Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Kakva isprika župniku? On je rekao da smo zmije otrovnice!'

None Foto: Željko Rukavina/24sata 2

Župnik koji je raspustio crkveni zbor u Reki pozvao je bivše zboraše na polnoćku. Nisu otišli jer ih je uvrijedio kada ih je nazvao 'zmijama otrovnicama'. Prihvatili bi ispriku, ali su uvjereni da to neće napraviti

Župnik je taj koji bi se nama trebao ispričati, a ne obrnuto. Mi njega nismo vrijeđali, niti jednom riječju, niti u jednom dopisu. Nećemo ići u crkvu dok je god on tamo. I dalje slavimo Boga, ali njega nećemo slušati, poručuju bivši zboraši crkvenog zbora Župe Presvetog Trojstva u Reki. 

Krajem studenog, tamošnji župnik Mario Križanac raspustio je zbor i optužio zboraše da šire mržnju, netrpeljivost te da tračaju. Velika prašina podigla se u malom mjestu Reka i već mjesec dana pljušte međusobne optužbe župnika i zboraša.

Župnik Križanac u velikom intervjuu za portal Book.hr opovrgnuo je navode kako je zbor raspustio usred mise i rekao da je to učinio na kraju mise, kada je čitao pastoralne obavijesti. Naveo je i kako ih nije raspustio jer su stari, već zato što su širili negativne emocije i zadirkivali nove članove.  

RASPUSTIO CRKVENI ZBOR Župnik Križanec: 'Zvonarica i ja smo se interno dogovorili...'

- Nemam ništa osobno ni protiv koga, nego imam protiv karakteristika koje nisu dobre, kao što su: licemjerje, laž, ogovaranje, isključivost, koje su bile prisutne u zboru i štetile župnoj zajednici…Odmah sam se ispričao onima na koje se to ne odnosi. Kad sam to sve nabrojao, one su se prepoznale i nakon toga reagirale tako da su izašle u medije, napisale peticiju biskupiji da me smijene, itd - rekao je župnik za portal Book.hr.

Foto: Željko Hladika/24sata; Privatni album

Bivši zboraši i dalje čvrsto drže svoju stranu priče. Kažu da je župnik prije tjedan dana okupio pastoralno vijeće čiji su članovi potpisali da se slažu s raspuštanjem župnog zbora. 

RASPUSTIO CRKVENI ZBOR Biskup Mrzljak: 'Župniku sam rekao da se ispriča. Žao mi je'

- Nije u redu ni od pastoralnih vijećnika što su to potpisali. Zbog čega su potpisali, je li ih prisilio, ne znam, ali po meni je to širenje klevete, trača i mržnje, ali ne s naše, već s njihove strane - priča nam nekadašnja članica zbora. Uvjerena je da će sukob sa župnikom biti još gori nakon blagoslova kuća i da će ih prozvati na još kojoj misi. Župnik je bivše zboraše zvao i na polnoćku, no oni nisu otišli

- Nitko iz zbora nije otišao. Pa nazvao nas je zmijama otrovnicama, to je strašno. Neki dan sam prolazila tom ulicom, steglo me u grlu, to je moja Crkva, nije jednostavno otići. Ne znam što je još župnik u stanju poručiti ispred oltara. Može nam se ispričati preko javnih glasila, prihvatili bismo ispriku, ali uvjerena sam da to neće napraviti - zaključuje jedna zborašica. 

SKANDAL U REKI 'Župnik me izbacio iz zbora jer sam prestara. Ali Bog sve vidi'

Župnik Križanac o cijelom slučaju nije htio puno govoriti.

- Sve što sam imao za reći sam rekao. Ne bih davao nikakve izjave, nemojte se ljutiti - kratko nam je rekao. 

Komentari (118)
  • "Uvrijeđena veličina" očito ne odustaje, ne morate se vraćati ni očekivati ispriku.Stječe se dojam da je samo jedna bivša zborašica povrijeđena postupkom župnika jer jedino ona već mjesec dana ne izlazi iz medija . Nije joj sjeo od prvog dana dolazaka u župu jer je uveo red u Crkvu i "babe" nisu mogle njime manipulirati kao da prethodnicima. Puna podrška župniku.

    28. 12. 2018,   22:30
  • ma zajebi te ga, prijavi te se na doru. neka vidi što je izgubio.

    29. 12. 2018,   00:04
  • Pa ko vas zove da se vratite.

    28. 12. 2018,   22:08