Obavijesti

News

Komentari 10

Zbog zagrebačkih 'blizanaca' stanari ostaju bez parkirališta

Zbog zagrebačkih 'blizanaca' stanari ostaju bez parkirališta
9

Stanari su u četvrtak od šefa gradilišta dobili obećanje da im neće dirati parking dok se ne riješe svi papiri za zamjensko parkiralište. Do ponedjeljka mogu biti mirni

VIDEO

Stanari ulice R.F. Mihanovića u zagrebačkom Rudešu uspjeli su barem privremeno obraniti svoja parkirališta, koje su im u četvrtak htjeli uzeti zbog  izgradnje čak tri prometna traka uz neboder Sky Office. Kako je riječ o gradskom zemljištu priča ne bi bila sporna da tim potezom grad Zagreb stambenoj zgradi 'de facto' ne oduzima uporabnu dozvolu. 

Kako doznajemo od Vlade Perića, predstavnika stanara, budući da svaka zgrada mora imati barem jedno parkirno mjesto po stanu, ovim potezom zgrada se zapravo nalazi u sivoj zoni te teoretski više nema uporabnu dozvolu, jer im je do sada gradilište već uzelo 19 mjesta, a s ovim bi  falilo 38 parkirnih mjesta. Ukupno su imali 105 mjesta, točno koliko je bilo stanova i poslovnih prostora.

Zamjenskom parkiralištu fale 'papiri'

Umjesto parkirališta investitor im je obećao da će im sagraditi zamjensko parkiralište na livadi do, no do sada se ništa nije događalo, a izvođač radova u srijedu je samo pismeno obavijestio stanare da se od danas više ne mogu parkirati.

Tako se tridesetak stanara okupilo  u četvrtak u sedam ujutro i pred izvođačem radova prosvjedovalo.  

- Mi nismo protiv rekonstrukcije već samo tražimo da ne počinju s njom ispred zgrade dok nam se ne napravi zamjensko parkiralište  – kaže Perić. 

Po dolasku na teren Željko Lazarus, šef gradilišta, rekao je da  je investitor za zamjensko parkiralište kasno pokrenuo proceduru koja se ne može preskočiti te da čekaju sve potrebne dozvole. Istovremeno, za izgradnju tri prometna traka imaju sve papire. Nakon što je Lazarus zaprijetio da će pozvati pauke da dignu aute stanara i zaključio priču sa 'Ja sam vam svoje rekao' te se okrenuo i otišao,  umalo je došlo do fizičkog obračuna jer stanari smatraju da su im auti uredno parkirani i da im pauk nema pravo dizati aute.

Izvođač radova obećao da neće dirati parkirališta

Ipak, kada je uvidio da se stanari ne miču, da su blokirali prolaz do automobila,  tenzije su se smirile te im je ipak poručio kako parkiralište za sada neće dirati.

- Evo ja vam ovdje obećajem da dok ne dobijemo zeleno svjetlo za izgradnju zamjenskog parkirališta nećemo dizati asfalt s postojećeg parkirališta - rekao je Lazarus, dodajući kako bi se već do ponedjeljka moglo nešto više znati. 

No, iako su privremeno obranili svoja parkirna mjesta, to nije jedini problem za stanare. Naime, uz buduće  tri prometne trake nije predviđeno da se napravi zeleni pojas između ceste i nogostupa, što stanari drže apsurdom jer će, po tome, i oni i njihova djeca iz zgrade izlaziti na cestu potpuno nezaštićeni.

Bez zaštite: Dobit će tri prometna traka uz samu zgradu

- To je potpuno suludo i van svake pameti. Rade prometnicu s tri trake koja će non-stop vrvjeti automobilima jer će većina 'rezati' ovuda da ne mora ići na semafor i tko zna kako brzo će se voziti, a oni ne planiraju zeleni pojas. Pa to je kao da zazivaš nesreću! Ne dolazi u obzir – kazao nam je ogorčeni stanar.

 - Prema našoj građevinskoj dozvoli nikakav zeleni pojas nije predviđen i mi ga nećemo graditi. No, to se uvijek može naknadno izmijeniti - kaže Lazarus.

Od Perića doznajemo kako je prvotni plan, kada se planirala izgradnja, bio da se, ako se izgrade tri prometna traka, obavezno izgradi zeleni pojas. 

Grad mijenjao odluku na štetu stanara

- No, još 2007. grad Zagreb je donio odluku da će se graditi samo dva prometna traka i da će nam parkiralište ostati, ali nedavno su opet promijenili odluku i sada je konačno da će biti tri trake ali  bez  zelenog pojasa – rekao je Perić. 

Kod stanara se može čuti kako je u cijeloj priči oko rekonstrukcije ceste i nagloj promijeni gradske odluke navodno riječ o pritisku Sky Officea na grad Zagreb. Zagrebački blizanci navodno ne mogu dobiti uporabnu dozvolu ako ispred nemaju tri prometna traka. Uz to, doznajemo kako su posljednih dana radovi užurbano krenuli zato što građevinari imaju rok do 1. lipnja da se jedno krilo nebodera useli. U suprotnom, navodno će iznajmljivači odustati od ugovora.

Policija došla dva sata nakon prvog poziva

Zanimljivo, predstavnik stanara je prvi puta zvao policiju u sedam sati ujutro, drugi puta u 7,40 sati, da bi treći poziv uputio u 8,35 sati. Prva dva puta su rekli da su već poslali nekoga ali nitko nije došao da bi mu na kraju rekli kako to i nije u njihovoj nadležnosti. - Rekli su mi da bi oni sigurno došli da je bilo krvi i nasrtaja, a ja sam im rekao da je malo falilo da do toga i dođe. Na kraju smo odustali od njihova dolaska - rekao je Perić dodajući kako se policija ipak pojavila u 8,50 sati, kada su se već svi stanari razišli.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...