Obavijesti

News

Komentari 185

Zbog psa vodiča slijepu ženu nisu htjeli poslužiti u kafiću

Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet uputila je dopis Leggiero baru jer jednoj slijepoj osobi nisu dozvolili ulazak. Iz kafića poručuju da kod njih nema diskriminacije...

VIDEO

Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet uputila je dopis Leggiero baru u shopping centru Avenue Mall jer jednoj slijepoj osobi nisu dozvolili ulazak u prostorije tog ugostiteljskog objekta zbog pratnje psa vodiča, pozivajući se na naljepnicu istaknutu na ulaznim vratima lokala koja onemogućuje pristup psima.

Zakon propisuje da slijepa osoba sa psom vodičem ima pravo pristupa na javna mjesta, kao što su uredi, hoteli, restorani, banke, pošte, kazališta, koncertne dvorane, sportski objekti, tržnice, prodavaonice, škole, visoka učilišta i sl.

Pravnoj osobi koja slijepoj osobi s psom vodičem onemogući korištenje javnih mjesta, javnih prijevoznih sredstava i čekaonica zdravstvenih ustanova i ljekarna prepisuje se novčana kazna od 5000 do 20.000 kuna.

"Kako je i Leggiero bar javni prostor, nije dopustivo ponašanje službenih osoba i djelatnika na način kako se to dogodilo", ističe u priopćenju Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Navode da osoblje nije htjelo vidjeti ni radnu iskaznicu koju korisnica posjeduje, već su se pozivali na naljepnicu istaknutu na ulaznim vratima lokala koja onemogućuje pristup psima kućnim ljubimcima.

"Neugodno su je ignorirali i nisu je željeli uslužiti. Ne samo da je time prekršeno temeljno ljudsko pravo, već je počinjena diskriminacija prema osobi s invaliditetom, sukladno Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom", ističu iz udruge.

Upozoravaju da sankcioniranje osoblja može uslijediti i temeljem Zakona o suzbijanju diskriminacije, te da iščekuju reakciju Uprave shopping centra.

Svojim priopćenjem se tijekom večeri oglasio i bar Leggiero istaknuvši kako kod njih nema diskriminacije:

S obzirom na nemili događaj koji se proširio medijima o gošći koja je u Leggiero bar u Avenue Mallu stigla u pratnji svojeg psa vodiča za slijepe, provjerili smo i istražili što se točno dogodilo tog petka 11. studenog u 8:05 sati ujutro.

Zakon o kretanju slijepe osobe uz pomoć psa vodiča (NN 131/98) doista propisuje da slijepa osoba u pratnji psa vodiča ima pravo ulaska u sve javne prostore i sredstva javnog prijevoza. Kako konobari koji su toga jutra radili u smjeni nisu odmah primijetili oznake na psu vodiču, upozorili su gošće kako ne mogu sa psom u lokal jer su takva pravila za kućne ljubimce.

No, kada su gospođe objasnile kako je to pas za slijepe, konobari su se osobno ispričali i pozvali ih da uđu u lokal. Gospođe na žalost nisu ispriku htjele ni saslušati, već su tražile odgovornu osobu i poručile kako će tražiti pravdu tim putem.

U užurbanom poslovnom objektu kao što je kafić na najfrekventnijem ulazu u Avenue Mall, greške se naravno mogu dogoditi. Naš stručni tim konobara i voditelja uvijek se trudi ponuditi najbolju uslugu, na žalost došlo je do situacije koja se lako mogla izbjeći.

U našim kafićima nema diskriminacije prema osobama s invaliditetom, kao što nema diskriminacije prema spoli, dobi, rasi, vjeri ili na bilo kojoj drugoj osnovi.

Leggiero team uvijek je tu za svoje goste i svi ste dobrodošli!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 185
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)