Obavijesti

News

Komentari 27

"Zbog sporosti banke ostali smo bez APN-ova poticaja"

"Zbog sporosti banke ostali smo bez APN-ova poticaja"
1

Sve će tužiti: Danijel Ljubić tvrdi da su u banci odugovlačili s cijelim procesom i stalno dodavali nove dokumente potrebne za kredit. A u banci tvrde kako su sve radili prema propisima

VIDEO

Vrlo smo nezadovoljni djelatnicom u poslovnici PBZ-a u Osijeku jer zbog neprofesionalizma nismo uspjeli realizirati stambeni kredit, kaže bračni par Ljubić iz Osijeka, koji je prije dva mjeseca došao u banku s namjerom da digne kredit i kupi stan.

- Radilo se o stambenom kreditu preko APN-a, uz subvencioniranje pola rate četiri godine. Budući da je to prihvatljivo, odlučili smo kupiti stan za 600.000 kuna. Otišli smo u PBZ, jednu od banaka s kojima APN ima ugovor. Donijeli smo zahtjev za kredit, platne liste, vlasnički list i dokument o terećenju iz gruntovnice. Rok za traženje toga kredita već je bio pred istekom, pa smo bili u stisci s vremenom - priča Danijel Ljubić (44) iz Osijeka, koji je rješavao dokumentaciju jer mu je supruga, nositeljica kredita, bila na operaciji.

- Službenica koja radi na kreditima je pogledala papire, napravila okvirni izračun i rekla da trebam napraviti predugovor. Napravio sam ga i opet došao u banku. Tek tad je rekla da u vlasničkom listu piše da je stan koji želimo kupiti u zaštićenoj zoni Mursa, te da moram nabaviti potvrde od Grada Osijeka, Županije i države da nisu zainteresirani za kupnju. Morao sam po nju u Zagreb, no zapravo nije ni bila potrebna - priča ističući kako ni u jednom trenutku od službenice nije dobio napismeno što sve treba za kredit nego je sve saznavao nakon što je donio ono što je prethodno tražila.

Razlka u tečaju 4700 kuna

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Morao smo uzeti izjavu od supruge vlasnika nekretnine, mada se ne spominje u vlasničkom listu, da ona ne polaže nikakva prava nad nekretninom. Bankarica nije znala moram li izjavu ovjerili kod bilježnika, a ipak je trebalo. Prije desetak dana dala mi je ugovore u sedam primjeraka čiju sam ovjeru kod bilježnika platio 3300 kuna. Platio sam i 600 kuna za uporabnu dozvolu jer ju taj objekt star oko 100 godina nije imao, a nije mu ni bila potrebna.

Morao sam u gruntovnici uknjižiti teret na nekretnini kao da je kredit već dignut i platiti taksu - nabrojao je troškove, a tražene dokumente odnio u banku.

- Bankarica je rekla da za dva dana dođemo na potpisivanje ugovora i realizaciju kredita. Idućeg dana je nazvala suprugu i rekla da moramo doći platiti razliku u tečaju 4700 kuna da bismo mogli dobiti kredit. Ostali smo zatečeni - pojašnjava Ljubić.

Kako nisu imali tih 5000 kuna, a i revoltirani su načinom rada PBZ-a, odustali su od kredita.

- Naš trošak traženja kredita je oko 5000 kuna, a još smo trebali uplatiti toliko. Da ne spominjem kakve mi je to probleme izazvalo kod prodavatelja nekretnine, koji je računao na novac - ogorčen je Ljubić.

Sad mora sve otkazati.

- Troškovima i natezanju s bankom još nije kraj. Moram poništiti ugovor, što isto košta, a moram platiti banci i brisovno očitovanje za gruntovnicu jer će mi Porezna inače obračunati porez na kupnju stana, oko 30.000 kuna. Znači, još troškova. A sve to zato što ljudi u banci ne znaju raditi svoj posao - kažu revoltirani Ljubići.     

Banka kaže da sve piše, a Ljubić da to nije dobio     

Voditelj poslovnice pokušao je Ljubićima objasniti da je razlika u tečaju nastala jer je kupoprodajni ugovor sklopljen u eurima, a banka je odobrila kredit u protuvrijednosti eura prema tečaju tog dana.

- Žao nam je što je su nezadovoljni. Ne radi se o dodatnim troškovima i naknadama s kojima nisu upoznati u postupku realizacije kredita. Ako je ugovor u eurima klijente upozorimo na moguće tečajne razlike pri korištenju kredita u kunama. Obveze korisnika su i u Ugovoru o kreditu ako je iznos kredita na dan njegova korištenja manji od cijene u Ugovoru o kupoprodaji. Propisanu dokumentaciju klijentima se uručuje na vrijeme, u skladu s fazama realizacije kredita, te su dio originalnog kreditnog spisa. Ponekad je potrebna i dodatna dokumentacija - odgovorili su nam iz ureda za informiranje PBZ-a.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag