Obavijesti

News

Komentari 134

Zbog priloga o migrantu, Maji Sever poslao je prijetnju smrću

Zbog priloga o migrantu, Maji Sever poslao je prijetnju smrću
1

Prilog koji je u nedjelju emitiran na HRT-u pokazuje kako priče migranata ne moraju nužno završiti tužno. Nigerijac Prince Wale Soniyiki u središtu Zagreba otvorio je restoran

VIDEO

Novinarka Maja Sever, objavila je na svom Facebooku prijetnju smrću koju je dobila zbog jučerašnjeg priloga o migrantu Princeu.

Prilog koji je u nedjelju emitiran na HRT-u pokazuje kako priče migranata ne moraju nužno završiti tužno. Nigerijac Prince Wale Soniyiki je u Hrvatsku stigao 2011. te je bio među prvim migrantima koji su dobili azil u Hrvatskoj. Svojevremeno je radio i kao ribar kod Ante Gotovine, a njih dvojica su ostali u dobrim odnosima. Sada ima mali restoran u središtu Zagreba.

Zbog tog priloga muškarac, koji navodno živi u Belgiji, preko Facebooka je prostački izvrijeđao Sever i zaprijetio joj  smaknućem. Poručio joj je da ako želi živjeti s crncima da ode u Englesku, Francusku ili SAD, a da "masonsku multikulti politiku" na promiče u Hrvatskoj.

"Mogu samo reći da je posao javne televizije i svakog novinara da radi ovakve priče i da ću ih raditi i dalje. Sve prijetnje prijavljujem policiji i surađujem s njom", rekla je za Index Maja Sever komentirajući prijetnju koju je dobila na Facebooku.

Nema političke volje da se riješe napadi na novinare

Predsjednik HND-a Saša Leković rekao je Hini da su posljednje uvrede i prijetnja kolegici Maji Sever nastavak niza pritisaka na novinare u Hrvatskoj koji uključuju i prijetnje smrću, fizičke napade pa i pokušaje ubojstva.

HND je u posljednjih nekoliko godina zabilježio 38 slučajeva prijetnji i napada od kojih je samo nekoliko slučajeva sankcionirano ili su sudski procesi u tijeku.

Riječ je u glavnom o slučajevima u kojima napadači nisu krili identitet. U svim ostalim slučajevima HND ni napadnuti novinari osobno ne dobivaju nikakve informacije o tijeku istraga pa čak niti jesu li u nekim slučajevima istrage uopće pokrenute.

„O svakom pojedinom slučaju obavještavamo hrvatsku javnost i međunarodne novinarske organizacije kao i druge koje se bave zaštitom medijskih sloboda te tražimo hitno i učinkovito postupanje nadležnih hrvatskih institucija“, kažu u HND-u.

Smatraju, međutim, da ne postoji politička volja da se slučajevi napada na novinare riješe. Štoviše, dio političara svojim postupcima dodatno vrijeđa novinare i odobrava napade na nas što je jasna poruka nadležnim institucijama da se ne treba ozbiljno baviti zaštitom novinara, kažu u HND-u.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 134
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.