Obavijesti

News

Komentari 196

Zbogom: Umro je legendarni zapovjednik Petar Stipetić (81)

Zbogom: Umro je legendarni zapovjednik Petar Stipetić (81)
2

Bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, stožerni general Petar Stipetić preminuo je u srijedu, 14. ožujka 2018. u Zagrebu

VIDEO

Petar Stipetić je rođen 24. listopada 1937. godine u Ogulinu.  Poslije završene gimnazije, 1956. godine prijavio se sa skupinom ogulinskih maturanata na natječaj za Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA.  Iako nije očekivao da će biti primljen, 1956. upisan je na Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA u Beogradu, koju je 1959. uspješno završio s činom potporučnika.

Od 1986. do 1989. general Stipetić je bio zapovjednik obrane grada Zagreba, a od 1989. bio je na dužnosti načelnika "Operativnog odjela 5. vojne oblasti JNA". 1989. je promoviran u čin general-majora.

Na poziv predsjednika Franje Tuđmana, u strogoj ilegali, 1991. godine, general Stipetić prelazi u HV. Odmah je raspoređen na najviše zapovijedne dužnosti tj. na dužnost zamjenika generala Antona Tusa, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike.

U vrijeme Operacije Bljesak, 1995. godine, general Stipetić je bio koordinator borbenih djelovanja na pravcu Stara Gradiška-Okučani. U operaciji Oluja bio je istaknuti zapovjednik sektora Sjever pod čijim vodstvom su oslobođeni Glina i Petrinja. 8. kolovoza 1995. godine kod Topuskog, generalu Stipetiću predao se pukovnik Čedo Bulat, zapovjednik 21. korpusa Srpske vojske Krajine. Predajom korpusa koji je brojao oko 5000 vojnika zapravo je završila vojna operacija Oluja. 

Od 2000. do 2003. bio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Krstičević: S bolom u srcu primio sam vijest o preranom odlasku generala

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević uputio je sućut obitelji Stipetić:

„Poštovana ožalošćena obitelji Stipetić, 

U ime djelatnika Ministarstva obrane i pripadnika Hrvatske vojske i u svoje osobno ime izražavam najdublju sućut povodom smrti generala Petra Stipetića.  S bolom u srcu primio sam vijest o preranom odlasku generala Stipetića, koji je dao nemjerljiv doprinos u stvaranju i razvoju Hrvatske vojske, tijekom i nakon Domovinskog rata. U ovom teškom trenutku suosjećamo s vama, s tugom i sjetom prisjećamo se našeg generala, velikog čovjeka i zapovjednika. Iako ne postoje riječi kojima bih mogao ublažiti vašu bol, znajte da smo uz Vas." 

Šundov: Naš general je bio poseban čovjek

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov uputio je brzojav sućuti obitelji Stipetić: 

"Poštovana i draga obitelji Stipetić, 

dirnut  tužnom viješću o gubitku  dragog Petra, u svoje ime i u ime svih pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske Vama i Vašoj obitelji izražavam najiskreniju sućut. 

Posebni ljudi, a naš general je to uistinu bio,  živjet će u našim srcima i kada više nisu pored nas – zato Vam želim da se s ponosom i radošću sjećate ljubavi i nezaboravnih trenutaka s dragim Petrom. Znajte da u ovim teškim trenucima niste sami. Uz izraze najdublje sućuti, u mislima sam s Vama". 

Premijer: Nemjerljiv je njegov doprinos oslobađanju naše Domovine

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković izrazio je sućut obitelji Petra Stipetića u kojoj stoji:  

"Poštovana obitelji, 

sa žaljenjem sam primio vijest o smrti gospodina Petra Stipetića. General pobjedničke Hrvatske vojske, dobitnik najviših državnih odličja: Spomenice Domovinskog rata, Reda Nikole Šubića Zrinskog, Reda bana Josipa Jelačića, Reda hrvatskog pletera, Reda kneza Domagoja s ogrlicom i Velereda kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom te medalja Oluja i Bljesak, zadužio nas je svojim nesebičnim sudjelovanjem u obrani Republike Hrvatske. 

Pamtit ćemo ga po dužnostima koje je obavljao tijekom tog povijesnog razdoblja, posebice po zapovijedanju Sektorom Sjever tijekom akcije Oluja. Nemjerljiv je njegov doprinos oslobađanju naše Domovine i njegov golemi autoritet  kojim je zaslužio poštovanje svojih suboraca. 

U ovim tužnim trenucima za Vašu obitelj, molim Vas primite izraze iskrene sućuti i suosjećanja u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno."

>>> Uskoro opširnije...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 196
VIDEO

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao

Četničke kukavice gađale su i Klaićevu bolnicu.  Ozlijeđena je i beba. Ubili su sedmero ljudi
OBLJETNICA NAPADA NA ZAGREB

Četničke kukavice gađale su i Klaićevu bolnicu. Ozlijeđena je i beba. Ubili su sedmero ljudi

U napadu na dječju bolnicu u Klaićevoj ozlijeđeno je dvoje djece, jedno od njih tromjesečna beba, dva djelatnika bolnice i troje roditelja. U dvorištu bolnice poginuo je tijekom deaktiviranja "zvončića" pirotehničar
Rudolf Perešin prebjegao je iz JNA u MIG-u. Sa posljednjeg leta nije se vratio supruzi i kćeri
SJEĆANJE NA JUNAKA

Rudolf Perešin prebjegao je iz JNA u MIG-u. Sa posljednjeg leta nije se vratio supruzi i kćeri

Rudolf Perešin bio je prvi Hrvat koji je s avionom, MiG-om 21 prebjegao iz tadašnje JNA. Poginuo je na današnji dan u akciji Bljesak