, staklo, gumu, a isto tako i dosta bijelog i sivog mulja koji je vjerojatno produkt miješanja kamene prašine s odlagališta u vodu pazinskog potoka, rekao je dr.sc. Nenad Buzjak s geografskog odsjeka PMF-a u Zagrebu.

Hrvatske vode već nekoliko mjeseci kasne sa sanacijom u koju je utrošeno navodno 18 milijuna kuna.

- S prirodne strane devastirana je fauna što se tiče spiljskih žaba i puževa, oni su definitivno s ovim muljem prekriveni ili pak smećem ili većim otpadom, rekla je Lana Penzić iz Hrvatskog speleološkog saveza. Umjesto nadležnih, volonteri građanske inicijative Naš potok organizirali su akciju čišćenja.

Gradska vijećnica Suzana Jašić podnijela je prošlog tjedna kaznenu prijavu.

- Nepoznati počinitelj stoga što nije na meni da tvrdim tko je odgovoran nego državno odvjetništvo, rekla je nezavisna gradska vijećnica Grada Pazina Suzana Jašić.

Speleolozi mogu potvrditi u kojem će roku analize biti dovršene jer ih plaćaju iz vlastitih sredstava pa se logično zapitati ne bi li Grad Pazin i Istarska županija mogli pripomoći barem u tom dijelu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović