Obavijesti

News

Komentari 34

Zbogom Milka Zadro: Majka hrabrost otišla Blagi i Robertu

Zbogom Milka Zadro: Majka hrabrost otišla Blagi i Robertu
3

Strepnja majke za djecu u ratu je neopisiva, a Milka je u ratnom vihoru imala i unuka Roberta, najstarije dijete njezina sina Blage. Ali smogla je snage da izdrži....

VIDEO

Sad je na nekom boljemu mjestu, na mjestu gdje majke i bake ne pokapaju svoje sinove i unuke.

Milka Zadro, rođena Čolak, majka i baka legendarnih vukovarskih branitelja Blage i Roberta, umrla je u Domu za starije i nemoćne u 98. godini. Objavila je to u četvrtak navečer obitelj Zadro, koja je uz ovu hrabru ženu bila do posljednjih trenutaka. A ta obitelj Zadro prošla je groznu kalvariju, kao i brojne obitelji koje je Miloševićeva velikosrpska politika zavila u crno.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:19

Teta Milka živjela je sa suprugom Jozom u Donjim Mamićima u Hercegovini. Davnog 31. ožujka 1944. dobili su sina Blagu. Deset godina kasnije Milka i Jozo Zadro odlučili su se preseliti u Vukovar. S djecom Blagom, Stankom, Maricom i Danicom strpljivo su i marljivo radili pa sagradili svoju kuću.

Strepnja za djecu u ratu

Vrijeme je prolazilo, dobili su i unuke. A onda su se nadvili tamni oblaci. Agresija na Hrvatsku tek je počela, a već je tad bila žestoka, krvava, mučna... Vukovar je bio na strahovitom udaru neprijatelja. Zadre se nisu htjeli povući. Njezini sinovi Blago i Stanko uključuju se u obranu grada. Blago zbog svojih urođenih organizacijskih sklonosti organizira obranu Trpinjske ceste i pretvara je u groblje četničkih tenkova.

Strepnja majke za djecu u ratu je neopisiva, a Milka je u ratnom vihoru imala i unuka Roberta, najstarije dijete njezina sina Blage. Ali smogla je snage da izdrži. Vukovar su u vrijeme okupacije branili i drugi članovi njezine obitelji - sin Stanko, kćeri Danica i Marica, unuci Tomislav i Damir, pa čak i unuka Sanja. Vukovar je krvario, ali nije se predavao. Blagin mlađi brat Stanko također je branio grad. I otac Jozo je bio branitelj.

Preminula Milka Zadro, majka heroja iz Vukovara Blage Zadre
Preminula Milka Zadro, majka heroja iz Vukovara Blage Zadre

Bilo je to vrijeme kad se život mjerio trenucima. A onda, tog 16. listopada, obitelj je pogodila užasna vijest. Poginuo je Blago. Pokosio ga je četnički rafal dok je u borbi pretrčavao ulicu. Milkin unuk Robert, zapovjednik Turbo voda, svojim je očima gledao kako mu gine otac. U svom tom vukovarskom paklu, teta Milka nije praktički znala gdje su suborci pokopali njezina Blagu. Tomislav, njegov sin, gotovo dijete, plakao je. Robert je pogledao Tomislava i rekao: “Brate, nemamo vremena za plakanje. Plakat ćemo kad sve ovo prođe”. Branitelji su njegovo tijelo odvezli u vukovarsku bolnicu, u kojoj je dr. Juraj Njavro utvrdio smrt. Očistili su mu rane. Milkina sina su pokopali na starom groblju blizu bolnice.

I nju su zarobili i odveli

- Ne pod imenom, nego pod šifrom koju smo znali nas petorica. Šifra je bila broj sanduka - kasnije je posvjedočio branitelj Goran Popić. To su učinili da se među branitelje ne bi uvukao defetizam, a među četnike likovanje. Grad je pao, Milkin unuk Robert uspio se probiti iz opkoljenog Vukovara. Njezina supruga Jozu četnici su odveli. 20. studenoga 1991. Prolazio je pakao srpskih koncentracijskih logora Begejci i Srijemska Mitrovica, kao i beogradski zatvor. I tetu Milku su zarobili.

Odveli su je u Novi Sad. Nakon povratka iz zatvora odlazi u Crikvenicu, u kojoj je živjela s preživjelim članovima obitelji. Stradanje obitelji Zadro tu, nažalost, nije stalo. Pet mjeseci nakon smrti sina Blage, s Kupresa je stigla grozna vijest za tetu Milku i njezinu snahu Katu. U zasjedi je 10. travnja 1992. poginuo Robert. Sa sobom je nosio i tatinu fotografiju.  Vrijeme je prolazilo.

'Milka Zadro simbol je patnje i požrtvovnosti hrvatskih žena'
'Milka Zadro simbol je patnje i požrtvovnosti hrvatskih žena'

Hrabro je nosila sudbinu

S Milkom je bio suprug Jozo. Liječio se od posljedica rata i torture srpskih logora u Zagrebu i Rijeci. Ondje je umro 1995. godine.

Posmrtni ostaci sina Blage ekshumirani su u ljeto 1998. godine. Njegov sin Robert, Milkin unuk i sin mame Katice, godinu dana poslije identificiran je iz zajedničke grobnice nakon što je godinama njegova sudbina bila nepoznata. Blago i Robert počivaju na vukovarskome Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u Aleji hrvatskih branitelja. Ova hrabra žena doživjela je ono što nijedan roditelj nikome ne želi - da pokopa sina i unuka. Bol su joj do kraja svojom ljubavlju ublažavali preživjeli Zadre, njihovi prijatelji i suborci. Zbog svih patnji i zasluga u obrani Hrvatske i počasti, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odlikovala je ovu hrabru ženu Redom Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske. Milku Zadro ispratili su na vječni počinak u petak na braniteljskome Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, gdje počivaju njezine ljubavi - sin Blago, unuk Robert i suprug Jozo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag