Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zbog požara u Amazoni EU radi pritisak na Bolsonara

None Foto: SERGIO MORAES/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

S obzirom na ponašanje Brazila zadnjih tjedana, predsjednik Republike može samo zaključiti da je predsjednik Bolsonaro lagao na summitu (G20) u Osaki, objavila je Elizejska palača

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ocijenio je da je njegov brazilski kolega Jair Bolsonaro "lagao" o svojim obvezama u vezi sa zaštitom okoliša i objavio je u petak da se Francuska protivi spornom trgovinskom ugovoru EU-a i Mercosura, protiv kojega će, kako je zaprijetila, glasovati i Irska.

Europska unija u petak je također počela vršiti pritisak na Bolsonara zbog požara koji haraju Amazonijom.

"S obzirom na ponašanje Brazila zadnjih tjedana, predsjednik Republike može samo zaključiti da je predsjednik Bolsonaro lagao na summitu (G20) u Osaki", priopćila je Elizejska palača te ocijenila da je "predsjednik Bolsonaro odlučio da neće poštovati svoje klimatske i obveze na području bioraznolikosti".

"Francuska se u takvim okolnostima protivi ugovoru s Mercosurom (blokom južnoameričkih zemalja)  u ovakvom obliku", dodaje se u priopćenju.

SABOTAŽA BRAZILSKOG PREDSJEDNIKA Procurili dokumenti: Bolsonaro aktivno radi da uništi Amazonu

Irska je u petak također zaprijetila da će glasovati protiv ugovora o slobodnoj trgovini koji je EU potpisao sa zemljama Mercosura (Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj) ne bude li Brazil štitio amazonsku prašumu kojom trenutačno haraju požari.

"Irska sigurno neće glasati za ugovor EU-a i Mercosura o slobodnoj trgovini ne bude li Brazil poštovao svoje obveze u vezi sa zaštitom okoliša", upozorio je irski premijer Leo Varadkar u izjavi koju je France Presse dobio na uvid.

"Jako sam zabrinut zbog dosad najtežih posljedica požara u amazonskoj prašumi", rekao je.

Irska prijetnja dolazi u trenutku dok se Amazonijom šire šumski požari koji su za sobom povukli diplomatske posljedice i mobilizaciju klimatskih aktivista.

Ugovor EU-a i Mercosura o slobodnoj trgovini potpisan je krajem lipnja nakon dvadeset godina pregovaranja. Obuhvaća tržište sa 780 milijuna potrošača ili četvrtinu svjetskog bogatstva.

AMAZONIJA U PLAMENU 'Požar su nam podmetnuli, a vi svijete se prestanite miješati!'

Finska koja je predsjedavajuća EU-a u ovom polugodištu sugerirala je da se donese zabrana uvoza brazilske govedine.

Premijer Antti Rinne rekao je da su požari "prijetnja čitavom planetu, ne samo Brazilu ili Južnoj Americi". 

Skupine za zaštitu okoliša smatraju deforestaciju uzrokom velikih požara u Amazoniji te optužuju desničarskog predsjednika da je ublažio pravila o zaštiti Amazonije koja se smatra ključnom za borbu protiv klimatskih promjena.

Čelnici industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta G7 koji se sastaju tijekom vikenda u Francuskoj također bi trebali razgovarati o tom pitanju.

 

Komentari (2)
  • Neka gore pluča zemaljska ineka nas vrag sve odnese kad neznamo cjeniri božje blagidati😎

    23. 8. 2019,   16:48