Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zbogom luksuze! Ivica Todorić se preselio u industrijsku zonu

None Foto: Borna Filic/PIXSELL

DVA ELITNA KVARTA PA NA PERIFERIJU Dok čeka izručenje Ivica Todorić elitnu četvrt Londona zamijenio je neuglednim i skromnijim kvartom s industrijskom panoramom

Ivica Todorić ipak se neće svojevoljno vratiti u Hrvatsku prije nego u četvrtak pokuša još jednom odgoditi svoje izručenje iz Engleske.

Kako saznajemo od upućenih sugovornika u Londonu, iako bi mu svojevoljni povratak barem malo olakšao pravnu situaciju, pokušat će na sudu kupiti još vremena i odgodu.

PETROV: 'Pozivam Todorića da bude jako hrabar prilikom izručenja'

Nakon što je proljetos londonski Westminster Magistrates Court odlučio da Todorić nije politički progonjen i da ga treba izručiti, odvjetnici posrnulog Gazde su podnijeli zahtjev za žalbom, ali žalba im nije dopuštena, tako da upućeni vjeruju da neće uspjeti niti ovaj posljednji pokušaj odgode izručenja. Ako ga sud odbije, onda samo treba urediti proceduru izručenja, a tada bi se tek Todorić mogao svojevoljno vratiti. I to kako bi popravio svoju pravnu situaciju pred istražiteljima od kojih je pobjegao prije skoro godinu dana. 

U Hrvatskoj gazdu Ivicu čeka neizbježno marica i prijevoz u pritvor u Remetincu. A tamo bi mogao ostati i kad istraga završi, podigne se optužnica i dok će trajati suđenje. Sve zbog opasnosti od bijega. Da Todorić nije pobjegao u London, mogao je u pritvoru biti mjesec dana ili dva dok se ne ispitaju svi svjedoci i onda se braniti sa slobode. Čak i ako se sljedeći tjedan svojevoljno vrati, teško da će sud povjerovati da ne postoji opasnost od bijega.

UOČI ODLUKE O IZRUČENJU Ivica Todorić: Otišao sam s 20 tisuća kuna, pomaže mi obitelj

Todoriću bi možda ostalo da proba pobjeći prije izručenja u neku treću zemlju s kojom Hrvatska nema ugovore po kojima bi bio izručen. No kako saznajemo, iako je čitavo vrijeme plaćao skupe odvjetnike, živio je u elitnim četvrtima Londona,a izgleda da je novac ipak barem djelomično presušio. Saznali smo da se preselio iz elitne četvrti Belgravia u kojoj je posljednje živio na periferiji Londona, u veoma neugledan i skromniji kvart u kojemu sjaj centra Londona mjenja industrijska panorama. Prvi stan u kojem je živio prije Belgravie se također nalazio u elitnoj četvrti Kensington. Pitanje je zato kako bi onda mogao financirati novi bijeg. Iz zatvora u Hrvatskoj ga možda može izvući jamčevina teška nekoliko milijuna kuna, ali pitanje je bi li sud i to prihvatio jer je pokazao da je izmicao istražiteljima.

Protiv Todorića i njegovih menadžera je pokrenuta istraga da su iz Agrokora izvukli čak 1,4 milijarde kuna. Načini su bili razni: naštimavanje rezultata kako bi se Todoriću isplatila dividenda, plaćanje dvorca koji je kupio, privatni troškovi. Moguće je i proširenje istrage kada se vrati.

Komentari (200)
  • To preseljenje je bacanje prašine narodu u oči.

    4. 9. 2018,   07:19
  • suza mi suzu stiže.

    4. 9. 2018,   07:06
  • Sad će on u BiH.

    4. 9. 2018,   07:11