Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Zbog rasta cijena goriva treba povećati naknade za prijevoz'

None Foto: Robert Anić/Pixsell

Od ovog tjedna, benzin je u odnosu na dan potpisivanja Temeljnog kolektivnog ugovora skuplji 11 posto (10,60 kuna,) a dizela čak 15,5 posto (10,41 kn), upozoravaju iz Preporoda

U Sindikatu zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod smatraju kako nakon najnovijeg poskupljenja goriva i budući je cijena dizela viša no ikada, potrebno što prije redefinirati, odnosno povećati, naknadu za prijevoz zaposlenicima u javnim službama kojima se isplaćuje kuna po prijeđenom kilometru.

Poskupljenje cijena goriva iznenadilo mnoge građane SKOČILE SU SVE CIJENE Poskupljenje: Litra Eurosupera probila je granicu od 11 kuna!

Kako se zbog povećanja cijene goriva ne bi dodatno pogoršavao materijalni položaj više desetaka tisuća zaposlenih u znanosti, obrazovanju, zdravstvu, socijali i kulturi, iz Sindikata Preporod pozivaju ministra rada i mirovinskoga sustava Marka Pavića da što prije upriliči sastanak sa sindikatima javnih službi na kojem bi se pronašlo rješenje toga problema.

Podsjećaju kako je, kada je početkom prosinca 2017. potpisan Temeljni kolektivni ugovor za zaposlenike u javnim službama, cijena benzinskog goriva bila 9,59 kuna, a dizelskog goriva 9,01 kn. Od ovog tjedna, benzin je u odnosu na dan potpisivanja ugovora skuplji 11 posto (10,60 kuna,) a dizela čak 15,5 posto (10,41 kn), upozoravaju u priopćenju iz Preporoda.

Poskupljenje cijena goriva iznenadilo mnoge građane NAKON NOVOG POSKUPLJENJA Marić: Pratimo cijene goriva, vidjet ćemo hoćemo li reagirati

Kako, na žalost, u kolektivni ugovor nije ugrađen mehanizam automatske korekcije visine naknade u slučaju značajnijeg povećanja ili smanjenja cijene goriva, Vlada i sindikati trebaju što prije pronaći rješenje za obezvrjeđivanje te važne naknade, drže u Preporodu.

Žurno rješavanje problema važno je i stoga što je i u trenutku potpisivanja TKU-a stvarna cijena troška iznosila 1,34 kune po kilometru, a ne jednu kunu kao što je ugovoreno. No, i za tu kunu po kilometru unatrag deset mjeseci od potpisivanja ugovora, iz mjeseca u mjesec moglo se kupiti sve manje i manje goriva te su zaposlenici u sve značajnijoj mjeri plaćali troškove iz vlastitoga džepa, stoji u priopćenju Sindikata Preporod.

Komentari (14)
  • Što sam rekao? Benzin podiže cijene svemu a PDV pada ( ako bude) samo na pojedine artikle.

    10. 10. 2018,   15:07
  • Vozite se autobusom , tramvajom . Koliko znam karte još nisu poskupjele, a moglo bi vas se iviše voziti u autupa podijelite trošak goriva.

    10. 10. 2018,   15:28
  • To su krvopije poreznih obveznika,samo daj i daj

    11. 10. 2018,   10:32